Darvea kawa ziarnista Peru HB

  • Pochodzenie: Peru – Ameryka Południowa
  • Wysokość upraw: 1200 - 1350 m.n.p.m.
  • Gatunek: 100% Arabica
  • Moc kofeiny: 2/5
  • Intensywność smaku: 2/5
  • Kwasowość: 2/5
  • Pozyskiwana: metodą na mokro
  • Palenie: średnio-mocne, czekoladowy kolor

Więcej szczegółów

26,50 zł brutto

  • 100 g
  • 250 g
  • 500 g
  • 1000 g

Więcej informacji

Charakterystyka regionu

Peruwiańskie kawy uprawia się w zacienionych miejscach na dużych wysokościach (12001350 m. n. p. m.) w celu wytworzenia złożonego i bogatego smaku ziarna dzięki powolnemu procesowi dojrzewania. Plantatorzy stosują się do najlepszych praktyk zrównoważonego rolnictwa, tak aby produkować najwyższej jakości surowiec. W Peru dominują przede wszystkim gatunki odmian Pache, Typica, Caturra czy Bourbon.

Skrót HB (Hard Beans) w nazwie tej kawy oznacza ziarno twarde oraz takie rosnące na plantacjach położonych na wysokości 10001500 m. n. p. m. Ziarna Peru HB są cięższe, a po zaparzeniu tworzą gęstszą strukturę, dzięki czemu napar staje się bardziej wyrazisty i pełny. Ta kawa HB, jak wskazuje sama nazwa, jest uprawiana w Peru na wysokości około 1200–1350 m. n. p. m.

Kawa z Peru cechuje się swoistą uniwersalnością i nadaje się idealnie do kawowego eksperymentowania. Możemy uzyskać zarówno delikatną „śniadaniową”, jak i bardziej kompleksową i wyrazistą kawę. Charakterystycznymi dla tego regionu smakami są nuty kwiatowe, suszone i kandyzowane owoce, brązowy cukier czy kakao. Kawy peruwiańskie są gęste, syropowe, słodkie i złożone. Każdy znajdzie w nich coś dla siebie!

 

Profil Sensoryczny: suszone owoce, gruszka, brązowy cukier, mleczna czekolada, kwiaty

Smak: złożony, słodki, owocowy, lekko ziołowy i czekoladowy

Palenie: średnio-mocne

Przeznaczenie: najlepiej smakuje zaparzona w driperze V60

Dlaczego warto kupić właśnie kawę Peru HB?

Kawa Peru HB to pożądany w świecie kawoszy produkt, który zadowoli podniebienia oczekujące bardziej słodkich smaków. Wysokiej jakości ziarna zapewniają niezwykły aromat, którym cechuje się ta kawa. Peru jest miejscem, w którym o uprawy dba się szczególnie dobrze, dlatego kupując ją, nie musisz mieć obaw o to, jak jej produkcja wpłynęła na środowisko.

Jeżeli interesują Cię najlepsze ziarna palone ręcznie w małej manufakturze, wybierz Peru HB. Kawa ta zachwyci Cię bogactwem smaku, obiecujemy!

 

kawa-darvea-peru-hb

 

Jak parzyć – przepis

 

Narzędzie do parzenia: driper V60

Gramatura na 1 filiżankę kawy: 20 g kawy / 300 g wody

Woda: 96°C

Mielenie: 22 kliki na Comandante

Czas przygotowania: ok. 2 min 40 s

 

Instrukcja parzenia krok po kroku

  1. Włączamy stoper i wlewamy 40 g wody jako preinfuzę, starając się zamoczyć wszystkie drobinki kawy.
  2. Po upływie 30 sekund wlewamy drugą porcję wody kolistymi ruchami od zewnątrz do środka, aż uzyskamy 150 g.
  3. Po upływie 20 sekund dolewamy do 220 g łącznie.
  4. Ostatnią porcję wlewamy pulsacyjnie (małymi porcjami w krótkich odstępach czasu) na środek dripera.
  5. Na koniec mieszamy delikatnie łyżką w jedną i drugą stronę, dzięki czemu wszystkie drobiny kawy opadną na dno. Gdy podczas spływania zauważymy pływające na powierzchni drobiny, możemy wstrząsnąć lekko V60, aby opadły.

 

 

 

Produkty powiązane

Artykuły powiązane na blogu