Darmowa wysyłka tylko na terenie Polski
Pochodzenie: Brazylia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1300...
Pochodzenie: Kolumbia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1900...
Pochodzenie: Azja, Ameryka Południowa, Ameryka Środkowa Gatunek: 80%...
Pochodzenie: Honduras – Ameryka Środkowa Wysokość upraw: 1500 – 2000...
Kawa z outletu - data palenia...
Ostatnio przeglądane
Pochodzenie: Peru – Ameryka...
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Peruwiańskie kawy uprawia się w zacienionych miejscach na dużych wysokościach (1200–1350 m. n. p. m.) w celu wytworzenia złożonego i bogatego smaku ziarna dzięki powolnemu procesowi dojrzewania. Plantatorzy stosują się do najlepszych praktyk zrównoważonego rolnictwa, tak aby produkować najwyższej jakości surowiec. W Peru dominują przede wszystkim gatunki odmian Pache, Typica, Caturra czy Bourbon.
Skrót HB (Hard Beans) w nazwie tej kawy oznacza ziarno twarde oraz takie rosnące na plantacjach położonych na wysokości 1000–1500 m. n. p. m. Ziarna Peru HB są cięższe, a po zaparzeniu tworzą gęstszą strukturę, dzięki czemu napar staje się bardziej wyrazisty i pełny. Ta kawa HB, jak wskazuje sama nazwa, jest uprawiana w Peru na wysokości około 1200–1350 m. n. p. m.
Kawa z Peru cechuje się swoistą uniwersalnością i nadaje się idealnie do kawowego eksperymentowania. Możemy uzyskać zarówno delikatną „śniadaniową”, jak i bardziej kompleksową i wyrazistą kawę. Charakterystycznymi dla tego regionu smakami są nuty kwiatowe, suszone i kandyzowane owoce, brązowy cukier czy kakao. Kawy peruwiańskie są gęste, syropowe, słodkie i złożone. Każdy znajdzie w nich coś dla siebie!
Profil Sensoryczny: suszone owoce, gruszka, brązowy cukier, mleczna czekolada, kwiaty
Smak: złożony, słodki, owocowy, lekko ziołowy i czekoladowy
Palenie: średnio-mocne
Przeznaczenie: najlepiej smakuje zaparzona w driperze V60
Kawa Peru HB to pożądany w świecie kawoszy produkt, który zadowoli podniebienia oczekujące bardziej słodkich smaków. Wysokiej jakości ziarna zapewniają niezwykły aromat, którym cechuje się ta kawa. Peru jest miejscem, w którym o uprawy dba się szczególnie dobrze, dlatego kupując ją, nie musisz mieć obaw o to, jak jej produkcja wpłynęła na środowisko.
Jeżeli interesują Cię najlepsze ziarna palone ręcznie w małej manufakturze, wybierz Peru HB. Kawa ta zachwyci Cię bogactwem smaku, obiecujemy!
Narzędzie do parzenia: driper V60
Gramatura na 1 filiżankę kawy: 20 g kawy / 300 g wody
Woda: 96°C
Mielenie: 22 kliki na Comandante
Czas przygotowania: ok. 2 min 40 s