Sprawdzony przepis na prostą i pyszną babkę kawową

Opublikowany 2020-08-31 12:58:36
Kategorie Przy kawie

Sprawdzony przepis na prostą i pyszną babkę kawową

Babka kawowa łączy ze sobą kulinarną klasykę, która tradycyjnie gości na polskich stołach wraz ze smakiem i aromatem najpopularniejszego napoju świata! Jej główny składnik – kawę znajdziecie w niej dwóch postaciach. W jakich? Jak skomponowaliśmy tą kulinarną historię? Przeczytacie w artykule!

 

Przepis, który dzisiaj przedstawiamy, to połączenie smaku prawdziwego masła, orzechów włoskich i mocno kawowego aromatu. Wspólnie tworzą one prawdziwe dzieło kulinarne. Babka kawowa będzie idealna do podania od święta jak i na co dzień. Świetnie sprawdzi się również, gdy pojawią się niespodziewani goście, ponieważ jest łatwa i szybka w wykonaniu! Czas pieczenia to jedynie 40 minut!

 

Prosty, domowy deser dla całej rodziny

Wyobraźcie sobie sytuację – dzwoni telefon – znajomi właśnie mówią, że przyjadą na niespodziewaną wizytę, bo są w pobliżu w swojej podróży po Polsce.

Dawno u nas nie byli… Zaczynamy się nerwowo zastanawiać nad tym, czym by tu ich poczęstować? I jeszcze na dodatek smakosze kawy… Jak ich zaskoczyć? Czasu tak mało… Mobilizacja myśli, wysyłacie męża po zakupy i już wiecie – babka z kawą!

Ten prosty, domowy deser dla całej rodziny na pewno będzie królował na Waszych stołach jeszcze niejeden raz - taka jest nasza babka kawowa! Przepis na nią wymaga składników, które w większości domów są też przeważnie dostępne.

Mamy na myśli – i takich używaliśmy: masło, jaja od szczęśliwych kur, orzechy włoskie (nasze były świeżo łuskane), mąka (orkiszowa), a co najważniejsze - dobra kawa, bo  to ona nada aromat i ten niepowtarzalny smak wypiekowi.

 

Jaką wybrać kawę?

Do babki można próbować różnych kaw - w zależności od tego jak bardzo intensywny smak chcemy osiągnąć. Preferowalibyśmy 100% Arabiki – są one bardziej szlachetne i subtelniejsze w smaku. Jednocześnie można z nich uzyskać mocny i wyrazisty smak.

  • My wybraliśmy naszą Darvea Panama Boquete z Ameryki Środkowej. Jest to kawa w średnim paleniu i urzeka lekką słodyczą z aromatami kwiatowo-ziołowymi.
  • Jeżeli chcielibyście uzyskać mocniejsze wrażenia, to polecamy kawy takie jak np. Honduras SHG czy Nicaragua SHG. Bardziej podkreślą smak w babce.
  • Ewentualnie kawowa klasyka z Brazylii – w jasnym paleniu Brasil Santos o orzechowo-czekoladowym profilu pełnym łagodności.

 

W przepisie kawę wykorzystujemy zarówno w postaci zaparzonej jak i zmielonej – to babka mocno kawowa. To Wy jednak możecie zdecydować o intensywności smaku kawy w finalnym wypieku. Dlatego warto kawie poświęcić nieco więcej uwagi.

 

Przeczytaj również: Jak zrobić frappe? Instrukcja krok po kroku!

 

Babka z kawą rozpuszczalną? Nie bierzemy tego pod uwagę!

Babka z kawą rozpuszczalną to naszym zdaniem profanacja. To tradycyjne ciasto nie zasługuje, żeby je tak potraktować, chociaż w Internecie można znaleźć wiele przepisów, które bazują na takim właśnie – „rozpuszczalnym” fundamencie.

Jako, że jesteśmy smakoszami kawy świeżo palonej, trudno nam w takim naparze „instant” doszukać się niepowtarzalnego smaku. Poza tym używając kawy rozpuszczalnej pozbywamy się naszego ulubionego rytuału jakim jest parzenie kawy od A do Z. Ponadto nie wiemy jakiej jakości kawy zostały użyte do wyprodukowania granulatu.

 

O rodzajach kawy,  niespotykanym aromacie i przyjemności z jej przygotowywania moglibyśmy pisać długo. Jednak czas leci, a przecież znajomi goście niebawem zapukają do drzwi :-). W związku z tym, po przygotowaniu wszystkich potrzebnych składników, zabieramy się do pracy.

 

 Czy jesteście gotowi poznać przepis na idealną babkę kawową? Zaczynamy!

 

 

Babka kawowa - przepis

Czas przygotowania: 20 - 30 minut.

Czas pieczenia: około 40 minut (zawsze przed wyciągnięciem z piekarnika, sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już idealnie upieczone, jeśli wykałaczka jest sucha to znaczy, że babka jest gotowa).

 

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kostka miękkiego masła (200 gram),
  • pół szklanki cukru trzcinowego,
  • 250 gram mąki orkiszowej (typ 650-700),
  • 4 jajka z wolnego wybiegu,
  • płaska łyżka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 50 ml espresso (użyliśmy kawy  Darvea Panama Boquete),
  • 2 płaskie łyżki mielonej kawy (tutaj również kawa Darvea Panama Boquete),
  • 100 gram orzechów włoskich (najlepiej świeżo łuskanych).

 

Polewa:

  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej (według Twoich preferencji smakowych),
  • 2 łyżki oleju kokosowego  nierafinowanego lub masła klarowanego,
  • 50 gram orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka zmielonej kawy

 

Potrzebne będą również: forma na babkę, masło do wysmarowania blaszki oraz bułka tarta (lub kasza manna) i… dużo miłości, bo chyba każdy wie, że najbardziej smakuje to w co włoży się trochę serca :-).

 

Przepis:

 

  1. Najpierw zaparz kawę. Jeśli korzystasz z ekspresu to wybierz funkcję espresso. Możesz ją również zaparzyć w kawiarce, czy też po prostu zaparzyć w tradycyjny sposób. Wybierając ostatni sposób: zalej 1 sporą łyżeczkę kawy do ½  objętości filiżanki. Gotową kawę odstawiamy, żeby przestygła.


    Kawa Darvea do babki kawowej

  2. Teraz czas na orzechy. Odmierz 150 gram orzechów włoskich (lub innych swoich ulubionych). Wszystkie drobno posiekaj. Wrzuć je do osobnej miski.

  3. Ustaw piekarnik na 180 stopni, aby zdążył się nagrzać.

  4. Utrzyj kostkę masła, dodając stopniowo cukier. Ucieraj mikserem na średnich obrotach. Masło powinno być kremowe i puszyste.


    Masło w misce

  5. Zmniejsz moc miksera i dodawaj po jednym jajku, aż całość utworzy jednolitą masę.


    Masa na babkę kawową

  6. Odmierz 250 gram mąki orkiszowej i przesiej ją przez sitko z dodatkiem proszku do pieczenia bezpośrednio do masy.


    Mąka orkiszowa wsypywana do masy

  7. Na końcu dodaj ostudzona kawę, łyżeczkę zmielonej kawy oraz ⅔ pokrojonych orzechów. Reszta będzie potrzebna do posypania wierzchu. Wymieszaj wszystko na małych obrotach.


    Ostudzona kawa do babki kawowej

  8. Gotową masę przełóż do przygotowanej wcześniej blachy (wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą).


    Masa w formie na babkę kawową

  9.  Wstawiamy do piekarnika na 40 minut.


    Gotowa babka kawowa

I to już wszystko! Babka kawowa za 40 minut będzie już gotowa. Nawet została nam chwila czasu na szybkie ogarnięcie kuchni przed przybyciem gości. Już po 20 minutach aromat kawy unosi się w całej kuchni. Ten zapach jest niepowtarzalny!

 

40 minut za nami i jak „z zegarkiem w ręku” - babka kawowa jest już upieczona.

 

Teraz już ostatnim krokiem jest przygotowanie polewy:

 

  • W małym rondelku rozpuszczamy połamaną czekoladę wraz z olejem kokosowym i łyżeczką kawy,
  • Nastawiamy na małym ogniu i intensywnie mieszamy, aby się nie przypaliła i polewa była gładka,
  • Na jeszcze ciepłą babkę wyjętą z formy wylewamy polewę i obficie posypujemy pokrojonymi orzechami.

 

Wygląda teraz naprawdę apetycznie :-)

 

Zajrzyj do sklepu: kliknij TUTAJ

 

Z czym podawać babkę kawową?

Babkę najlepiej podawać z czerwonym wytrawnym winem. Jeśli jednak nie pijemy alkoholu albo chcemy naszą babką z kawą poczęstować dzieci, to polecamy również herbatę earl grey. Wtedy najlepiej podać ją bez cukru, ponieważ ciasto jest już wystarczająco słodkie.

 

Przeczytaj również: Jak zrobić dobrą kawę w domu? 10 porad dla home baristy

 

Podziel się nią z bliskimi!

Amatorów małej czarnej powinna naprawdę zachwycić ta babka kawowa. Przepis nie jest wymagający a na tyle smaczny, że można ją przygotować na specjalne okazje jak i na co dzień.

 

W zależności od Waszych preferencji, eksperymentujcie z kawą – zarówno jej ilością dodaną do babki jak też i z wybranymi ziarnami. Jeżeli Wam posmakuje, napiszcie w komentarzach i podzielcie się przepisem z bliskimi.

 

Poznajcie również kawy z naszej palarni, które dodadzą ciastu niepowtarzalnego smaku tego czarnego złota (możecie przejść do sklepu >>KLIKAJĄC TU<<).

 

Smacznego!:-)

Udostępnij ten wpis