Brak produktów
Pochodzenie: Brazylia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1300...
Pochodzenie: Kolumbia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1900...
Pochodzenie: Azja, Ameryka Południowa, Ameryka Środkowa Gatunek: 80%...
Pochodzenie: Honduras – Ameryka Środkowa Wysokość upraw: 1500 – 2000...
Data palenia 01.12.2022r. Kawa...
Opublikowany
2020-12-08 14:13:20
Kategorie
Przepis na smak
W końcu doczekaliśmy końca tego roku! Nadchodzą Święta, które będą szansą na oderwanie się chociaż na chwilę od lockdownowej codzienności. A co zrobić, aby wprowadzić świąteczny nastrój do naszych domów? Przygotować wyjątkowe wypieki! A z nami to wiadomo – niezależnie od okazji musi być kawowo. Dzisiaj przygotujemy więc tort Dacquoise z kremem kawowym. To pyszny bezowy tort z orzechami i masą kawową, który Was zachwyci
Na łamach naszego bloga staraliśmy się do tej pory przedstawiać wypieki na różne okazje, zarówno takie, które można przygotować dla niezapowiedzianych gości w 15 minut, jak i takie, które wymagają więcej przygotowań, ale i gwarantują piorunujące wrażenie. Dzisiejszy przepis zdecydowanie wpada do tej drugiej kategorii, a nawet podnosi jej dotychczasową poprzeczkę! Tort „dakłas” – bo tak fonetycznie wymawia się tą nazwę, to nie lada wyzwanie, ale właściwie przygotowany będzie prawdziwą perłą na świątecznym stole.
Co będzie potrzebne, aby przygotować tort „dakłas”? Przepis, który da się zrozumieć bez dyplomu cukierniczego to rzadkość (przynajmniej z tego, co udało nam się sprawdzić :-)). Dlatego postaramy się dzisiaj opisać cały proces tak, aby niezależnie od kulinarnej wprawy można było go krok po kroku powtórzyć.
Zanim przejdziemy do przepisu, rzućmy jeszcze okiem na historię tego przepisu. Po francusku oznacza ona osobę płci żeńskiej, pochodzącą z miejscowości Dax. Daxczynka? Daxowianka? Sami zdecydujcie, ale naszym zdaniem „dakłas” jest łatwiejszy w użytku ;-) Najbardziej charakterystyczną cechą tego tortu jest kruchy spód składający się z bezy doprawionej orzechami. We francuskich przepisach cukierniczych „dakłas” bywa czasem używane na określenie samej orzechowej bezy.
Przeczytaj także: Tiramisu - przepis na ciasto, które wzbudzi zachwyt Twoich gości
To zdecydowanie przepis z gatunku takich, które muszą rozpocząć się od wycieczki do sklepu. Tak więc maseczki w dłoń (czy raczej na twarz) i ruszajmy z poniższą listą zakupów:
Beza:
- 6 jajek
- szczypta soli
- 1 łyżeczka winnego octu
- 300 g cukru trzcinowego
Krem:
- 90 g rodzynek
- 70 g mieszanki ulubionych orzechów (na przykład nerkowce, laskowe i ziemne)
- 400 g serka mascarpone
- 150 g śmietany 36 %
- 100 g masy kajmakowej
- 1 łyżka kakao (do posypania wierzchu)
- 1 mocne espresso
Kiedy uda nam się już skompletować niezbędne składniki, czas na właściwe pieczenie. Zanim weźmiemy się jednak za nasz tort dacquoise z kremem kawowym, musimy poczynić jeszcze jedno zastrzeżenie. Zazwyczaj zachęcamy Was do eksperymentowania i dostrajania proporcji składników zgodnie z własnymi upodobaniami, ale tym razem, ze względu na poziom komplikacji procesu sugerujemy ścisłe trzymanie się podanych miar. Nie taki dakłas straszny jak go malują, ale przygotowanie go zdecydowanie wymaga skupienia.
Sposób przygotowania:
Tort dacquoise smakuje niczym świąteczna atmosfera - wspaniale!
Jak w każdym naszym wypieku, kluczowym elementem decydującym o smaku jest tu kawa. Przy tak intensywnie słodkich deserach nie ma jednak co bawić się w subtelności jej smaku, bo nuty te zginęłyby w tym wypadku na smakowej pięciolinii. Do przygotowania espresso, którego używamy w tym przepisie niezmiennie polecamy więc naszą Brazylię Santos w ciemnym paleniu, która nawet w zestawieniu ze słodyczą jaką odznacza się tort bezowy dakłas zachowa swój klasyczny południowo-amerykański charakter.
Przeczytaj także: Przepis na sernik kawowy, który zawsze się udaje!
Do kawowego ciasta naturalnie najlepiej pasować będzie...kawa! Naprawdę ;) Sparowanie filiżanki mocnego espresso, przygotowanego na tych samych ziarnach co tego użytego w cieście podbije odczucie kawowego wymiaru naszego wypieku i pomoże zbalansować intensywną słodycz. Nie da się ukryć, że tort dacquoise z kremem kawowym to kaloryczna bomba, ale wiadomo, że w Święta się nie liczy ;)
W ramach eksperymentu można oczywiście spróbować przygotować inną kawę do podania z tortem, ale zachęcamy do pozostania przy takich sposobach, które oparte są na espresso. Metody przelewowe, mimo że mają specjalne miejsce w naszym kawowym sercu, w zestawieniu ze słodkim ciastem tracą swoją największą wartość, czyli właśnie subtelność smaku.
Najlepsza kawa, która pasuje do tego tortu, to kawa o intensywnych walorach. Dlatego sugerujemy bardziej espresso lub bazującą na niej Americano niż "łagodne" kawy przelewowe
Nasz przepis na tort dacquoise z kremem kawowym przygotowaliśmy z myślą o zbliżających się Świętach, jednak każda okazja, kiedy macie nieco więcej czasu na parzenie i pieczenie będzie równie dobra! Czasochłonny deser z pewnością zrobi wrażenie na najbliższych, a im więcej razy podejmiecie się tego wyzwania, tym łatwiej wyczujecie na co trzeba zwrócić uwagę, aby uzyskać najlepszy efekt.
Mamy nadzieję, że udało nam się przekonać Was do próby przygotowania własnego Dacquoise. Przepis warto zapisać sobie jako zakładkę, abyście mogli bez problemu do nie wrócić, kiedy znajdziecie na to czas i ochotę. A tymczasem zapraszamy Was do sprawdzenia oferty naszego kawowego sklepu internetowego. Macie w rodzinie kawosza? Jesteście w dobrym miejscu, żeby sprawić mu świetny prezent! Wystarczy zajrzeć do naszego sklepu :).