Świąteczny piernik z kawą - przepis, który musicie wypróbować!

Święta zbliżają się wielkimi krokami! Chociaż za naszymi oknami aura daleka jest od idyllicznej zimy, to kalendarz nieubłaganie przypomina, że czas przygotowywać się do tego wyjątkowego czasu w roku. A czym są świąteczne przygotowania bez nowego ciasta? Przedstawiamy Wam nasz piernik z kawą!
Zima zaskoczyła kawoszy? Absolutnie nie! Jesteśmy przygotowani do przeżycia chłodniejszych miesięcy z najlepszymi, naturalnymi łakociami i rozgrzewającymi naparami. Jeżeli chcecie przygotować świąteczny deser w płynnej formie, to na naszym blogu znajdziecie wiele inspirujących przepisów, które pozwolą Wam cieszyć się smakami znanymi z zimowych ofert popularnych kawiarni w zdrowszych, nieprzesłodzonych wersjach.
Dzisiaj jednak nie o naparach, a o pełnoprawnych dziełach sztuki cukierniczej, czyli ciastach! Co prawda najlepszy przepis na piernik świąteczny to naturalnie ten, który najmocniej przywoła nasze wspomnienia z dzieciństwa, ale jesteśmy przekonani, że do tego, który dziś Wam przedstawimy również będziecie chcieli wracać ;-).
Piernik z kawą i miodem - idealne ciasto na świąteczny stół
Jak zrobić idealny piernik świąteczny? Przepis na to ciasto przybiera różne ciekawe formy w zależności od regionu, z którego pochodzi, ale my postaramy się przygotować taki, który zadowoli piernikowych miłośników z wszystkich stron. Jeżeli macie swoje ulubione dodatki do takiego ciasta, to koniecznie podzielcie się nimi w komentarzach - takie regionalne przepisy to często prawdziwe kulinarne skarby!
Piernik kawowy to sposób na połączenie pasji baristycznych i cukierniczych, więc może spróbujecie go przygotować z osobą z Waszej rodziny, która zna się na pieczeniu, i przy okazji przedstawicie jej skrawek kawowego świata? Nic tak nie łączy jak wspólne gotowanie! A jeżeli w efekcie dostaniemy jeszcze piernik z kawą i miodem, to udane popołudnie gwarantowane.
Zachęcamy Was też do korzystania z naszego przepisu jako bazy do dalszych eksperymentów; Wasi starsi krewni na pewno mają wiele cennych uwag co do tego jak przygotować wspaniałe świąteczne ciasto!
PRZECZYTAJ TEŻ: Chai latte - przepis na aromatyczny napój z przyprawami
Kawowy piernik świąteczny - przepis
Nie będziemy Was czarować - nasz piernik z kawą to przepis długodystansowy, a i w kwestii składników raczej nie obędzie się bez wycieczki do sklepu. Jedno jest jednak pewne, nie pożałujecie włożonego w niego wysiłku! Nasz piernik świąteczny to sprawdzony przepis, który z pewnością miło zaskoczy Waszych domowników lub gości.
Składniki:
- 3 szklanki mąki orkiszowej
- 1 kostka masła
- 1 przyprawa do piernika
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ szklanki trzcinowego cukru
- ⅔ szklanki miodu
- 2 jajka z wolnego wybiegu
- 1 szklanka kawy (zaparzonej z 4 łyżeczek)
- 10-12 sztuk wędzonych śliwek
- gorzka czekolada do polania i łyżka masła
- orzechy do posypania
- Zaparzamy kubek kawy z czterech kopiastych łyżeczek. Gdy będzie już zaparzona przelewamy do miski i wrzucamy do niej śliwki. Odstawiamy na bok.
- Masło roztapiamy w garnku na małym ogniu z dodatkiem przypraw. Odstawiamy do ostudzenia.
- Oddzielamy żółtko od białka. Żółtko ubijamy z trzcinowym cukrem na puszystą masę.
- Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia.
- Osobno ubijamy białko na sztywną pianę.
- Do żółtka dodajemy miód, przestudzone masło oraz kawę z zalewy śliwkowej (śliwki zostawiamy dalej w misce). Mieszamy do połączenia składników.
- Do masy dodajemy mąkę po jednej łyżce pomału mieszając. Na końcu dodajemy pianę delikatnie mieszając łyżką. Gdy masa już gotowa dokładamy śliwki i mieszamy.
- Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut w 180 C.
- Gdy ciasto jest upieczone (sprawdzamy, czy patyczek jest suchy) zostawiamy na chwilę w lekko uchylonym piekarniku.
- W tym samym czasie przygotowujemy czekoladę. Roztapiamy w garnku wraz z łyżką masła. Roztopioną czekoladę wylewamy na ciasto. Wierzch posypujemy ulubionymi dodatkami (u nas orzechy włoskie).
Jakie ziarno najlepiej wykorzystać przygotowując piernik z kawą? Ponownie zachęcamy Was do przygotowania swojego własnego domowego blendu kawowego z końcówek paczek Waszych ulubionych ziaren; w ten sposób unikniecie ich zmarnowania, a świeże ziarna, przy pomocy których można przygotować pyszny napar po prostu wypijecie ;-).
Jeżeli chcecie jednak, aby piernik był naprawdę wyraźnie kawowy, to możecie użyć intensywnego ziarna dedykowanego do espresso, takiego jak np. nasz Honduras SHG w ciemnym paleniu. Klasyczny czekoladowo-orzechowy smak z posmakami Bourbonu sprawi, że Wasze ciasto nabierze jeszcze ciekawszego, wielowymiarowego smaku.
Z czym piernik kawowy smakuje najlepiej?
Z zimą za oknem ;-), ale na to niestety nie mamy wpływu. Możemy Wam jednak zaoferować kawę pasującą do tego ciasta, a to prawie tak samo przyjemne! Zazwyczaj proponujemy Wam, aby kawę do ciasta przygotować na tym samym ziarnie, którego użyliśmy w przepisie, ale w tym wypadku odejdziemy od tego zwyczaju i zaproponujemy coś innego.
Świąteczny piernik z kawą zasługuje na pairing z równie wykwintnym naparem, w związku z czym polecamy Wam do niego espresso przygotowane na naszej Brazylii Sitio Bela Vista delikatna goryczka i aksamitne body tej kawy stworzą wspaniałe połączenie z wyraźnie słodkim ciastem.
Pyszny piernik kawowy, idealnie sprawdzi się na wigilijnym stole
PRZECZYTAJ TEŻ: Domowe Pumpkin Spice Latte - przepis na dyniową kawę
Piernik z kawą doda magii Waszym świętom!
Prawdziwa zima ociąga się co prawda z zawitaniem w nasze progi, ale to nie musi być przeszkoda w wytworzeniu świątecznego klimatu w Waszym domu. Ubierzcie choinkę, zapalcie świeczki, upieczcie piernik i przedsmak świątecznych celebracji gotowy!
A jeżeli myśl o świątecznej choince uzmysłowiła Wam, że nie macie jeszcze przygotowanego prezentu dla Waszego bliskiego kawosza, to na naszej stronie czekają na Was zarówno gotowe zestawy prezentowe, jak i sztab kawowych specjalistów gotowych doradzić Wam co wybrać, aby prezent na pewno był trafiony.