Masz ochotę na szybki deser? Zrób muffinki kawowe!
W różnych kwestiach możemy się różnić. Jedni wolą nowofalowe owocowe smaki kaw afrykańskich, uwydatniane przez metody przelewowe, inni będą woleć klasyczne kawy brazylijskie, podane w formie espresso lub cappuccino. Ktoś wybiera muzykę klasyczną, tymczasem miłośnik mocniejszych nut wybierze rockową. Jedno jest pewne – muffinki kawowe pogodzą wszystkich! Serio, spotkaliście kiedyś kogoś kto by nie lubił muffinek? :-)
To oczywiście pytanie retoryczne, muffinek nie da się nie lubić ;). Mogą się one wydawać skomplikowanym wyrobem dla kogoś, kto nie ma doświadczenia z wypiekami. Dlatego wielu z nas decyduje się na muffinki kawowe „z proszku”. My jednak, jako kolejny punkt naszej rzemieślniczej krucjaty w obronie wysokiej jakości produktów spożywczych, pokażemy Wam dzisiaj, że to tak naprawdę nic trudnego!
Pyszny deser w kilkanaście minut? Upiecz muffinki!
Wielu z Was zna zapewne sytuację, w której godzinę przed faktem dostajecie propozycję nie do odrzucenia. Krewni przejeżdżający przez Wasze miasto, rodzice, którzy zapomnieli się zapowiedzieć z niedzielną wizytą, to wszystko oczywiście bardzo miłe, ale co począć, kiedy absolutnie nie macie ich czym podjąć?
Muffinki kawowe przychodzą na ratunek. To prosty przepis, który od początku do końca nie powinien zająć Wam dużo więcej niż dwadzieścia minut. Zakładając oczywiście, że uda się Wam w tej awaryjnej sytuacji znaleźć wszystkie niezbędne składniki ;).
Muffinki kawowe - coś co kochają kawosze i muffinkowi pożeracze :-)
Muffinki kawowe – szybki i łatwy przepis
Muffinki kojarzą się co prawda z powolnym rozkoszowaniem się puszystym ciepłem, ale proces przygotowania to zdecydowanie szybsza sprawa. Przejdźmy do rzeczy, bo w końcu chodzi nam o to, żeby nasze babeczki kawowe były gotowe jak najszybciej!
Co będzie nam potrzebne?
- 200ml mocnej kawy, przygotowanej w ekspresie automatycznym lub kolbowym
- 200g cukru
- 2 jajka
- 200g jogurtu naturalnego
- 200g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Raz, raz, raz, ruchy! Jak przyrządzić muffinki z kawą?
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, przygotuj foremki (dobrze sprawdzą się gumowe, z których łatwiej wyciągnąć gotowe wypieki!)
- W misce wymieszaj kawę, cukier, jajka i jogurt
- Mieszając, stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia
- Mieszaj aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
- Umieść w foremkach, tak aby surowa masa wypełniała około ¾ każdego zagłębienia
- Piecz 15-20 minut, po tym czasie wbij wykałaczkę w jedną z babeczek, i sprawdź czy po jej wyjęciu jest ona sucha – jeżeli tak, wyjmij je z piekarnika
Tak upieczone babeczki są proste, ale szybkie w przygotowaniu i zniewalające smakiem. Jeżeli masz trochę więcej czasu, możesz przygotować je wcześniej, a przy gościach wsadzić je do piekarnika na 10 minut w temperaturze 150 stopni, dzięki czemu nabiorą takiej samej konsystencji i temperatury jak świeżo upieczone!
Jakiej kawy użyjemy do naszych babeczek? Jej smak nie będzie tu musiał walczyć o obecność w końcowym produkcie tak mocno jak w naszych dotychczasowych przepisach, ale nadal warto użyć wyrazistego ziarna, a te subtelne zachować do przygotowania naparów, które będziemy podawać razem z babeczkami. Do babeczek proponujemy więc nasz Meksyk Altura.
Jeżeli chcecie przygotować muffinki kawowe w nieco bardziej skomplikowanej wersji, to również mamy dla Was propozycję.
Kruszonka do babeczek
Kruszonka to niezaprzeczalnie insygnium koronne wieńczące najlepsze wypieki. Dla nas oczywistym skojarzeniem są ciasta drożdżowe przygotowywane przez nasze babcie. A ciepła chałka z kruszonką? Poezja... Czego będziemy potrzebować, aby ją przygotować?
- 1/3 szklanki mąki tortowej
- szczypta cynamonu
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
Wszystkie te składniki ugniatamy w misce rękoma, aż do powstania grudek. Następnie koronujemy nimi surowe babeczki, tuż przed wsadzeniem do piekarnika.
Babeczki ozdobione kruszonką z pewnością zaskarbią Wam uznanie dla Waszych kuchennych umiejętności – nawet w sytuacji, kiedy będą przygotowywane pod presją czasu! My osobiście uważamy, że prawie każde ciasto staje się lepsze dzięki dodatkowi kruszonki, ale jeżeli chcecie ograniczyć nieco kaloryczność babeczek, albo po prostu naprawdę się Wam spieszy, to oczywiście bez kruszonki również smakują one wyśmienicie!
Przeczytaj również: Jak zrobić likier kawowy? Poznaj nasz sprawdzony przepis!
Co podać do muffinek kawowych?
Muffinki z kawą są nieco mniej słodkie niż desery, które do tej pory przyrządzaliśmy w ramach naszego bloga, spokojnie możecie więc podawać je nawet w towarzystwie kaw mlecznych. A w naszej ofercie nie brakuje produktów, które jako baza kawy mlecznej zadziałają wyśmienicie! Spróbujcie np. kremowo-cynamonowej Kolumbii Supremo lub jej siostry Kolumbii Excelso– zaparzone w kawiarce i z dodatkiem mleka, pozostawią Wam wyborne wrażenia smakowe.
Babeczki świetnie sprawdzą się nie tylko w roli awaryjnego deseru, ale również jako drugie śniadanie, czy też przekąska piknikowa. Zawsze możecie też zorganizować ze znajomymi wieczór, gdzie używając tej samej kawy przygotowywać będziecie różne desery, tak żeby zobaczyć, jak prezentuje się ona w różnych kontekstach!
Lubimy myśleć o kawie, że poza względami smakowymi i pobudzającymi, jest też pretekstem do wspólnych spotkań albo wyjść. Szczególnie cennych po doświadczeniach z pierwszej połowy tego roku ;) Dlatego też z całego serca zachęcamy Was do takich spotkań (oczywiście z zachowaniem wszelkich zasad bezpieczeństwa!).
Nasze muffinki kawowe są mniej słodkie niż inne wypieki, dlatego swobodnie możemy podawać je z kawami mlecznymi
Rób ten deser nie tylko w sytuacjach awaryjnych
Tak jak wspomnieliśmy, naszą główną inspiracją do przygotowania tego deseru były sytuacje, kiedy musimy na szybko przygotować coś czym będzie można podjąć gości. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby babeczki robić wolniej, eksperymentować z różnymi dodatkami i proporcjami.
Przeczytaj również: Która kawa indyjska jest najlepsza? Testujemy!
Babeczki z kremem kawowym? Brzmi świetnie, ale to z pewnością nie wypiek, którym chcielibyśmy się zajmować w pośpiechu ;). Jeżeli macie dobry przepis na takie, to chętnie rzucimy okiem, a nawet pomożemy Wam dobrać odpowiednią kawę, tak, aby jak najlepiej wpasowała się ona smakiem w smak Waszego wypieku.
A jeżeli zrobicie babeczki z naszego przepisu, to koniecznie pochwalcie się na Instagramie i otagujcie nasz profil. Zawsze chętnie zobaczymy, gdzie i w jakiej formie kończą ziarna z naszej manufaktury.