Domowe lody kawowe - przepis, który ochłodzi Was w upały!
Przyznacie, że w obecnym sezonie wakacyjnym pogoda stawia nam sporo wyzwań! Tropikalne upały, przeplatane równie tropikalnymi opadami większości z nas dały się już we znaki. Na osłodę przygotujemy dziś więc specjalną wersję najbardziej wakacyjnego z deserów - lody kawowe! Przepis nie sprawi Wam najmniejszych problemów.
A zanim przejdziemy do tego jak zrobić lody kawowe, mamy dla Was zagadkę. Zastanawialiście się kiedyś nad historią lodów? Teoretycznie wydaje się, że do ich produkcji niezbędna jest współczesna technologia, prawda? Spróbujcie więc zgadnąć, kiedy lody pojawiły się pierwsze wzmianki o mrożonych deserach zanim zerkniecie do kolejnego akapitu!
Odpowiedź jest naprawdę zaskakująca, bo okazuje się, że pierwsze wzmianki o lodach na terenie Europy pojawiły się... już około 60 roku naszej ery! Jak to możliwe? Cesarz Neron nakazywał swoim posłańcom zbierać śnieg z podnóży gór i jak najszybciej przywozić go do jego rezydencji, gdzie był on mieszany z winem i miodem, tworząc swego rodzaju starożytny sorbet.
W ten sposób pozyskiwany lód nie spełniał niestety podstawowych wymagań higienicznych i lodowe desery na długo okryły się złą sławą wywoływania problemów zdrowotnych. Na szczęście nasze domowe lody kawowe to zupełnie inna historia!
Domowe lody kawowe - doskonały sposób na letnie orzeźwienie
Tak samo jak w wypadku wielu innych deserów, które przedstawialiśmy Wam na łamach bloga, lody wydają się przysmakiem trudnym do przygotowania w domu, a tym samym mogą zniechęcać do samodzielnych prób. Nic się jednak nie obawiajcie, nasz przepis na domowe lody kawowe został specjalnie przygotowany tak, żeby nie sprawiać trudności nawet najbardziej początkującym cukiernikom ;-).
Dlaczego warto samemu przygotować lody kawowe? Domowe desery zawsze dają Wam większą kontrolę nad smakiem, więc możecie dostroić je do gustów Waszych lub osoby, dla której chcecie je przygotować. Własnoręcznie przygotowane lody pozwolą Wam też na uniknięcie wszystkich chemicznych dodatków, z których muszą korzystać producenci masowi.
PRZECZYTAJ TEŻ: Kawa a sen. Czy picie kawy przed snem to dobry pomysł?
Lody kawowe - przepis, który musicie wypróbować
Nasz przepis na lody kawowe składa się z prostych składników, które zapewne będziecie już mieli w swojej kuchni, a jeżeli zajdzie taka potrzeba to bezproblemowo kupicie je w osiedlowym sklepie. Zakładając oczywiście, że mocno wypalone, rzemieślnicze ziarno DARVEA macie już w Waszym ekspresie ;-).
Składniki:
- 300 ml mleka
- 300 ml słodkiej śmietany 30-36%
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- 2 filiżanki espresso (ok. 100ml)
- Do miski wlewamy mleko i 200 ml słodkiej śmietany. Dodajemy espresso.
- W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Mleko ze śmietanką i espresso wlewamy cienkim strumieniem do masy jajecznej, cały czas miksując.
- Całą masę przelewamy do garnka i podgrzewamy na małej mocy palnika, mieszając łyżką, aż masa lekko zgęstnieje (Trwa to ok. 5 minut. Nie należy się śpieszyć i zwiększać mocy palnika. Uważamy, żeby nie podgrzać masy zbyt mocno, bo się zwarzy). Masę pozostawiamy do ostygnięcia.
Możemy wstawić garnek do zimnej wody, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub noc.
- 100 ml śmietany ubijamy na sztywno i dodajemy do chłodnej masy mieszając.
- Masę przelewamy do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Regularnie wyciągamy masę i miksujemy, aby nie utworzyły się kryształki lodów.
Miksować należy co pół godziny przez pierwsze 5 godzin. Następnie pozostawić, aby lody zamarzły do odpowiedniej konsystencji.
- Gdyby lody długo przebywały w zamrażarce, dobrze jest wyciągnąć je przed podaniem ok. 15 minut wcześniej, aby lekko zmiękły.
I tym sposobem mamy gotowe lody kawowe! Przepis nie jest bardzo trudny, ale jak widzicie może zająć nieco czasu, więc dobrze zabrać się za przygotowywanie lodów dzień zanim chcemy je podać. Miksowanie co jakiś czas powoduje, że w masie nie będą powstawały kryształki lodu, stąd taka procedura.
A jakiej kawy użyć do przygotowania wspomnianego w przepisie espresso? Najlepiej będzie, jeżeli skorzystacie z Waszego ulubionego mocniej palonego ziarna DARVEA, ponieważ nie zużywamy tu dużo kawy, więc resztę będziecie mogli z przyjemnością wypić!
Jeżeli zazwyczaj pijecie jednak espresso przygotowywane na ziarnach o delikatnym smaku, to do lodów warto kupić np. naszą Columbię Excelso, której wyraźny smak nada lodom zdecydowanego, goryczkowego posmaku.
Do lodów dobierzcie kawę, która Wam najbardziej odpowiada. Bardziej intensywne, średnio lub ciemno palone ziarna, dadzą Wam większe odczucie kawowego smaku w lodach
PRZECZYTAJ TEŻ: Jak zrobić mrożoną herbatę w domu? Sprawdzony przepis, który Was zachwyci!
Z czym podawać lody kawowe domowe?
Jak kojarzą się Wam lody kawowe? Przepis, który Wam dzisiaj przedstawiliśmy sprawia, że nie są one przesadnie słodkie, ale to nadal intensywnie czekoladowo-śmietanowy deser, więc dobrze sprawdzi się podany razem z goryczkową przeciwwagą.
Możecie oczywiście wybrać najprostsze rozwiązanie, i przed podaniem lodów przygotować takie samo espresso jak to, którego użyliście w przepisie. Jeżeli chcecie jednak zaskoczyć gości lub domowników wyjątkowym smakiem, to polecamy Wam naszą Brazylię Sitio Bela Vista, czyli pierwszą kawę specialty do dedykowaną do espresso, która pojawiła się w naszej ofercie.
To brazylijskie ziarno specialty zapewni Wam klasyczny południowo-amerykański profil smakowy, jednak z uwagi na naturalną metodę obróbki a także dokładną selekcję ziaren czuć w niej więcej smaków czekoladowo-orzechowych, a mniej typowej kawowej goryczki.
Kawowe lody własnoręcznie zrobione mogą stać się hitem na Waszym stole podczas upalnych miesięcy i nie tylko
Pokonajcie wakacyjne upały za pomocą kawowych lodów!
Czy zdecydujecie się samodzielnie przygotować lody kawowe? Przepis będzie na Was tutaj czekał, nawet jeżeli lato się skończy ;-). Kto powiedział, że lody można jeść tylko latem? :)
A jeżeli poza deserami interesują Was równie smaczne i różnorodne napary, to zapraszamy Was do naszego sklepu internetowego, gdzie czeka na Was szeroki wybór świeżo wypalonych ziaren, jak i selekcja herbat, które możecie, pozostając w letnim klimacie, wykorzystać do przygotowania domowego ice tea.
Jeżeli potrzebujecie pomocy z doborem akcesoriów lub ziaren, które najlepiej spełnią Wasze oczekiwania, dajcie znać - zawsze chętnie pomożemy!