Brak produktów
Pochodzenie: Brazylia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1300...
Pochodzenie: Kolumbia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1900...
Pochodzenie: Azja, Ameryka Południowa, Ameryka Środkowa Gatunek: 80%...
Pochodzenie: Honduras – Ameryka Środkowa Wysokość upraw: 1500 – 2000...
Kawa specialty Data palenia...
Opublikowany
2020-10-14 09:18:25
Kategorie
Jak parzyć kawę?
Segment kaw speciality i metod alternatywnych dla wielu kawoszy może wydawać się czymś drogim. O ile w przypadku dobrej świeżej kawy i porządnego młynka żarnowego takie założenie się sprawdza, to jednak istnieje pewne urządzenie, rasowy przedstawiciel alternatyw, który pomimo niskiej ceny pozwoli na parzenie kawy na najwyższym poziomie. Co to jest dripper? Jak parzyć w nim kawę? Zaczynajmy!
Dripper Hario V60, bo o nim tu mowa, to prawdziwy klasyk i jeden z najpopularniejszych zaparzaczy wśród fanów alternatyw. Sprzęt wygląda bardzo niepozornie - przypomina zwykły lejek. V60 w swojej najtańszej plastikowej wersji 01, pozwalającej zaparzyć jednorazowo mniej więcej 300 ml kosztuje ok. 20 zł.
Rozwiązanie zagadkowego kodu, który brzmi nieco jak nazwa pocisku dalekiego zasięgu, jest prostsze niż mogłoby się wydawać. Z angielskiego "drip" oznacza "kapać, ściec, ciurkać" i poprawnie kawa z drippera powinna cieknąć stałym strumieniem. Z kolei V pochodzi od kształtu zaparzacza, 60 to miara kąta jego rozwarcia, który według japońskich inżynierów okazał się najbardziej optymalny do tej roli.
60 stopni, to kąt rozwarcia zaparzacza V60 Dripper
Dripper V60 mimo prostej zasady działania, konstrukcji i niskiej ceny, wymaga trochę ćwiczeń nim będziemy w stanie osiągnąć zadowalające nas rezultaty (jeśli szukacie prostego i przyjaznego dla nowych użytkowników zaparzacza w trochę wyższej cenie, być może zainteresuje was AeroPress, któremu poświęciliśmy już wpis na naszym blogu w artykule: Jak parzyć kawę w AeroPressie? Podpowiedzi baristy.).
Wracając znowu do produktu Hario - czego będziemy potrzebować do parzenia?
Przeczytaj również: Jak zmielić kawę bez młynka i czy w ogóle jest to możliwe?
Jak zabrać się za parzenie kawy w dripperze:
Cały proces parzenia powinien trwać 3-4 minuty. Jeżeli trwa zbyt krótko, co najczęściej zaowocuje kawą wodnistą i jednowymiarową w smaku, możemy zmielić kawę drobniej lub zalewać ją wolniej mniejszymi porcjami wody.
Jeśli parzenie przeciąga się powyżej 4 minut lub kawa jest zbyt mocna i gorzka, warto spróbować z nieco grubszym mieleniem, bądź zalewać szybciej, większymi porcjami wody.
Po zakończeniu parzenia fusy w filtrze powinny leżeć równo, jeśli zapadły się w głąb urządzenia oznacza to, że ziarna były nierówno zmielone lub zmoczone w różnym stopniu. Taki stan rzeczy powoduje, że nasza kawa nie pokaże nam pełni swoich smakowych możliwości.
Po zakończeniu parzenia fusy w filtrze powinny leżeć równo
Dripper Hario występuje w wariantach różniących się zarówno wielkością, jak i materiałem wykonania. Dripper ceramiczny, dripper plastikowy... Naszym faworytem, w kwestii czysto estetycznej jest taki w wykończeniu miedzianym. Wspaniale prezentuje się na barze! Ceramiczny jest również bardzo ładny.
W wypadku takiego designerskiego zaparzacza, odpowiedź na pytanie „co to jest dripper?” nie musi się ograniczać tylko do opowieści o zaparzaniu kawy. To też piękna ozdoba każdej kuchni!
Czy lepiej będzie dla Was wybrać dripper plastikowy czy ceramiczny? Czy drippery wykonane z różnych materiałów mają jednak dokładnie te same właściwości? Nie do końca.
Jak już wielokrotnie wspominaliśmy, jedną z kluczowych kwestii w „dostrajaniu” naszej metody zaparzania, tak aby najbardziej odpowiadała naszym preferencjom smakowym, jest powtarzalność.
Jednym z pierwszych kroków w przepisie na V60 jest rozgrzanie drippera gorącą wodą. W wypadku dripperów metalowych i ceramicznych, mimo że niewątpliwie wyglądają one bardziej dostojnie niż plastikowe, temperatura naczynia będzie opadać znacznie szybciej.
To spowoduje, że temperatura „slurry” (tak określa się kawę zalaną wodą w dripperze) będzie tak właściwie loterią, ponieważ szybko chłodzące się naczynie będzie obniżać temperaturę swojej zawartości. A przecież w wielu przepisach specjalnie mierzymy temperaturę wody używanej do zalewania!
W związku z tym, do domowych eksperymentów z V60 polecamy na początek dripper wykonany z plastiku, który rozgrzany nawet niekoniecznie wrzątkiem, a po prostu ciepłą wodą z kranu, pozostanie w podobnej temperaturze przez cały czas parzenia.
Zestaw do zaparzenia dripa z serwerem
Mamy nadzieję, że odpowiedź na pytanie „co to jest dripper?” nie jest już dla Was tajemnicą!
Zaparzanie przy pomocy V60 wymaga niewątpliwie nieco więcej baristycznej wprawy. Jest to metoda, w której, mocniej niż w jakiejkolwiek innej, dostępne zmienne wzajemnie na siebie wpływają.
Jeżeli kawa spływa za długo, trzeba zmielić grubiej, jeżeli mielimy grubiej powinniśmy podwyższyć temperaturę, przy wyższej temperaturze musimy uważać, aby kawy nie przeekstrahować... and the list goes on. Na pytanie „jak parzyć kawę w dripperze?”, najtrafniejszą odpowiedzią będzie po prostu – cierpliwie ;).
Gorąco zachęcamy Was jednak do podjęcia dripowego wyzwania! To metoda, przy której wiele nauczymy się o kawie. Zaobserwujemy różnicę w „bloomie” w zależności od świeżości, zobaczymy z jakich regionów pochodzą najbardziej „pylące” kawy, zyskamy punkt wyjściowy do zrozumienia fizyki i chemii parzenia kawy.
Przeczytaj także: Czy kawa ziarnista się psuje? Sprawdź!
Co to jest dripper? To styl życia ;) Ten „zwykły lejek” może Wam zafundować naprawdę niezwykłe doświadczenia smakowe. A jeżeli potrzebujecie porady odnośnie parzenia, czy też doboru właściwej dla Was kawy, piszcie, zawsze chętnie podzielimy się naszym punktem widzenia!