Najczęściej kupowane

Promocje

Jak zaparzyć kawę w kawiarce?

Opublikowany 2019-03-22 21:57:39
Kategorie O kawie

Jak zaparzyć kawę w kawiarce?

Autor: Aleksander Pytel

Wyglądem przypomina mały czajniczek, kojarzy się nam ze słoneczną Italią i pozwala nam przygotować pyszny napar. Tak w skrócie można opisać kawiarkę. A co można powiedzieć o niej więcej? Po kolei.

Skąd się wzięła kawiarka?

Tak, macie rację. Pochodzi z Włoch. Została zaprojektowana dla Antonio Bialettiego. Stało się to w latach 30 XX w. a od tego czasu jej budowa się nie zmieniła. Zmieniło się tylko jedno – nie jest powszechna już tylko we Włoszech ale na całym świecie. I jest to chyba jedno z najpopularniejszych urządzeń do parzenia kawy.

 

Wygląd

Odnośnie wyglądu – oczywiście kierujemy się tutaj gustem. Należy jednak zaznaczyć, że na kawiarce nie należy nadto oszczędzać. Przy zakupie sugerujemy się uznanymi markami takimi jak np. Bialetti czy GAT. I płacimy tutaj za przynajmniej dwie rzeczy – lepszy smak oraz bezpieczeństwo.

Wygląd kawiarki

Kawiarka w pełnej krasie

Warto sprawdzić czy zaworek, który znajduje się w dolnym zbiorniczku nie jest tylko ozdobą. Jest on bardzo ważny ponieważ wyrównuje ciśnienie i w razie gdybyśmy zapomnieli o naszej kawie uratuje nas on przed niekontrolowanym wybuchem. A ten bywa na tyle silny, że niestety, ale może spowodować nasze poparzenie. Drugą istotną rzeczą jest właśnie smak – a ten potrafią zepsuć złej jakości uszczelki. I nawet jeśli użyjemy bardzo dobrych ziaren, na próżno będziemy mogli szukać dobrego smaku w filiżance.

 

Ilość kawy oraz mielenie

Istnieje jeden bardzo dobry i wygodny sposób na odmierzenie odpowiedniej ilości kawy – sitko, do którego będziemy nasypywać zmieloną kawę. Po prostu wsypmy do niego po brzegi same ziarna.

Odmierzenie ilości ziaren do kawiarki

Odmierzenie odpowiedniej ilości ziaren do kawiarki

Po zmieleniu ilość powinna być idealnie dopasowana. Istnieje bardzo wiele rozmiarów kawiarek, toteż ciężko określić konkretną ilość kawy według gramatury. Nasze sitko okaże się najlepszą miarką. Następnie kawę należy zmielić tak, aby przypominała ona drobny cukier. Jest to grubsze mielenie niż do espresso, jednak też zdecydowanie drobniejsze niż do metod przelewowych np. Chemexu lub dripa.

 

Mamy kawiarkę i co dalej?

Wybierzmy kawę. I zachęcam do korzystania nie tylko z ciemnych mieszanek uznanych przez Włochów. Podczas naszych warsztatów uczestnikom do gustu bardzo przypadła Darvea Columbia Excelso. Kawiarka bardzo dobrze podkreśla nuty orzechowe, czekoladowe toteż kawy z Ameryki Południowej sprawdzą się tutaj idealnie. Następnym krokiem jest zmielenie kawy, a w trakcie tego możemy już gotować wodę w czajniku. Do kawiarki używamy gorącej wody tak aby skrócić czas kontaktu kawy z gorącą wodą aby jak najbardziej pozbyć się goryczy w smaku i przypalonego aromatu. Wodę nalewamy do dolnego zbiorniczka. W niektórych kawiarkach istnieje zaznaczona linia, jeśli jej nie ma, wodę uzupełniamy do poziomu zaworu bezpieczeństwa (trochę poniżej). Teraz przyszedł czas na wsypanie zmielonej kawy do sitka. Kawę wsypujemy do pełna, wyrównując i tylko delikatnie przyciskając (bez ugniatania!). Ważne aby na brzegach nie znajdowały się drobinki kawy, ponieważ może pojawić się problem ze szczelnością. Po uzupełnieniu dokręcamy górną część. Należy jednak uważać ponieważ dolny zbiornik jest już mocno rozgrzany. Następnie stawiamy kawiarkę na ogniu / indukcji. Pamiętamy aby nie był to duży płomień / moc. Kawa powinna się delikatnie sączyć, a nie szybko wylewać.

 

Jak długo parzyć kawę w kawiarce?

To kolejna kwestia, którą ciężko ustalić raz na zawsze. Dużo zależy od kawy i tak dla jednej kawy czas około jednej minuty będzie odpowiedni, dla innej będzie to już minuta i pięćdziesiąt sekund. Jak przy innych metodach parzenia, zachęcam do eksperymentów i szukania złotego środka :)

 Kawiarka podczas przygotowania naparu

Kawiarka podczas przygotowania kawy

A może dodatki?

I to jest właśnie ta metoda gdzie nie będę krzyczał jeśli ktoś zapyta o mleku lub syrop ;) Kawa z kawiarki jak najbardziej nadaje się do łączenia z dodatkami i powinna całkiem nieźle smakować. Dlatego też oprócz parzenia czarnej kawy, mamy tutaj całkiem sporo możliwości do tworzenia napojów na bazie kawy takich jak ice latte, kawa mrożona itd. Kawy z kawiarki używałem również przy przygotowywaniu deseru tiramisu i efekty były bardzo zadowalające.

 

Jak czyścić kawiarkę?

Niektórzy uważają, że kawiarkę należy tylko przepłukać wodą, jednak nie jestem fanem tej teorii. I nikt nie powinien być. W kawiarce wbrew pozorom jest całkiem sporo zakamarków do których mogą dostać się drobinki kawy i zapewniam, że będą psuły smak za każdym jednym razem. Najważniejsze są uszczelki i czystość pomiędzy nimi. Dlatego polecam dokładne rozkręcenie kawiarki za każdym razem, albo przynajmniej przy zmianie kawy. Raz na jakiś czas dobrze również poprzetykać sitko, ponieważ drobniejsze kawałki kawy mogą je całkiem skutecznie zatykać utrudniając poprawną ekstrakcję.

 

Udostępnij ten wpis