Która kawa indyjska jest najlepsza? Testujemy!

Opublikowany 2020-08-06 14:13:33
Kategorie Testy smaków

Która kawa indyjska jest najlepsza? Testujemy!

Gdzie poza Brazylią i Afryką uprawiana jest kawa? Indie nie są może pierwszym krajem, który przychodzi nam na myśl w związku z kawą. Jednakże tamtejsze plantacje odpowiadają aż za 5% globalnej produkcji kawy. Kawa indyjska jest raczej ziarnem, po które sięgać powinni fani tradycyjnych kawowych smaków, a także Ci którzy w kawie szukają źródła energii - indyjska Robusta zawiera prawie dwukrotnie więcej kofeiny niż Arabika!

 

W pędzie za owocowymi rollercoasterami smaku jakie fundują nam jasno palone afrykańskie, bądź środkowoamerykańskie kawy, pomija się często kawy z innych regionów, jako mało ekscytujące. Niesłusznie! Kawowa awangarda oparta jest na kawowej tradycji, dzisiaj zajmiemy się więc tradycją uprawy kawy w Indiach oraz tradycyjnymi smakami, które możemy wyczuć w kawach z tego regionu. Kawa indyjska obfituje w mocne, klasyczne smaki, przywodzące na myśl tradycyjne napary.

 

Kawy indyjskie przy słoniu

Nasze kawy indyjskie są różnorodne w smaku jak kolorowy jest ten tarnowski słoń - zwierzę powszechnie kojarzone właśnie z Indiami

 

W dzisiejszym teście poznamy hinduską kawową przygodę dzięki trzem kawom z Indii:

Indie - jeden z największych producentów kawy na świecie

 

Kawę w Indiach uprawia się od około XVII wieku. O tym jak kawa pojawiła się na terytorium Indii mówi legenda, związana z postacią islamskiego świętego, Baba Budana. Wedle podań, święty wracając z pielgrzymki do Mekki ukrył w swojej brodzie siedem zielonych ziaren kawy, chcąc wbrew panującemu wtedy w Arabii prawu przemycić roślinę w swoje rodzinne strony. Plan powiódł się, a ze względu na symbolikę liczby siedem w kulturze islamu, czyn został wzniesiony do rangi dokonania religijnego.

 

W Indiach uprawia się zarówno Arabikę jak i Robustę, która poza większą dawką kofeiny jest również krzewem łatwiejszym w uprawianiu niż Arabika. Jest ona mniej podatna na działania insektów, choroby czy niekorzystne warunki klimatyczne.

 

Na indyjskich plantacjach kawowce rosną raczej w cieniu, dzięki czemu dojrzewają dłużej. W związku z tym, wiśnie nabierają intensywnego smaku, który przekłada się potem na smak naszego naparu. Krzewy kawowca są też poprzerastane innymi roślinami produkującymi owoce, między innymi bananowcami, a także takimi, z których powstają przyprawy, jak np. wanilia.

 

Metoda Monsunowa

Zanim przejdziemy do degustacji kaw, warto jeszcze wspomnieć o ciekawostce jaką jest sposób w jaki kawa indyjska bywa obrabiana, czyli właśnie metoda monsunowa. Związana jest ona z tym, jak historycznie wyglądały transporty kawy z Indii do Europy. Pakowane na wielkich statkach, zanim docierały do wybrzeży Europy narażone były na wpływ wilgoci, oraz zmiennych temperatur. Takie hartowanie nadawało im intensywny oraz pełny smak.

 

Kawy w obróbce monsunowej

Obróbka metodą monsunową historycznie swoje początki ma w transporcie kaw statkami i wpływem warunków atmosferycznych

 

Współcześnie podobny efekt uzyskuje się, wystawiając świeżo zerwane wiśnie na działanie deszczów oraz wiatru. Nie jest to metoda powszechnie stosowana, zdarza się jednak spotkać ją w niektórych kawach indyjskich. W tym w naszym Malabar AA!

 

Dowiedz się więcej o innych metodach obróbki kawy w artykule: Metody obróbki kawy

Kawa indyjska - porównanie smaków Malabar AA, Cherry AA oraz Plantation

Wszystkie trzy kawy pakujemy w podobne, minimalistyczne i oszczędne opakowania. Miło dostać kawę w ładnym pudełku, ale warto też zadbać o środowisko, i ograniczyć zużycie materiałów do minimum.

 

Kawy będziemy oceniać z trzech punktów widzenia. Po pierwsze, aromat! Czyli jeszcze zanim faktycznie jej spróbujemy, jakie wrażenia zapachowe oferuje nam napar. Dwie kolejne kwestie będą dotyczyć już stricte smaku - kwasowość i goryczka. To ich balans oraz intensywność wydają się nam najważniejsze w wypadku kaw tradycyjnych.

 

Kawy z Indii razem

Dwie Arabiki i Robusta - to zestaw naszych kaw indyjskich, które poddalliśmy ocenie

 

Spróbujmy więc naszych propozycji kaw indyjskich:

 

Kawa Malabar AA - pierwsze co rzuca się w oczy, to większy niż zazwyczaj rozmiar ziarna (o tym informuje nas symbol AA). Aromat kawy jest prosty, ale przyjemny - można wyczuć typowe dla kaw indyjskich nuty ziemistości, orzechów, ciemnej czekolady. Goryczka jest bardzo intensywna, pojawiają się orzechy, kakao jak i obecna w aromacie czekolada. Kwasowości brak. Będzie dobrze działać jako pierwsza kawa z rana, gdyż intensywność smaku stawia na nogi!

 

Kawa Cherry AA - robusta! aromat zbliżony do pierwszej kawy (w tej kwestii kawy indyjskie są dosyć jednolite), a więc znowu orzechy, kakao, czekolada. Goryczka jest tu jeszcze intensywniejsza, czego należało się spodziewać, gdyż wiśnie robusty zawierają mniej cukrów niż te z arabiki. W smaku pojawiają się nuty przypraw korzennych. Kwasowość nadal na bardzo niskim poziomie. Dzięki klasycznemu smakowi dobrze sprawdzi się jako podstawa do kaw mlecznych.

 

Kawa Plantation - aromat zdecydowanie najbardziej intensywny z całej trójki. Dymne, tytoniowe nuty wyróżniają ją, i czynią z niej pozycję skierowaną zdecydowanie do miłośników, mocnej, tradycyjnej czarnej kawy! Co ciekawe, mimo intensywności aromatu, goryczka w tej kawie jest łagodniejsza niż w pozostałych dwóch. W połączeniu z praktycznie nieobecną kwasowością, pozwala to intensywnym indyjskim nutom na zaprezentowanie się w pełnej krasie. Przyprawy korzenne i kakao, spowite szlachetnym tytoniowym dymem - to mój faworyt!

 

 Cupping kaw indyjskich

Nasze kawy poddajemy ocenie smakowej podczas cuppingu

 

Werdykt naszego baristy - kto wygrał to starcie?

Zbierzmy więc wrażenia z degustacji w przejrzystą punktację i dowiedzmy się która kawa po indyjsku wygrała:

 

Kawa Malabar AA:

Aromat - 3.5/5        Goryczka 3/5             Kwasowość 1/5

 

Kawa Cherry AA:

Aromat - 3/5           Goryczka 3.5/5           Kwasowość 1/5

 

Kawa Plantation:

Aromat - 4/5           Goryczka 2.5/5           Kwasowość 1/5

Jak widać, kawy są do siebie bardzo zbliżone, i we wszystkich czuć klasyczny, ciemny indyjski profil, podkreślany przez mocne wypalenie. Jednak subtelność goryczki ostatniej z próbowanych kaw, jak i dymne nuty obecne w smaku dla mnie stawiają ją ponad innymi w tej kategorii. A więc Plantation zdobywa laur - to moja ulubiona kawa indyjska w naszej ofercie!

Wszystkie z tych kaw polecałbym raczej miłośnikom tradycyjnych, wytrawnych, „ciemnych” smaków. Można oczywiście eksperymentować z tym co pokażą one w różnych metodach, jednak klasyczna kawiarka oraz French Press z pewnością nie zawiodą nas w ich wypadku.

 

Namaste, indyjska kawo w domu

Mam nadzieję, że udało mi się przybliżyć wam nieco historii kawy w Indiach, i zachęcić was do samodzielnych degustacji naszych kaw, które pozwolą wam wybrać Waszą ulubioną kawę z Indii. Pamiętajcie że ten opisany ranking kaw ziarnistych jest oczywiście subiektywny!

 

Innym razem opowiem o przeprowadzonym przeze mnie procesie degustacji, nazywanym cuppingiem. To prosta procedura, która pozwoli wam na jak najdokładniejsze określenie smaku kawy. Ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby degustacje przeprowadzać zaparzając kawy po prostu, tak jak lubicie - w kawiarkach, czy też French pressach!

Udostępnij ten wpis