Szybki i smaczny deser? Przygotuj budyń kawowy!
Masz ochotę na kawowy deser, ale nie masz doświadczenia z pieczeniem, a dostępne w sieci przepisy brzmią jak opracowania z zakresu fizyki kwantowej? Przychodzimy z pomocą! Przygotowanie dobrego deseru, podobnie jak zaparzenie smacznej kawy wcale nie musi być takie trudne. Przekonajcie się sami, robiąc budyń kawowy według naszego przepisu!
- Babciu, ile mąki dodać do ciasta podczas wyrabiania?
- Jak to ile kochanie, tyle ile ciasto zabierze!
Przygotowywanie słodkich wypieków, mimo że kojarzące się z ciepłem domowej kuchni i przyjemnymi zapachami, potrafi być prawdziwym wyzwaniem. Odszyfrowywanie ręcznie zapisanych rodzinnych przepisów, pilnowanie proporcji, czy też sprawiające najwięcej problemów adeptom cukierniczej magii doglądanie kilku procesów na raz – to wszystko może skutecznie zniechęcić do rozwijania się w tym polu.
A może da się podejść do tego inaczej? Dostrzegamy tu wiele podobieństw do rozwijania swoich umiejętności baristycznych. Kiedy zaczynamy naszą przygodę w tym polu, liczba zmiennych i sposób w jaki wpływają one na nasz ostateczny napar wydaje się niemożliwa do ogarnięcia. Jeżeli podejdziemy do tego na spokojnie, krok po kroku, to w stosunkowo niedługim czasie możemy całkowicie bezstresowo przygotowywać ciekawe napary.
I tak samo z wypiekami oraz ogólnie rzecz biorąc deserami. Jeżeli zaczniemy od prostych przepisów, to wprawa w ich przygotowaniu da nam podstawy do zmierzenia się z trudniejszymi wyzwaniami. Przepis na szybki i prosty deser z kawą, który dzisiaj przygotujemy, będzie dobrym punktem startowym dla cukierniczego rozwoju.
Oryginalny pomysł na deser? Nie trzeba daleko szukać!
Jak szybkie przepisy robią zabiegani Szwedzi?
Ale jak to przepis na budyń kawowy, spytacie? Przypomina się tu popularny w Szwecji dowcip o tym jak przygotować köttbullar, czyli ich słynne klopsiki. Otóż Szwed spytany o tradycyjny rodzinny sposób na klopsiki, na 99% opisze Wam szybki, dwuetapowy przepis. Pierwszym etapem jest zejście do lokalnego spożywczego po paczkę zamrożonych klopsików, a drugim wsadzenie ich do mikrofalówki. Hehe ;-)
Nasz przepis na budyń to tylko naturalne składniki – bez instant
I tak samo można by podejść do przepisu na budyń kawowy. Jeżeli czytacie jednak regularnie naszego bloga to wiecie, że produkty „instant”, sztuczne poprawiacze smaku czy przesłodzone sklepowe syropy to rzeczy, na które nie ma miejsca w naszym manufakturowym arsenale.
Nasz budyń domowy o smaku kawowym przygotujemy więc z użyciem naturalnych składników, a przede wszystkim na bazie wypalonej przez nas, wysokiej jakości kawy.
Przepis na domowy budyń kawowy
Domowy budyń kawowy będzie potrzebował kilku składników więcej niż taki z paczki, ale smak końcowego produktu wynagrodzi Wam ten drobny wysiłek!
Czego będziemy potrzebować:
- ¼ szklanki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- Szczypta soli
- 2 szklanki mocnej kawy
- 2 delikatnie ubite żółtka
- ½ szklanki śmietany kremówki ubitej na sztywno
- Bita śmietana (opcjonalnie)
- Starta czekolada (opcjonalnie)
Przepis krok po kroku:
- Do większego garnka wsypujemy cukier, mąkę i sól.
- Dolewamy kawę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Gotujemy na średnim ogniu aż całość zgęstnieje, a potem zostawiamy na bardzo niskim ogniu na 2 minuty cały czas mieszając.
- Zdejmujemy garnek z palnika.
- Do małej miseczki, w której mamy przygotowane wcześniej żółtka dolewamy nieco uzyskanej dotychczas mieszanki, dobrze mieszamy i wlewamy całość do garnka.
- Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania mieszanki, a potem gotujemy jeszcze 2 minuty.
- Ściągamy garnek z ognia i czekamy aż jego zawartość trochę przestygnie.
- Dodajemy ubitą śmietanę kremówkę i mieszamy.
- Opcjonalnie przyozdabiamy z wierzchu bitą śmietaną i startą czekoladą.
I gotowe! Co do tego jakiej kawy użyć jako podstawy naszego budyniu kawowego, to jak zawsze pozostawiamy Wam dowolność co do wyboru ziarna. Sugerujemy kawy w średnim paleniu. W przypadku przygotowania, to tutaj konieczne jest wykorzystanie ekspresu lub kawiarki, ponieważ kawa przygotowana w metodzie przelewowej będzie zbyt delikatna, żeby podołać smakowi pozostałych produktów składających się na nasz deser z budyniem kawowym.
Brazylijskie ziarna, które wypaliliśmy w naszej palarni doskonale sprawdziły się w tym przepisie na budyń kawowy
Co do naszej sugestii kawy na jakiej powinien opierać się budyń kawowy, możemy zrobić to w klasycznej brazylijskiej kawie jak np. Brasil Santos. Polecamy również kawy takie jak np. Guatemala SHB czy Peru HB.
Jak zawsze zachęcamy Was do eksperymentów, tak abyście odnaleźli ziarno, które najbardziej odpowiada Waszym gustom, natomiast z kawy wspomniane przez nas na pewno nie sprawią Wam zawodu.
Budyń kawowy możecie podawać na wiele sposobów
Budyń kawowy najlepiej podawać... z kawą! A tak zupełnie na poważnie, to będzie on świetnym samodzielnym deserem i zważając na to, że większość składników prawdopodobnie macie już w kuchni, to może się okazać ratunkiem w wypadku niezapowiedzianej wizyty.
Intensywne espresso będzie pasować do budyniu kawowego
Jeżeli zdecydujecie się na sparowanie go z kawą, to zachęcamy, żeby było to intensywne espresso, ponieważ kawy mleczne w połączeniu z mocno śmietanowym deserem utracą swój charakter i nie poznamy ani ich smaku, ani deseru. W połączeniu z mocnym, czarnym naparem, budyń kawowy nie będzie przesadnie słodki, dzięki czemu jedzenie go będzie jeszcze przyjemniejsze!
Oto Wasz idealny deser kawosza-smakosza!
Budyń może nie wydawać się specjalnie wymagającym deserem, ale jeżeli zdecydujemy się na przygotowanie go w sposób domowy, bez użycia gotowych pół-produktów, to smak i satysfakcja od razu wskakują na wyższy poziom!
Nasz przepis na budyń nie zajmuje zbyt wiele czasu, więc jeżeli chcielibyście dać swoim gościom możliwość wyboru deseru, na który mają ochotę, to na naszym blogu znajdziecie wiele innych przepisów pozwalających na wykorzystanie Waszej ulubionej kawy w roli głównego składnika.
Oprócz wypieków niezmienne zachęcamy Was do eksperymentów z różnymi metodami przygotowania kawy oraz z tym jak dana kawa podana z danym deserem podkreśla jego smaki (i w drugą stronę, co zmienia się w naszym odbiorze kawy w związku z zagryzaniem jej wyśmienitym ciastem).
Na naszym blogu znajdziecie masę innych inspiracji co do tego jak takie eksperymenty przeprowadzać, a po kawę zapraszamy Was już teraz na darvea.pl. Spróbujcie!