Darmowa dostawa od 50 PLN! :)
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Przepis na najlepszy mazurek kawowy - nie tylko na Wielkanoc!

2021-03-10
Przepis na najlepszy mazurek kawowy - nie tylko na Wielkanoc!

Przed nami kolejne Święta Wielkanocne. To czas, w którym kultywuje się wiele kulinarnych tradycji! Polska kuchnia, szczególnie ta świąteczna, to prawdziwy skarb narodowy. A jak polska kuchnia i Święta Wielkanocne, to wiadomo - mazurek! A skoro piszemy o tym na kawowym blogu, to pewnie już się domyślacie, że będzie to mazurek kawowy.

 

Jakie danie najbardziej kojarzy się Wam ze Świętami Wielkanocnymi? W naszym wewnętrznym plebiscycie łeb w łeb idą żurek, biała kiełbasa z chrzanem i przeżywająca ostatnio swoisty renesans sałatka jarzynowa. Król jest jednak tylko jeden. Nie wiemy, czy mazurek można określić daniem, ale jest to zdecydowanie nasz ulubiony przysmak na Wielkanocnym stole.

 

 

Szansa na rozbudzenie twórczych umiejętności dzieci przy dekoracji mazurka

 

Poza obezwładniająco słodkim smakiem, nam przygotowywanie mazurka kojarzy się też z przyozdabianiem go najróżniejszymi bakaliami, orzechami i feerią kolorowych lukrów. Wypróbowanie przepisu, który dzisiaj Wam zaprezentujemy, może więc być szansą nie tylko do przećwiczenia swoich cukierniczych umiejętności, ale także umożliwi kreatywne pobudzenie Waszych pociech.

 

A czy u Was mazurek również wzbudza takie nostalgiczne skojarzenia z Wielkanocą z czasów dzieciństwa? Chętnie poznamy Wasze kulinarne wspomnienia! Jeżeli pamiętacie wyjątkowy sposób, w jaki Wasze mazurki były przyozdabiane i przyprawiane, to dajcie znać w komentarzach, najlepiej wspominając też region, z którego pochodzicie. Stwórzmy razem mazurkową mapę Polski!

 

 

 Kod rabatowy dla czytelników

 

 

Mazurek kawowy to doskonały pomysł na ciasto na Wielkanoc - ale nie tylko!

 

Mazurka teoretycznie można robić cały rok, ale podobnie jak z wigilijnym barszczem z uszkami, smakuje on szczególnie dobrze w czasie Świąt. No i podobno w Święta kalorie się nie liczą ;-) a mazurek trzeba przyznać, jest kaloryczną bombą.

 

Kawowy twist w słodkiej tradycji

 

Zamiana tradycyjnej kajmakowej masy na krem przygotowany na bazie rzemieślniczej kawy i serka mascarpone pozwoli zluzować jednak nieco świąteczne konotacje oraz zrobić z pysznego ciasta jakim jest kawowy mazurek przepis, który można wykorzystywać o dowolnej porze roku. 

 

Jeżeli macie nieco więcej czasu przed Świętami, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować mazurka zarówno w formie kajmakowej jak i kawowej. Przeprowadzone razem z domownikami kawowo-mazurkowe degustacje, pomogą Wam znaleźć własne ulubione połączenie. Hmm, tylko czy w przedświątecznym zagonieniu będzie aż tyle czasu?:)

  

PRZECZYTAJ TEŻ: Przepis na tort dacquoise z kremem kawowym

  

Mazurek kawowy - przepis, który wyjdzie każdemu

 

Zdajemy sobie sprawę, że przepis na mazurka kawowego może się wydawać cukierniczym wyzwaniem, jednak postaraliśmy się przygotować dla Was taką jego wersję, która da Wam wspaniały tradycyjny smak, ale jednocześnie jest dosyć łatwa w przygotowaniu. Jeżeli tylko dobrze zaplanujecie sobie czas i dokładnie prześledzicie opisane kroki, to na pewno Wam wyjdzie.

 

 Składniki:

 

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 100 g masła
  • 1 żółtko z jajka z wolnego wybiegu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 50 g zmielonego na puder cukru trzcinowego
  • 1 łyżka kakao

  

Krem:

  • 50 ml podwójnego espresso
  • 400 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki 36
  • 70 g cukru trzcinowego zmielonego na puder
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka zmielonej kawy

  

Na wierzch:

  • ½ szklanki mieszanki orzechów (u nas w polewie karmelowej)

   

Wykonanie:

 

Ciasto:

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz z cukrem pudrem i kakao

    Mąka do ciasta

  2. Dodajemy żółtko, śmietanę i pokrojone masło. 

    Składniki w misce na ciasto

  3. Zagniatamy ciasto i formujemy kulę

    Zagniatanie ciasta w kulkę

  4. Pakujemy szczelnie w folię i wkładamy na godzinkę do lodówki

  5. Po tym czasie wałkujemy najlepiej od razu na papier do pieczenia

    Wałkowanie ciasta

  6. Gotowe ciasto pieczemy przez 35 minut w 180 C

    Gotowe ciasto

   

Krem kawowy: 

  1. Przygotowanie kremu zaczynamy od zaparzenia kawy. Do kremu potrzebujemy 1 mocne espresso. Po zaparzeniu studzimy.

 

  1. Do dużej miski przekładamy ser mascarpone, śmietankę, masło orzechowe, espresso, cukier puder oraz drobno zmieloną kawę. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera na małych obrotach tylko do połączenia składników.

    Składniki na krem

 

  1. Na przestudzone ciasto nakładamy masę. Za pomocą noża formujemy masę, aby uzyskać pożądany kształt.

    Formowanie masy
     
  1. Orzeszki tłuczemy na mniejsze kawałki. Posypujemy na górę mazurka

    Posypka orzechowa

 

  1. Najlepiej przed podaniem schłodzić min 2 godziny w lodówce

    Gotowy mazurek kaowoy

 

I tym sposobem nasz prosty mazurek kawowy jest gotowy! Zajmuje to nieco czasu, ale zaufajcie nam, końcowy efekt jest wart poświęceń. Zastanówmy się jeszcze nad tym, jakiej kawy użyć do naszej masy kawowej.

  

Jaką kawę wybrać do kremu?

 

Do pieczenia polecamy Wam zazwyczaj kawy z Ameryki Południowej, ponieważ ich klasyczne, intensywne smaki dobrze wybijają się, nawet poddane intensywnej cukierniczej obróbce. Podobnie kawy z Ameryki Środkowej. Dlatego jakie ziarno zwieńczy więc nasz przepis? Mazurek kawowy w naszym wydaniu powinien całkiem dobrze wyjść z kawą Mexico Altura.

 

Z czym podawać kawowego mazurka, co do niego pasuje?

 

Oczywiście z kawą, bo jej nigdy dość ;-) Mazurek kawowy nie jest co prawda tak słodki, jak tradycyjna wersja świątecznego delikatesu, natomiast nadal dobrze będzie podawać go z kawą o wybijającej się goryczce i wysokim body, tak aby uzyskać przyjemny balans.

  

Jaka kawa najlepiej zbalansuje słodycz mazurka?

 

Kawa przelewowa, mimo że bliska naszemu sercu, w tym wypadku się nie sprawdzi. Zdecydowanie lepiej będzie postawić na espresso lub jeżeli nie macie ekspresu - kawiarkę. Ziarnem, które Wam polecimy, będzie Brazil Sitio Bela Vista, czyli nasze brazylijskie specialty, wypalone specjalnie pod espresso.

 

Karmelowo-czekoladowe nuty, połączone z orzechową goryczką wspaniale podkreślą kremową słodycz ciasta. Mazurek kawowy w połączeniu z południowo-amerykańską kawą to zestawienie, które łączy polską tradycję z gorącymi klimatami tego odległego od nas kontynetu.

 Kawa Brasil Sitio Bela Vista

Kawy specialty z naszej palarni podkreślą walory przygotowanego przez Was mazurka

 

PRZECZYTAJ TEŻ: Przepis na sernik kawowy, który zawsze się udaje!

  

To ciasto będzie świątecznym hitem - sprawdźcie sami!

 

Mazurek kawowy z pewnością zaskoczy waszych domowników, bo (przynajmniej w naszym regionie), był to zawsze deser kojarzący się z masą kajmakową. Kuchenne eksperymenty to jednak zaraz po kawie nasze ulubione zajęcie, więc możecie być pewni, że będzie to miłe zaskoczenie!

 

A jeżeli razem z pysznym mazurkiem chcecie podać równie wyjątkową kawę, to zapraszamy Was na nasza stronę internetową, gdzie czekają świeżo wypalone ziarna i wszelkie akcesoria niezbędne do rozpoczęcia przygody z domowym parzeniem.

 

  Przejście na sklep

 

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2021
Zaufane Opinie IdoSell
4.96 / 5.00 49 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-02-26
Zamówiłam 4 różne kawki. Upragnione spotkanie, które poszło na pierwszy ogień, to naprawdę pyszna kawa. Nie jestem koneserem, więc nie potrafię określić czy czuję w niej poziomkę lub orzechy, ale smak jest naprawdę godny polecenia. Kawa jest delikatna i kremowa. To o czym przede wszystkim warto wspomnieć, to obsługa klienta - na najwyższym poziomie! Okazało się, że jedna z kaw na stronie internetowej miała zdjęcia ze starą etykietą, przez co nuty smakowe odbiegały nieco od nowych. Firma stanęła na wysokości zadania, wykonała do mnie telefon z wyjaśnieniem całej sytuacji i w ramach rekompensaty dostałam od nich kawę gratis. Tak wysoki poziom obsługi klienta jest rzadko spotykany, więc bardzo doceniam ten gest. Ja jak najbardziej polecam! Za wyjątkowy smak i wyjątkowych ludzi, którzy tworzą palarnie darvea :)
2024-02-20
Polecam
pixel