Jak zrobić likier kawowy? Poznaj nasz sprawdzony przepis!

Opublikowany 2020-09-21 09:51:23
Kategorie O kawie

Jak zrobić likier kawowy? Poznaj nasz sprawdzony przepis!

Znacie pewnie to uczucie, kiedy późnym wieczorem nachodzi Was nagle ochota na kawę, ale obawa przed problemami z zaśnięciem nie pozwala Wam na zaspokojenie jej tradycyjną filiżanką? Jak przygotować napój bardziej sprzyjający wieczorowej porze, ale dalej dostarczający intensywnych kawowych smaków? Wiecie już co mamy na myśli? No to zakasajmy rękawy i wejdźmy do kuchni i odpowiedzmy na pytanie - jak zrobić likier kawowy?

 

Fani drinków mogą go znać ze słynnego White Russian, w którym podaje się go razem z wódką na lodzie i słodką śmietanką. To oczywiście tylko jedno z zastosowań, bo domowy likier kawowy świetnie sprawdzi się również przy różnego rodzaju wypiekach, jak i ogólnie przy deserach, takich jak np. tiramisu (na które swoją drogą mamy świetny przepis, o tutaj).

 

Przedstawimy Wam dzisiaj dwa przepisy na likier kawowy na spirytusie. Pierwszy, z zagęszczonym mlekiem, charakteryzował się będzie kremową teksturą i wyraźną słodyczą oraz będzie raczej przeznaczony do podawania jako niezależny deser. Drugi, tym razem bez mleka, będzie się z kolei sprawdzał lepiej jako dodatek do deserów, albo też jako rozwiązanie dla wegan, i osób z nietolerancją laktozy. Który przepis na likier kawowy okaże się dla Was lepszy? Przekonajmy się!

 

Jak zrobić likier kawowy w domu?

 

Pierwszy przepis, ten z mlekiem, będzie trochę bardziej skomplikowany, ale bez obaw, wszystko wyjaśnimy krok po kroku. W popularnych przepisach często jako jeden ze składników takiego likieru można znaleźć kawę rozpuszczalną.

 

Umówmy się jednak, nie po to bierzemy się za rzemieślniczą produkcję, aby jednym z naszych składników był chemiczny prefabrykat! Likier kawowy z naturalnej kawy mielonej jest dla nas, pracowników kawowej manufaktury, jedyną odpowiedzią na pytanie jak zrobić likier kawowy.

Dobierzcie ulubioną mocną kawę albo zaufajcie naszym rekomendacją poniżej i bierzmy się do roboty!

 

Przeczytaj również: Jak zrobić frappe? Instrukcja krok po kroku!

 

Nasz przepis na likier kawowy

 

Zacznijmy od tego trudniejszego. Wersja mleczna może przysporzyć nieco więcej kłopotu, ale końcowy smak jest tego warty! Co będzie nam potrzebne?

 

Gęsty likier kawowy z mlekiem

  • 3 łyżki zmielonej kawy
  • 350ml niesłodzonego mleka zagęszczonego
  • ½ szklanki cukru białego
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 200ml spirytusu

 

  1. Świeżo zmieloną kawę zalewamy niewielką ilością wrzątku, a następnie odcedzamy przez papierowy filtr.

     

    Świeżo zmielona kawa darvea

     

    Przefiltrowana Kawa

     

  2. W osobnym garnku podgrzewamy mleko zagęszczone, dodajemy cukru białego i wanilinowego

     

    Podgrzewanie mleka zagęszczonego

     

  3. Do mleka dodajemy przefiltrowaną kawę, mieszamy, a następnie całość odkładamy do ostygnięcia

     

    Podgrzewana kawa Darvea

     

  4. Po ostygnięciu stopniowo dodajemy spirytusu. W zależności od preferencji smakowych, powinno to być między 150 a 200ml.

     

    Wlewanie spirytusu 200ml

     

  5. Porządnie mieszamy i przelewamy do szklanych butelek.

     

    Przelewanie likieru do butelki

     

I gotowe! Tak przygotowany likier jest gotowy do spożycia już na drugi dzień.

Oj! Bylibyśmy zapomnieli, jeszcze jedna, kluczowa sprawa! Jakiej kawy użyć korzystając z tego przepisu? Jak widać z listy składników, kawa będzie tu toczyć bój na polu smaku z wieloma intensywnymi produktami. Potrzebujemy więc klasycznej, mocnej kawy, której smak nie będzie brał jeńców w walce o smakową obecność w ostatecznym produkcie! Naszym typem będzie niezastąpiona Brazylia Santos, ale w średnim paleniu lub Columbia Excelso.

 
Gotowy likier kawowy z kawy Darvea
Mleczna wersja likieru oraz ta bez mleka skondensowanego

Likier kawowy bez mleka skondensowanego

 

Teraz czas na obiecanego kompana wypieków, naszego wegańskiego championa! Jak zrobić likier kawowy bez produktów mlecznych?

 

Potrzebne składniki to:

  • 5 filiżanek espresso
  • 200g cukru białego
  • 80ml spirytusu

 

Przepis:

  1. Przygotowujemy kawę w ekspresie automatycznym lub kolbowym

     

    Espresso na likier kawowy


  2. Kawę wlewamy do garnka, gdzie na średnim ogniu podgrzewamy ją, a następnie cały czas mieszając dodajemy cukier

     

    Wlewanie espresso do garnka

    Wsypywanie cukru do garnka z kawą

     

  3. Po ostudzeniu dodajemy do kawy spirytus i przed przelaniem do butelki dokładnie mieszamy. Likier można podawać i przechowywać w temperaturze pokojowej, nie ma konieczności trzymania go w lodówce.

     

    Spirytus do likieru kawowego

     

Jest! Przyznacie, że dużo prostszy niż pierwszy. Jakiej kawy użyjemy tutaj? Co prawda nie będzie ona musiała się przebić przez tak wiele smaków jak we wcześniejszym przepisie, ale zważając na to, że mamy zamiar używać jej jako składnik deserów, to nadal powinna to być kawa o bardzo intensywnym smaku. Wybierzmy dla przykładu idealnie balansującą słodycz, kwasowość i goryczkę – Honduras SHG albo Nicaragua SHG - z pewnością zwrócicie na nie uwagę!

 

Do czego pasuje likier kawowy i jak go podawać?

 

Tak jak wspomnieliśmy we wstępie, dla nas likier kawowy to rozwiązanie na zaspokojenie smaku na kawę, które dopada nas czasami później, niż chcielibyśmy zażywać dawkę kofeiny. No a przecież nie będziemy pić zbożowej…

 

Mleczna wersja likieru sprawdzi się jako samodzielny deser, ale zestawiona z gorzkimi, czekoladowymi lodami, również może dostarczyć ciekawych doznań smakowych! Wszystko zależy od waszej tolerancji i zapotrzebowania na słodkie ;)

 

Wersja „wegańska”, sama w sobie może być nieco pusta, więc jeżeli chcecie podać ją w ramach deseru, to dobrze, żeby była dodatkiem do ciasta, raczej niż głównym punktem. Warto jednak zadbać, żeby w takim wypadku ciasto nie było nasączone alkoholem, ponieważ może się on wtedy „kłócić” ze smakiem naszego likieru, i zakłamywać smak, nad którym ciężko przecież pracowaliśmy!

 

Co do użycia likieru do tiramisu, to pewnie kulinarni tradycjonaliści zarzuciliby nam, że w historycznym włoskim przepisie nie ma ani słowa o wykorzystywaniu do tego przepisu jakiegokolwiek alkoholu. I słusznie! Szanujemy tradycyjne podejście, i sami staramy się promować regionalne i rodzinne przepisy tak często jak to możliwe, ale w tym wypadku musicie nam wybaczyć. Tiramisu z tym likierem jest po prostu obłędne!

 

Gotowy likier kawowy
Wersja wegańska likieru sprawdzi się w zestawie ze słodkim ciastem

 

Rozsmakuj się w likierze kawowym

 

Mamy nadzieję, że wiecie już jak zrobić likier kawowy. Nasz przepis wydaje się nam całkiem prosty, ale może macie jakieś rady, które pozwolą nam i innym czytelnikom na jeszcze łatwiejsze przygotowanie tej rozgrzewającej mikstury? Dajcie znać w komentarzach!


 Likier kawowy w butelce
Likier kawowy to świetne uzupełnienie kawowych wiktuałów - stosujcie jednak z umiarem i odpowiedzialnie! :-)

 

Przeczytaj również: Tiramisu - przepis na ciasto, które wzbudzi zachwyt Twoich gości

 

My tymczasem zabieramy się za ozdabianie butelek z naszym likierem. Już kiedyś o tym pisaliśmy, ale wspomnimy jeszcze raz. Domowe trunki, a szczególnie takie „ubrane” w własne, humorystyczne nieraz etykiety to świetny pomysł na prezent dla bliskich! Takie produkty się nie psują, a wysiłek włożony we własnoręczne przygotowanie zarówno likieru jak i opakowania z pewnością zostanie zauważony przez osobę, którą zdecydujecie się obdarować!

Udostępnij ten wpis