Wyśmienita kawa z bitą śmietaną. Sprawdzony i smaczny przepis

Opublikowany 2020-08-19 14:14:16
Kategorie O kawie

Wyśmienita kawa z bitą śmietaną. Sprawdzony i smaczny przepis

Lato chyli się ku końcowi i wygląda na to, że za jakiś czas nieuchronnie wrócimy do przepisów na kawę, które raczej rozgrzewają niż chłodzą. Jeżeli chcecie zawczasu przygotować arsenał receptur na napary zwalczające jesienną chandrę, koniecznie obserwujcie naszego bloga! Dzisiaj pierwszy z nich - caffè con panna, czyli kawa z bitą śmietaną. Kalorie? Spróbujemy policzyć, ale to końcówka wakacji, dajmy sobie drobną dyspensę!

 

Nazwa brzmi jak wyrwana z upalnej włoskiej uliczki. Niby to nic innego jak kawa z bitą śmietaną,ale przyznacie, że włoska nazwa brzmi bardziej romantycznie! A przecież jesienią każdy taki akcent południowego klimatu będzie na wagę złota.

 

Kawa z bitą śmietaną - pyszny i prosty deser

Większość przepisów które znajdziecie w Internecie na ten, trzeba przyznać, nieszczególnie skomplikowany deser, zaczyna się od złowrogiego „weź dwie łyżki kawy rozpuszczalnej…”. Kilkukrotnie wspominaliśmy już, że kupowanie zmielonej przed zamówieniem kawy to pokładanie ogromnej wiary w jej producenta. Czy możemy być pewni, że wybrał on faktycznie dobrej jakości kawę, bez wad, które dostrzeglibyśmy gdybyśmy tylko zobaczyli ją w formie ziaren, a nie pyłu nieraz drobniejszego niż piasek?

 

Może tak, może nie. Jednakże w wypadku rozpuszczalnej to już całkowita loteria. Jeżeli chcecie mieć pewność, że kawa która będzie w znacznym stopniu odpowiadać za smak Waszego deseru będzie wysokiej jakości, zapraszamy do wyboru ziarna z naszej oferty. Zasugerujemy Wam dzisiaj kilka z nich, które naszym zdaniem dobrze komponują się ze słodką śmietaną, ale nie ograniczajcie się tylko do nich! Najlepiej wybrać po prostu Waszą ulubioną kawę o intensywnym, klasycznym południowo-amerykańskim profilu (czekolada, orzechy, przyprawy korzenne).

 

kawa z bitą śmietaną w filiżance

Kawa z bitą śmietaną ma wysoką kaloryczność

 

Z uwagi na zawartość cukru w tym przepisie warto mieć w głowie wartości kaloryczne. Porcja śmietany, którą tu przygotujemy będzie miała około 650 kcal.  Żeby łatwiej było wam przeliczyć oznacza to, że 100g tej śmietany to 260kcal. Tak więc końcowa kaloryczność zależeć będzie od tego ile jej użyjecie oraz od wybranych przez Was dodatków.

 

Przeczytaj również: Którą mocną kawę Darvea wybrać? Sprawdź różnice!

 

W takim razie - skoro ustaliliśmy strategię, to czas wejść do kuchni!

 

Przepis na kawę z bitą śmietaną

Czego będziemy potrzebować:

  • kawy ziarnistej (poniżej szczegółowo opiszemy jaki smak uzyskamy przy użyciu naszych dzisiejszych propozycji)
  • kawiarki bądź ekspresu automatycznego
  • młynka do kawy (w wypadku kiedy chcemy użyć kawiarki)
  • bitej śmietany w sprayu

 

Jeżeli mamy ochotę i czas ;) zastosować podejście całkowicie rzemieślnicze, to zamiast gotowej bitej śmietany możemy przygotować własną. To prostsze niż się wydaje! Potrzebować do tego będziemy:

  • 250 ml śmietany 30% - może być też i wyższa
  • łyżkę cukru pudru
  • mikser
  • ulubione dodatki cukiernicze (np. ekstrakt waniliowy)

 

Zaczynamy!

 

Naczynie w którym będziecie ubijali śmietanę oraz końcówki miksera na pół godziny przed przygotowywaniem kawy włóżcie do lodówki - ułatwi to proces!

 

  1. Śmietanę (również schłodzoną!) wlejcie do przygotowanej wcześniej miski

 

śmietana 36% w lodówce

To nie lokowanie produktu :D - nie znamy się z "Łaciatymi" :D

 

  1. Krótko ubijajcie ją na wolnych obrotach, po czym zwiększcie je i ubijajcie tak długo, aż śmietana uzyska sztywną konsystencję. Pamiętajcie jednak, żeby nie przesadzić z długością ubijania, bo ryzykujemy wtedy zwarzeniem się śmietany

 

Ubijanie śmietany do kawy

Ubijamy naszą śmietanę na wolnych obrotach

 

  1. Jeżeli chcecie, pod koniec ubijania możecie dodać wspominany cukier puder oraz przygotowane dodatki

 

wsypywanie dodatków do ubijanej śmietany

Dodajemy dodatki

 

  1. Przygotujcie dwie filiżanki espresso, możecie użyć ekspresu automatycznego lub kawiarki

 

Wlewanie espresso do szklanki

Wlewamy espresso

 

  1. Wlej do szklanki tyle śmietany na ile masz ochotę (proporcja kawa/śmietana jest naprawdę dowolna, natomiast dobrze dostosować ją do intensywności kawy, którą przygotowaliśmy - im mocniejsza, tym mniej kawy, a więcej śmietany)

 

Kawa z bitą śmietaną

Oto gotowy efekt - kawa z bitą śmietaną

 

Barmański trick na lepszy efekt

Opcjonalnie, możecie użyć barmańskiego tricku, o którym wspominaliśmy już w artykule o kawie mrożonej, aby uzyskać kawę ciekawą również wizualnie! Ostrzegamy - to prawdziwa bomba kaloryczna. Cheat day w płynie! Opis może brzmieć skomplikowanie, ale zaufajcie nam, że to nic trudnego:

 

  1. Do szklanki wlej 50 ml skondensowanego mleka

 

  1. Przebij łyżką powierzchnię mleka, trzymając ją wypukłą stroną do góry

 

  1. Wąskim strumieniem wylewaj kawę na łyżkę, tak aby dostawała się ona do szklanki wyłącznie spływając po wypukłej części łyżki. Wytworzą się dzięki temu równiutkie warstwy kawy i mleka!

 

  1. Dodaj na wierzch przygotowaną wcześniej śmietanę

 

Kawa z bitą śmietaną gotowa! A jeżeli waszym pragnieniem okaże się kawa mrożona z bitą śmietaną, to zapraszamy do naszego wspomnianego już artykułu – Kawa mrożona. Poznaj 3 przepisy, które pokochasz!  Ile kalorii ma kawa mrożona z bitą śmietaną? Zawartość kalorii w pierwszym i ostatnim ze wspomnianych tam przepisów jest wręcz pomijalna (20kcal na filiżankę). Ze środkowym, przygotowywanym z dodatkiem lodów jest oczywiście nieco trudniej. W zależności od proporcji dostarczy on około 320 kcal.

 

Teraz przedstawimy kilka propozycji odnośnie tego jakiej kawy z naszego asortymentu można użyć w tym przepisie:

 

Upragnione Spotkanie- 100 % Arabica z Ameryki Południowej. Jest bardzo delikatna, można w niej wyczuć typowe dla tego regionu nuty czekolady i orzechów.  Jej subtelność sprawi, że wiodącym smakiem przygotowanej przez nas kawy będą raczej śmietana i słodkie dodatki bardziej niż sama kawa. Jeżeli taki balans – z lekko kawowym posmakiem jest tym czego poszukujecie, to idealne rozwiązanie dla Was!

 

Columbia Excelso - Egzotycznie brzmiąca nazwa, nieprawdaż? Czy to nazwa regionu, nazwisko farmera? Nie! Excelso to oznaczenie wielkości ziaren. Kiedy zebrane wiśnie kawowca podczas obróbki na farmie są wystawiane na słońce celem wysuszenia, czasem korzysta się z sit o dziurach różnych wielkości, tak aby wybrać te największe. Ta Columbia wyróżnia się w związku z tym wyjątkowo gładkim, wręcz kremowym odczuciem w ustach. W połączeniu z teksturą własnoręcznie ubitej śmietany zaowocuje to naprawdę wielowymiarowo ciekawym deserem!

 

Przeczytaj również: Kiedy pić kawę? Odpowiadamy na najczęstsze pytania

 

Nicaragua SHG- SHG, czyli strictly high grown. Kawa pochodząca co prawda z innego regionu, ale oznaczona tym samym symbolem zwyciężyła w naszym ostatnim rankingu kaw mocnych (Honduras SHG – dla przypomnienia, jak ktoś nie czytał jeszcze testu :-)).

Tak jak już wspominaliśmy, kawy uprawiane na wysoko położonych plantacjach wyróżniają się wyjątkowo wyraźnie zaznaczonymi smakami. Intensywnie podkreślony terroir (zestaw cech smakowych wynikających z wpływu regionu upraw na rośliny) sprawi, że kawa pozostanie wyrazista nawet w połączeniu z produktami mlecznymi. Jeżeli chcecie przygotować kawę z bitą śmietaną, gdzie na pierwszym planie faktycznie będzie kawa, to to będzie nasza sugestia!

 

W aftertaste tej kawy wyczuć można wyczuć szlachetne nuty rumu, tytoniowy dym. Naprawdę, w ślepym teście można by pomyśleć, że to kawa z bitą śmietaną i czekoladą! W związku z czym zachęcamy, jeżeli zdecydujecie się użyć właśnie jej, na nie doprawianie śmietany używanej w przepisie intensywnymi dodatkami takimi jak likiery czy ekstrakty do pieczenia. Co prawda dobrze sprawdzą się one w tym przepisie, ale całkowicie przykryją wrodzony charakter naszego ziarna!

 

Kawa darvea z bitą śmietaną

Możecie poeksperymentować z różnymi smakami kaw, które najlepiej Wam będą pasować. Mogą to być również afrykańskie smaki jak np. Burundi AA

 

Kawa z bitą śmietaną - do czego ją podać, do czego pasuje?

Jeżeli zdecydujecie się na przygotowanie jej na jednej z pierwszych dwóch zasugerowanych przez nas kaw, z uwagi na wysoką słodycz i kaloryczność zachęcamy do podania jej jako samodzielnego deseru.

 

Ostatnia z naszych propozycji, Nicaragua SHG, przygotowana z mniej słodką śmietaną będzie miał jednak nieco bardziej wytrawny smak, i może dobrze zgrać się ze słodkim wypiekiem. Pasować będzie większość czekoladowych ciast, ale jeżeli nic nie przychodzi wam do głowy, mamy dla Was parę sugestii!

 

Podaruj sobie chwilę na relaks

Przygotowanie takiej kawy oczywiście zajmuje nieco więcej czasu niż wciśnięcie „espresso” na naszym automatycznym ekspresie. Gwarantujemy jednak, że warto wygospodarować na to czas! Kawa przygotowana w ten sposób z pewnością podniesienie nas na duchu w jesiennej szarudze. Nie zaszkodzi też sprawdzić przepis już teraz, jako ciekawy deser.

 

Jeżeli przetestowaliście już którąś z naszych kaw w roli podstaw do deseru, koniecznie dajcie znać! Chętnie spróbujemy przepisów, do których zainspirowały Was nasze ziarna :) Dajcie też znać jak udała się Wam nasza kawa z bitą śmietaną. Przepis nie jest może specjalnie skomplikowany, ale jeżeli macie w tej kwestii doświadczenie, chętnie posłuchamy waszych rad!

Udostępnij ten wpis