Jak zrobić hojicha latte? Prosty przepis na prażoną herbatę z mlekiem.

Japońska matcha coraz bardziej zyskuje na popularności, a jej obecność na półkach sklepowych i w kawiarniach z dnia na dzień jest większa. Czy wiedziałeś, że istnieje inna sproszkowana herbata, która może być świetną alternatywą dla matchy? Hojicha zachwyca smakiem i aromatem, a także właściwościami zdrowotnymi. Co więcej, przygotujesz z niej apetyczne napoje, z których najprostszym jest hojicha latte!
Co to jest hojicha?
Hojicha to zielona herbata pochodząca z Japonii, której proces produkcji bazuje na technice prażenia liści stworzonej w 1920 roku w Kioto. Stąd też wywodzi się jej nazwa, "hoji-cha" oznacza "paloną herbatę".
Hojicha, tak samo jak i matcha, powstaje z rośliny Camellia Sinensis i najczęściej jest pozyskiwana z gatunków bancha lub sencha. Pochodzi z pierwszego zbioru listków i składa się wyłącznie z łodyżek tencha.
Łodyżki liści herbacianych prażone są dwa razy - w tradycyjnej metodzie odbywa się to w ceramicznych naczyniach nad ogniem. Następnie herbatę mieli się w pyłek. Specyficzny proces obróbki hojichy ma wpływ na jej wyjątkowy smak i aromat, ale także na dobroczynne właściwości dla zdrowia i samopoczucia.
SPRAWDŹ: Czy matcha jest zdrowa? Zgłębiamy tajemnice japońskiej zielonej herbaty!
Właściwości zdrowotne herbaty hojicha
Herbata hojicha jest źródłem antyoksydantów i katechin, a także witaminy C, beta karotenu, wapnia, potasu, fosforu i kwasu foliowego. Picie hojichy poprawia trawienie, obniża poziom złego cholesterolu, pomaga utrzymać cukier w normie, jak i również wzmacnia zęby oraz dziąsła. Co więcej, spowalnia procesy starzenia i oczyszcza z toksyn.
Hojicha ze względu na swój wyjątkowy proces obróbki ma niską zawartość kofeiny, około 1,2 g/100 g. Zatem jest to idealna herbata codzienna, którą można pić przed snem, gdyż uspokaja i koi. Będzie też odpowiednia dla dzieci i kobiet w ciąży.
Niebanalny smak i aromat hojicha
Hojicha ma charakterystyczną głęboką czekoladową barwę naparu. Jej smak jest czysty i gładki z wyróżniającą się intensywnością. W jej aromacie można wyczuć wędzone dymne nuty, a w smaku orzechowe, czekoladowe i karmelowe tony. Podniebienie otula subtelna słodycz bez nieprzyjemnej goryczki. Hojicha przygotowana z mlekiem jest łagodniejsza i wielu przypomina kakao.
Jak parzyć herbatę hojicha? Hojicha latte na dwa sposoby.
Do przygotowania hojicha w wersji cappuccino potrzebujesz:
- 2 g hojicha Nomads
- 40 ml wody w temperaturze około 80°C
- 230 ml mleka lub napoju roślinnego
Do miseczki wsyp 2 g hojicha Nomads i zalej 40 ml wody w temperaturze 80°C.


Rozmieszaj dokładnie chasenem lub ręcznym spieniaczem do mleka i nalej do filiżanki.


Następnie spień 230 ml mleka lub napoju roślinnego i dolej do przygotowanego wcześniej naparu herbacianego. Spróbuj swoich sił w latte art - na hojichy będzie wyglądać zjawiskowo!


Do klasycznego hojicha latte przygotuj:
- 2 g hojicha Nomads
- 60 ml wody w temperaturze około 80°C
- 230 ml mleka lub napoju roślinnego
Do miseczki wsyp 2 g hojicha Nomads i zalej 60 ml wody w temperaturze 80°C. Rozmieszaj dokładnie chasenem lub ręcznym spieniaczem do mleka. Następnie spień 230 ml mleka lub napoju roślinnego i przelej do wysokiej szklanki.


Dolej do mleka wcześniej przygotowany napar i gotowe!


Hojicha nie tylko nadaje się do picia solo z wodą lub ze spienionym mlekiem, ale z powodzeniem znajdzie też inne zastosowania w kuchni. Przygotujesz z niej różne wersje przepysznych napojów, ale także desery i wypieki. Sposobów jest wiele - jej smak i kolor na pewno zainspirują Cię do działania!
PRZECZYTAJ TEŻ: Jak zrobić matcha latte w domu? Przepis na herbatę matcha z mlekiem.
Hojicha latte - idealne na początek przygody z prażoną herbatą
Hojicha zaskakuje swoimi właściwościami zdrowotnymi, a w połączeniu z mlekiem zachwyca smakiem. Ze względu na swoje wyjątkowe nuty, przypadnie do gustu miłośnikom kakao czy czekolady. Ta prażona herbata jest także świetnym zamiennikiem kawy i matchy, a jej przygotowanie w domu jest szalenie proste!