Darvea kawa ziarnista Kenia AA

  • Pochodzenie: Kenia - Afryka
  • Wysokość upraw: 1400 - 2100 m.n.p.m.
  • Gatunek: 100% Arabica
  • Moc kofeiny: 2/5
  • Intensywność smaku: 4/5
  • Kwasowość: 4/5
  • Pozyskiwana: metodą na mokro
  • Palenie: średnio-mocne, ciemny brąz

Więcej szczegółów

Ten produkt nie występuje już w magazynie

32,50 zł brutto

  • 100 g
  • 250 g
  • 500 g
  • 1000 g

Więcej informacji

Charakterystyka regionu

Kenia AA to kawa uprawiana w Kenii, na plantacjach, które są położone wysoko (1500–2100 m. n. p. m.), co wpływa na czystość i bogactwo smaku. Zbiory odbywają się dwa razy w roku i zbiera się tylko najbardziej dojrzałe, wysokiej jakości wiśnie kawowca, oznaczane jako kawa Kenia AA.     

Kawa kenijska to przede wszystkim arabika. Wśród uprawianych odmian często pojawiają się Blue Mountain, K7 Bourbon czy Ruiru 11. Najlepsze ziarna z Kenii są duże oraz posiadają wiele aromatów. Dzięki temu zasługują na miano AA.     

Kawa AA z Afryki zaskakuje swoją złożonością, nutami owoców i tym, że przypomina w smaku herbatę, szczególnie kiedy zaparzymy ją metodą przelewową. Kawa z Kenii przede wszystkim porusza nas rześką i przyjemną kwasowością oraz słodyczą jednocześnie. Możemy spodziewać się nut sensorycznych takich jak czarne i czerwone porzeczki, miód, maliny, kwiatowość.

Profil Sensoryczny: porzeczka, malina, kwiaty, cytrusy, orzechy i gorzka czekolada

Smak: Wysoka kwasowość, lekka słodycz, herbaciane body, goryczkowy aftertaste

Palenie: Średnio-mocne

Przeznaczenie:  Chemex    

 

kawa-darvea-kenia-aa

 

Dlaczego warto kupić właśnie tę kawę Kenia AA?

Kenijski umiarkowany klimat oraz żyzne wulkaniczne gleby pozytywnie wpływają na owoce kawowca, co przekłada się na smak, który oferuje Kenia AA. Kawa ta zachwyci przyjemnym smakiem. Ma lekko owocowy profil sensoryczny, przez co przypadnie do gustu osobom nie przepadającym za mocną goryczą. Kenia AA to kawa najwyższej jakości, z najlepszych ziaren. Wybierz ją, jeśli zależy Ci na ekskluzywnym smaku i chcesz skosztować małej czarnej, jakiej jeszcze nie próbowałeś.

 

Jak parzyć – przepis    

Narzędzie do parzenia: Chemex

Gramatura na 1 filiżankę kawy: 40 g kawy / 600 g wody

Woda: 96˚C

Mielenie: 32 kliki na Comandante

Czas przygotowania: ok. 4 min 30 s  

 

Instrukcja parzenia krok po kroku

1. Włączamy stoper i wlewamy 80 g wody jako preinfuzję oraz lekko mieszamy, aby zamoczyć wszystkie drobiny kawy.    

2. Po upływie 30 sekund wlewamy wodę kolistym ruchem od zewnątrz do środka, aż dojdziemy do 350 g.

3. Po upływie 30 sekund wlewamy kolejną porcję wody, aby uzyskać 500 g, a następnie czekamy 20 sekund.

4. Ostatnie zalanie wlewamy pulsacyjnie (małymi porcjami w krótkich odstępach czasu) na środek Chemexa, aż uzyskamy 600 g.    

5. Na koniec mieszamy delikatnie łyżką w jedną i drugą stronę, dzięki czemu wszystkie drobiny kawy opadną na dno. Jeśli podczas spływania zauważymy na powierzchni pływające drobiny, możemy wstrząsnąć lekko Chemexem, aby opadły.

 

Rada baristy: Najlepiej smakuje parzona w Chemexie.

 

Produkty powiązane

Artykuły powiązane na blogu