Co to jest dripper i jak go używać? Nasz barista wyjaśnia!
Segment kaw speciality i metod alternatywnych dla wielu kawoszy może wydawać się czymś drogim. O ile w przypadku dobrej świeżej kawy i porządnego młynka żarnowego takie założenie się sprawdza, to jednak istnieje pewne urządzenie, rasowy przedstawiciel alternatyw, który pomimo niskiej ceny pozwoli na parzenie kawy na najwyższym poziomie. Co to jest dripper? Jak parzyć w nim kawę? Zaczynajmy!
Co to jest dripper, jak wygląda i do czego służy?
Dripper Hario V60, bo o nim tu mowa, to prawdziwy klasyk i jeden z najpopularniejszych zaparzaczy wśród fanów alternatyw. Sprzęt wygląda bardzo niepozornie - przypomina zwykły lejek. V60 w swojej najtańszej plastikowej wersji 01, pozwalającej zaparzyć jednorazowo mniej więcej 300 ml kosztuje ok. 20 zł.
Dripper V60 - Skąd nazwa?
Rozwiązanie zagadkowego kodu, który brzmi nieco jak nazwa pocisku dalekiego zasięgu, jest prostsze niż mogłoby się wydawać. Z angielskiego "drip" oznacza "kapać, ściec, ciurkać" i poprawnie kawa z drippera powinna cieknąć stałym strumieniem. Z kolei V pochodzi od kształtu zaparzacza, 60 to miara kąta jego rozwarcia, który według japońskich inżynierów okazał się najbardziej optymalny do tej roli.
60 stopni, to kąt rozwarcia zaparzacza V60 Dripper
Jak używać drippera? Porada baristy
Dripper V60 mimo prostej zasady działania, konstrukcji i niskiej ceny, wymaga trochę ćwiczeń nim będziemy w stanie osiągnąć zadowalające nas rezultaty (jeśli szukacie prostego i przyjaznego dla nowych użytkowników zaparzacza w trochę wyższej cenie, być może zainteresuje was AeroPress, któremu poświęciliśmy już wpis na naszym blogu w artykule: Jak parzyć kawę w AeroPressie? Podpowiedzi baristy.).
Wracając znowu do produktu Hario - czego będziemy potrzebować do parzenia?
- Ziarna kawy zmielone na średnią grubość, wizualnie przypominające grubszy piasek. Dripper bardzo lubi się z jasno palonymi kawami, pochodzącymi z jednego regionu. Pozwala on wyciągnąć z nich bardzo czyste i żywe, owocowe smaki. Spróbujcie np. z naszą Rwandą Muhondo!
- Przefiltrowaną wodę (używamy ratio 6 gram kawy na 100 gram wody, do parzenia chcemy użyć wody o temperaturze między 95-100 stopni)
- Zaparzacz V60 i papierowe filtry
- Naczynie, do którego spływać będzie nasza kawa
- Pomocny może być termometr i tak zwana „konewka” czyli specyficzny czajnik posiadający długą i wąską szyjkę, która pozwoli nam lepiej kontrolować strumień wody, którym będziemy zalewać kawę.
- Waga - na początek wystarczy najzwyklejsza kuchenna, z dokładnością do 1g.
Przeczytaj również: Jak zmielić kawę bez młynka i czy w ogóle jest to możliwe?
Jak zabrać się za parzenie kawy w dripperze:
- Do drippera wkładamy papierowy filtr, który składamy wzdłuż wyznaczonej linii, otwieramy i wsadzamy do środka, tak żeby równo przylegał do ścianek
- Rozgrzewamy gorącą wodą dripper i naczynie, w którym zamierzamy podać kawę. Dokładnie przelewamy wodą filtr, aby pozbyć się papierowego posmaku z kawy. Następnie ustawiamy dripper na przygotowanym naczyniu i wsypujemy kawę.
- Wlewamy 50 gram wody, używając powolnych okrągłych ruchów, staramy się równomiernie zalewać kawę, aby dobrze nasiąknęła wodą z każdej strony. Następnie oczekujemy 30 sekund - ten krok nazywa się preinfuzją, rozgrzewa on ziarna i otwiera je na dalszy proces parzenia.
- Po upływie tego czasu docelową ilość wody do urządzenia wlewamy stopniowo, dzieląc ją sobie na dwie lub trzy większe porcje, które będziemy dolewać co 15-25 sekund, w między czasie lekko mieszając całym urządzeniem.
- Kiedy kawa zakończy przelewać się do naczynia, wyjmujemy filtr i wrzucamy go do kosza, a dripper opłukujemy wodą. Następnie możemy cieszyć się naszą kawą!
Cały proces parzenia powinien trwać 3-4 minuty. Jeżeli trwa zbyt krótko, co najczęściej zaowocuje kawą wodnistą i jednowymiarową w smaku, możemy zmielić kawę drobniej lub zalewać ją wolniej mniejszymi porcjami wody.
Jeśli parzenie przeciąga się powyżej 4 minut lub kawa jest zbyt mocna i gorzka, warto spróbować z nieco grubszym mieleniem, bądź zalewać szybciej, większymi porcjami wody.
Po zakończeniu parzenia fusy w filtrze powinny leżeć równo, jeśli zapadły się w głąb urządzenia oznacza to, że ziarna były nierówno zmielone lub zmoczone w różnym stopniu. Taki stan rzeczy powoduje, że nasza kawa nie pokaże nam pełni swoich smakowych możliwości.
Po zakończeniu parzenia fusy w filtrze powinny leżeć równo
Jaki wybrać dripper – plastikowy czy ceramiczny? A może szklany?
Dripper Hario występuje w wariantach różniących się zarówno wielkością, jak i materiałem wykonania. Dripper ceramiczny, dripper plastikowy... Naszym faworytem, w kwestii czysto estetycznej jest taki w wykończeniu miedzianym. Wspaniale prezentuje się na barze! Ceramiczny jest również bardzo ładny.
W wypadku takiego designerskiego zaparzacza, odpowiedź na pytanie „co to jest dripper?” nie musi się ograniczać tylko do opowieści o zaparzaniu kawy. To też piękna ozdoba każdej kuchni!
Czy lepiej będzie dla Was wybrać dripper plastikowy czy ceramiczny? Czy drippery wykonane z różnych materiałów mają jednak dokładnie te same właściwości? Nie do końca.
Jak już wielokrotnie wspominaliśmy, jedną z kluczowych kwestii w „dostrajaniu” naszej metody zaparzania, tak aby najbardziej odpowiadała naszym preferencjom smakowym, jest powtarzalność.
Jednym z pierwszych kroków w przepisie na V60 jest rozgrzanie drippera gorącą wodą. W wypadku dripperów metalowych i ceramicznych, mimo że niewątpliwie wyglądają one bardziej dostojnie niż plastikowe, temperatura naczynia będzie opadać znacznie szybciej.
To spowoduje, że temperatura „slurry” (tak określa się kawę zalaną wodą w dripperze) będzie tak właściwie loterią, ponieważ szybko chłodzące się naczynie będzie obniżać temperaturę swojej zawartości. A przecież w wielu przepisach specjalnie mierzymy temperaturę wody używanej do zalewania!
W związku z tym, do domowych eksperymentów z V60 polecamy na początek dripper wykonany z plastiku, który rozgrzany nawet niekoniecznie wrzątkiem, a po prostu ciepłą wodą z kranu, pozostanie w podobnej temperaturze przez cały czas parzenia.
Zestaw do zaparzenia dripa z serwerem
Alternatywnie i ze smakiem – spróbujcie kawy z drippera!
Mamy nadzieję, że odpowiedź na pytanie „co to jest dripper?” nie jest już dla Was tajemnicą!
Zaparzanie przy pomocy V60 wymaga niewątpliwie nieco więcej baristycznej wprawy. Jest to metoda, w której, mocniej niż w jakiejkolwiek innej, dostępne zmienne wzajemnie na siebie wpływają.
Jeżeli kawa spływa za długo, trzeba zmielić grubiej, jeżeli mielimy grubiej powinniśmy podwyższyć temperaturę, przy wyższej temperaturze musimy uważać, aby kawy nie przeekstrahować... and the list goes on. Na pytanie „jak parzyć kawę w dripperze?”, najtrafniejszą odpowiedzią będzie po prostu – cierpliwie ;).
Gorąco zachęcamy Was jednak do podjęcia dripowego wyzwania! To metoda, przy której wiele nauczymy się o kawie. Zaobserwujemy różnicę w „bloomie” w zależności od świeżości, zobaczymy z jakich regionów pochodzą najbardziej „pylące” kawy, zyskamy punkt wyjściowy do zrozumienia fizyki i chemii parzenia kawy.
Przeczytaj także: Czy kawa ziarnista się psuje? Sprawdź!
Co to jest dripper? To styl życia ;) Ten „zwykły lejek” może Wam zafundować naprawdę niezwykłe doświadczenia smakowe. A jeżeli potrzebujecie porady odnośnie parzenia, czy też doboru właściwej dla Was kawy, piszcie, zawsze chętnie podzielimy się naszym punktem widzenia!