Darvea India Plantation AA - kawa ziarnista

  • Pochodzenie: Indie – Azja
  • Wysokość upraw: 1000 – 1600 m.n.p.m.
  • Gatunek: 100% Arabika
  • Moc kofeiny: 2/5
  • Intensywność smaku: 4/5
  • Kwasowość: 1/5
  • Pozyskiwana: metodą na mokro
  • Palenie: średnio-mocne, intensywny brąz

Więcej szczegółów

26,50 zł brutto

  • 100 g
  • 250 g
  • 500 g
  • 1000 g

Więcej informacji

Charakterystyka regionu

Kawa indyjska na plantacjach otoczona jest różnorodnymi odmianami roślin i przypraw, takich jak bananowce, wanilia, pieprz, kardamon. Tworzą one z krzakami kawowca spójny ekosystem. Dookoła takich plantacji rosną również różnego rodzaju drzewa, które poza osłanianiem roślin swoim cieniem zapobiegają erozji gleby na spadzistych terenach, dostarczają składników odżywczych oraz kontrolują wahania temperatury. Wiśnie kawowca dojrzewają w takich warunkach wolniej, jednak dzięki temu zyskują na jakości. W tym regionie świata uprawiane są między innymi takie odmiany botaniczne jak Kents Coffee czy CxR Coffee.

India Plantation AA to jedna z najlepszych kaw indyjskich, która pokazuje specyficzny charakter tej części kawowego świata. Zawarte w nazwie AA oznacza, że ziarno jest większe od innych, jak również świadczy o jego najwyższej jakości.

Podobnie jak inne kawy azjatyckie, India Plantation to kawa bardzo złożona, mocno czekoladowa, kakaowa, korzenna oraz dymna. Posiada lekkie nuty melasy i cytrusową kwasowość, które idealnie komponują się z cięższym body.

 

Profil Sensoryczny: cynamon, kakao, melasa, drewno, figa, banan

Smak: intensywnie czekoladowa, niska goryczka, lekka słodycz owoców

Palenie: średnio-mocne, intensywny brąz

Przeznaczenie: najlepiej smakuje zaparzona w kawiarce

 

Dlaczego warto kupić właśnie kawę India Plantation AA?

Z uwagi na rozmiar ziaren kawa India Plantation wyróżnia się intensywnym aromatem z niską goryczką. Jeśli zależy Ci na nieco cięższym napoju niż zwykle, doskonale sprawdzi się oferowana przez nas ręcznie wypalana kawa Plantation. Opinie na jej temat są jednoznaczne – kawa Plantation to najlepszy wybór, jeśli zależy Ci na mocnych, złożonych aromatach. Wybierz ją, aby skosztować świata indyjskich przypraw.

 

Jak parzyć - przepis

Narzędzie do parzenia: kawiarka

Gramatura na 1 filiżankę wody: zależna do rozmiarów kawiarki

Woda: 96°C

Mielenie: 16 klików na Comandante

Czas przygotowania: zależny od rozmiarów kawiarki 

 

Instrukcja parzenia krok po kroku

  1. Wsypujemy ziarna kawy do sitka kawiarki, dzięki temu w łatwy sposób odmierzymy potrzebną ilość kawy.
  2. Do dolnego zbiornika wlewamy wrzącą wodę tuż pod zawór bezpieczeństwa.
  3. Zmieloną kawę przesypujemy do sitka, a następnie skręcamy mocno całą kawiarkę.
  4. Kawiarkę umieszczamy na gazie lub płycie indukcyjnej z wysoką mocą.
  5. Kiedy kawa zacznie płynąć, obniżamy moc gazu lub płyty indukcyjnej i obserwujemy wylatujący napój. Gdy zmieni kolor z orzechowego na słomiany, ściągamy kawiarkę z kuchenki.
  6. Studzimy dolny zbiornik przy pomocy zimnej wody z kranu – przerwie to proces parzenia.
  7. Do gotowej kawy dolewamy trochę ciepłej wody, dzięki czemu kawa będzie delikatniejsza, a aromaty bardziej wyczuwalne. Na zdrowie!

 

Artykuły powiązane na blogu