Darmowa dostawa od 50 PLN! :)
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak parzyć kawę w kawiarce? Wyjaśniamy krok po kroku!

2021-09-16
Jak parzyć kawę w kawiarce? Wyjaśniamy krok po kroku!

Wyglądem przypomina mały czajniczek, kojarzy się nam ze słoneczną Italią i pozwala nam przygotować pyszny napar. Tak w skrócie można opisać kawiarkę. A co można powiedzieć o niej więcej? Jak parzyć kawę w kawiarce? Odpowiemy na to po kolei.

 

Zaparzacz o którym dzisiaj będziemy pisali pochodzi z Włoch. Został zaprojektowany dla Antonio Bialettiego. Stało się to w latach 30 XX w. a od tego czasu jego budowa pozostała taka sama. Zmieniło się tylko jedno – kawiarka nie jest powszechna już tylko we Włoszech, ale na całym świecie. I jest to chyba do dziś jedno z najpopularniejszych urządzeń do parzenia kawy.

 

Co do tego jak parzyć kawę w kawiarce, to jest to dosyć proste, o czym przekonacie się w dalszej części artykułu. Na razie jednak czas na trochę teorii!

 

Kawa z kawiarki - odpowiednie urządzenie to połowa sukcesu

 

Odnośnie wyglądu – oczywiście kierujemy się tutaj gustem. Należy jednak zaznaczyć, że na kawiarce nie należy nadto oszczędzać. Przy zakupie sugerujemy się uznanymi markami takimi jak np. Bialetti czy GAT. I płacimy tutaj za przynajmniej dwie rzeczy – lepszy smak oraz bezpieczeństwo. W końcu lepiej poświęcać czas na zastanawianie się nad tym jak zrobić kawę w kawiarce niż nad tym czy nasz zaparzacz nie jest dla nas zagrożeniem.

 

 

Kawiarka w pełnej krasie

Kawiarka w pełnej krasie

 

 

Warto sprawdzić czy zaworek, który znajduje się w dolnym zbiorniczku nie jest tylko ozdobą. Jest on bardzo ważny, ponieważ wyrównuje ciśnienie i w razie gdybyśmy zapomnieli o naszej kawie uratuje nas on przed niekontrolowanym wybuchem. A ten bywa na tyle silny, że niestety, ale może spowodować nasze poparzenie.

Drugą istotną rzeczą jest właśnie smak – a ten potrafią zepsuć złej jakości uszczelki. I nawet jeśli użyjemy bardzo dobrych ziaren, na próżno będziemy mogli szukać dobrego smaku w filiżance

 

 Kod rabatowy dla czytelników

 

 

Ilość kawy oraz mielenie to kluczowe czynniki przy decyzji jak parzyć kawę w kawiarce

 

Grubość mielenia i doza (czyli ilość użytej kawy) to jedne z najważniejszych kwestii o jakie powinniśmy się zatroszczyć zabierając się za nową metodę parzenia. Nie inaczej będzie więc kiedy zastanawiamy się jak parzyć kawę w kawiarce.

 

Istnieje jeden bardzo dobry i wygodny sposób na odmierzenie odpowiedniej ilości kawy – sitko, do którego będziemy nasypywać zmieloną kawę. Po prostu wsypmy do niego po brzegi same ziarna.

Po zmieleniu ilość powinna być idealnie dopasowana. Istnieje bardzo wiele rozmiarów kawiarek, toteż ciężko określić konkretną ilość kawy według gramatury. Nasze sitko okaże się najlepszą miarką. Następnie kawę należy zmielić tak, aby przypominała ona drobny cukier. Jest to grubsze mielenie niż do espresso, jednak też zdecydowanie drobniejsze niż do metod przelewowych np. Chemexu lub dripa.

 

Odmierzanie odpowiedniej ilości ziaren do kawiarki

Odmierzenie odpowiedniej ilości ziaren do kawiarki

 

 

PRZECZYTAJ TEŻ: Kawa a jelita. Jak kawa wpływa na pracę tego narządu?

 

 

Jak parzyć kawę w kawiarce? To nic trudnego!

 

Kawa z kawiarki wymaga nieco więcej wprawy niż podstawowy French Press, ale jeżeli dokładnie prześledzicie nasz poradnik, to zobaczycie, że może to być łatwe i przyjemne zajęcie. Przy odrobinie praktyki wejdzie Wam to w krew i nie będzie już musieli poświęcać 100% uwagi każdego poranka. Trening czyni kawowego mistrza!

 

  1. Do kawiarki używamy gorącej wody tak aby skrócić czas kontaktu kawy z gorącą wodą, aby jak najbardziej pozbyć się goryczy w smaku i przypalonego aromatu.

 

  1. Wodę nalewamy do dolnego zbiorniczka. W niektórych kawiarkach istnieje zaznaczona linia, jeśli jej nie ma, wodę uzupełniamy do poziomu zaworu bezpieczeństwa (trochę poniżej).

 

  1. Teraz przyszedł czas na wsypanie zmielonej kawy do sitka. Kawę wsypujemy do pełna, wyrównując i tylko delikatnie przyciskając (bez ugniatania!). Ważne, aby na brzegach nie znajdowały się drobinki kawy, ponieważ może pojawić się problem ze szczelnością!

 

  1. Po uzupełnieniu dokręcamy górną część. Należy jednak uważać, ponieważ dolny zbiornik jest już mocno rozgrzany. Zwróćmy uwagę, żeby się nie poparzyć!

 

  1. Następnie stawiamy kawiarkę na ogniu / indukcji. Pamiętamy, aby nie był to duży płomień / moc. Kawa powinna się delikatnie sączyć, a nie szybko wylewać.

 

 

Jak długo parzyć kawę w kawiarce?

 

To kolejna kwestia, którą ciężko ustalić raz na zawsze. Dużo zależy od kawy i tak dla jednej kawy czas około jednej minuty będzie odpowiedni, dla innej będzie to już minuta i pięćdziesiąt sekund. Jak przy innych metodach parzenia, zachęcamy do eksperymentów i szukania złotego środka :). Najlepiej wybierzmy sobie jakiś bazowy przedział pomiędzy, i w zależności od efektów, jakie daje nam dana kawa, korygujmy go w górę lub dół (uzyskując przez to np. bardziej lub mniej gorzką kawę).

Odpowiedź na pytanie jak używać kawiarki to nie sztywna, sekretna zasada, a raczej umiejętność sprawnego operowania zmiennymi takimi jak grubość przemiału, czy też czas zaparzania.

 

 

A może dodatki do kawy?

 

I to jest właśnie ta metoda, w której jak najbardziej możemy pozwolić sobie na dodatki jak mleko lub słodki syrop. Kawa z kawiarki jak najbardziej nadaje się do łączenia z dodatkami. Dlatego też oprócz parzenia czarnej kawy, mamy tutaj całkiem sporo możliwości do tworzenia napojów na bazie kawy takich jak ice latte, kawa mrożona itd. Kawy z kawiarki używaliśmy również przy przygotowywaniu deseru tiramisu i efekty były bardzo zadowalające.

 

 

Kawiarka podczas przygotowania kawy

Kawiarka podczas przygotowania kawy

 

 

Jak czyścić kawiarkę?

 

Niektórzy uważają, że kawiarkę należy tylko przepłukać wodą, jednak my nie jesteśmy fanami tej teorii. W kawiarce wbrew pozorom jest całkiem sporo zakamarków, do których mogą dostać się drobinki kawy. Zapewniamy Was, że będą psuły smak za każdym jednym razem. Najważniejsze są uszczelki i czystość pomiędzy nimi. Dlatego polecamy dokładne rozkręcenie kawiarki za każdym razem albo przynajmniej przy zmianie kawy (czyli przynajmniej co jakiś czas). Wiemy, wiemy :D, w praktyce ciężko to robić za każdym razem, dlatego postarajmy się przynajmniej raz na jakiś czas :).

Okresowo także dobrze również poprzetykać sitko, ponieważ drobniejsze kawałki kawy mogą je całkiem skutecznie zatykać utrudniając poprawną ekstrakcję.

 

 

Najlepsza kawa do kawiarki, czyli jaka?  

 

Wybierzmy kawę. Zachęcamy Was do korzystania nie tylko z ciemnych mieszanek uznanych przez Włochów. Podczas naszych warsztatów uczestnikom do gustu bardzo przypadła Darvea Columbia Excelso. Kawiarka bardzo dobrze podkreśla nuty orzechowe, czekoladowe, toteż kawy z Ameryki Południowej sprawdzą się tutaj idealnie.

Pamiętajcie jednak, że najlepsza kawa do kawiarki to po prostu ta, która Wam najbardziej smakuje. Spróbujcie zaparzyć kiedyś jasno paloną kawę w kawiarce - efekt może Was miło zaskoczyć! Mamy klientów, którzy bardzo lubią parzyć w kawiarce, np. jasno paloną Brasil Santos. Spróbujcie i Wy!

 

 

PRZECZYTAJ TEŻ: Jaka woda do kawy jest najlepsza i czy ma to w ogóle znaczenie? Wyjaśniamy!

 

 

Przygotujcie aromatyczną kawę w kawiarce!

 

Parzenie kawy w kawiarce, może być bardzo przyjemnym procesem. Codzienny rytuał doskonale odstresowuje, a możliwość eksperymentowania i próbowania np. nowych smaków kawy - może dawać dużo satysfakcji! Dlatego warto rozglądnąć się teraz w naszej ofercie i wybrać kawy, które wydadzą się Wam najbardziej interesujące (>>przejdź do sklepu<<). Jak parzyć kawę w kawiarce? Już to wiemy, dlatego ruszamy do kuchni! Powodzenia!

 


Przejście do sklepu

 

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2021
Zaufane Opinie IdoSell
4.96 / 5.00 49 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-02-19
Wybrane produkty są zgodne z oczekiwaniami
2024-02-15
Jak zwykle bardzo sprawna obsługa i świetna informacja. Podoba mi się też nowa strona. Tak trzymać :)
pixel