Która kawa nie jest kwaśna? Oto nasi faworyci z asortymentu Darvea!

Opublikowany 2020-10-06 09:27:18
Kategorie O kawie

Która kawa nie jest kwaśna? Oto nasi faworyci z asortymentu Darvea!

- Nie lubię kawy, jest gorzka, kwaśna i, nie da się tego pić bez cukru!

- A jaką kawę zazwyczaj pijesz?

- No jak to jaką…?, Kkawę po prostu!

 

Czarna kawa może mieć w sobie intensywną słodycz! Kawa to owoc, więc nawet w naparze przygotowanym z wypalonych ziaren powinno pojawiać się nieco z jego wiśniowego charakteru! No i wcale nie musi być kwaśna. Która kawa nie jest kwaśna, to pytanie, na które odpowiadamy niemal codziennie. Jak odpowiadamy, dowiecie się z dzisiejszego artykułu ;)

 

Oczywiście nie w każdej kawie można się spodziewać słodyczy kompotu, suszonych śliwek czy też dobrego, czerwonego wina (ale są takie, w których te smaki można znaleźć ;)). Natomiast każde wysokiej jakości ziarno, wypalone w uważny sposób, odwdzięczy się szlachetnym smakiem, który nie będzie nas skłaniał do sięgnięcia po cukier.

 

Czy kwasowość w kawie powinna niepokoić?

Ujmując to najprościej, nie. Kawa jest owocem, a konkretnie wiśniowcem, naturalne więc, że poza słodyczą będzie również zawierała w sobie nuty kwasowe. Kwasowość, która jest w kawie pożądana jest jednak czym innym, niż kwaśność. Jak połapać się w sensorycznej nomenklaturze?


Kwaśność
, to wada kawy. Smaki soku cytrynowego czy też niedojrzałych jabłek, jakkolwiek przez wiele palarni wskazywane jako „jasne, ciekawe nuty”, są tak naprawdę znakiem, że kawa albo jest wadliwa już na poziomie owocu, albo że coś poszło nie tak podczas obróbki/wypalania.

 

Tym czego powinniśmy się spodziewać i na co liczymy testując dla Was świeże kawy afrykańskie, jest kwasowość (lub kwaskowatość). Różnica w tych określeniach – kwaśność a kwasowość jest zdawałoby się niewielka, ale smaki, do których się odnoszą są diametralnie różne.

 

Upraszczając – wgryzienie się w plasterek cytryny (brrr!), i w tartę z delikatnym musem cytrynowym teoretycznie wywołuje u nas wrażenie tego samego smaku, kwaśności. Czujecie jednak różnicę, prawda? Chyba każdy wolałby w swojej filiżance poczuć kremowe ciasto z nutami cytrusów, raczej niż cytrusa samego w sobie ;)

 Przeczytaj również: Którą mocną kawę Darvea wybrać? Sprawdź różnice!


Która kawa Darvea nie jest kwaśna? Jest w czym wybierać!

 

W naszej manufakturze kwaśność jest czymś czego zdecydowanie unikamy, więc w zestawieniu z popularnymi markami prawdopodobnie żadna z naszych kaw nie wyda Wam się kwaśna. Która kawa nie jest kwaśna? W naszej ofercie żadna nie jest kwaśna!

 

Mimo to, przeprowadziliśmy dla Was degustację, tak aby oprócz faktu, że te kawy są najmniej kwaskowate (rozumiemy, że nawet w tym dobrym wydaniu, nie każdy musi być fanem tego smaku!) spośród naszych ziaren, przedstawić Wam szerszą ich charakterystykę. Która kawa zdobędzie miano „najlepsza kawa ziarnista”. Niekwaśna, to oczywiste, ale poza niekwaśnością, nasze kawy mają też wiele innych cech!

 

Po szczegółowych opisach zestawimy dla Was punktację z naszych testów, tak abyście mogli szybko dobrać właściwe ziarno dla siebie!

 
Kawa Darvea z cytryna
Kwasowość a kwaśność, to dwa różne pojęcia w kawowej nomenklaturze

 

Honduras SHG

Ameryka Południowa jest pierwszym kierunkiem, w którym spoglądamy, kiedy szukamy kaw klasycznych, pozbawionych kwasowości, „codziennych”. Jeżeli zawędrujemy jednak trochę wyżej w szerokości geograficznej i dotrzemy do Ameryki Środkowej, oprócz czystego, klasycznego profilu natrafimy też na nieco bardziej unikatowe nuty! Nasz Honduras SHG w aromacie charakteryzuje się tradycyjnym „brązowym” aromatem kawy, natomiast w smaku pojawiają się subtelne nuty miodu i szlachetnych destylatów. Wyraźnie zaznaczona gorycz, ale praktycznie zero kwasowości!

 
Kawa Darvea Honduras


Etiopia Sidamo


To jedna ze spokojniejszych Etiopii, dlatego też bardziej ułożona pod kątem owocowości. Dodatkowo obrobiona metodą na mokro, w związku z czym pozbawiona jest, budzących różne opinie, smaków kojarzących się z fermentacją. Jeżeli takie smaki to coś dla Was, to koniecznie sprawdźcie nasze kawy z obróbki naturalnej!

 

Kawa Etiopia Sidamo charakteryzuje się lekkim, herbacianym body, delikatną czekoladową goryczą i subtelnym kwiatowym aromatem. Zdecydowanie wychodzi przed szereg właśnie ze względu na tę wielowymiarową zwiewność. To ziarno, które z całego serca polecilibyśmy komuś, kto chce się przekonać do kawy, a ma z nią nieprzyjemne, gorzkie skojarzenia. Pojawia się w niej pewna kwaskowatość, ale to raczej wspomnienie ziarna o etiopskim słońcu, raczej niż agresywny plasterek cytryny ;)

 
Kawa Darvea Ethiopia Sidamo


Barista Blend 10


To nowy blend w naszej ofercie. Na roboczo funkcjonuje jako Barista Blend 10. Wkrótce trafi do oferty na darvea.pl. Skierowany raczej do fanów kawowej tradycji, w aromacie oferuje nam nuty pieczonego chleba i gorzkiej czekolady. W smaku podobnie klasycznie, orzechy, czekolada, nieco ziemistości. Pojawia się tu zbalansowana gorycz, dzięki której ziarno dobrze sprawdzi się jako podstawa do kaw mlecznych, czy też do deserów na bazie kawy. W związku z tą gorzką czekoladą w smaku pojawia się nieco kwaskowatości, ale takiej w dobrym guście i zbalansowanej przez pozostałe nuty smakowe. Ta kawa, nie kwaśna, a raczej goryczkowa, świetnie sprawdzi się w porannej filiżance!

 
Kawa Darvea  Barista Blend

Barista Blend 9


Cud, miód, i... miód! Naprawdę, ostatnie wypalenia tego blendu wyszły nam wyjątkowo miodowo! Zarówno w aromacie jak i w smaku. Kawa ma zaznaczone body, delikatną gorycz i jest całkowicie pozbawiona kwasowości. Jeżeli źle reagujecie nawet na cień tego smaku, to to zdecydowanie jest wybór dla Was! To nasza definitywna odpowiedź na pytanie, która kawa nie jest kwaśna. Podobnie jak Barista Blend 10, wkrótce trafi na darvea.pl.

 

Aktywny Poranek

 

Jeden z naszych bestsellerów - Aktywny Poranek również musiał pojawić się w tym zestawieniu. Dzięki mieszance arabiki i robusty to połączenie prostego, sprawdzonego smaku, i zastrzyku energii, którego poszukujemy w naszej filiżance! W aromacie znajdzie się nieco nut dymnych, kakao i przypraw korzennych. W smaku analogicznie, czekolada i orzechy, na finiszu pojawia się jednak trochę cytrusowości. Naszym zdaniem dobrze się ona sprawdza w bukiecie tej kawy, ale jeżeli nie lubicie tego smaku, to wybierzcie inną pozycję z naszego zestawienia.

 
Kawa Darvea Aktywny Poranek


Najlepsza niekwaśna kawa Darvea – ocena naszego eksperta

 

Czas na punktację i wyłonienie faworyta!

 

Honduras SHG


Aromat: 3/5

Gorycz: 4/5

Kwaskowatość: 1/5

 

Etiopia Sidamo


Aromat: 4/5

Gorycz: 2/5

Kwaskowatość: 2.5/5

 

Barista Blend 10


Aromat: 3/5

Gorycz: 3.5/5

Kwaskowatość: 2/5

 

Barista Blend 9


Aromat: 4.5/5

Gorycz: 2/5

Kwaskowatość: 0/5

 

Aktywny Poranek


Aromat: 3/5

Gorycz: 4/5

Kwaskowatość: 3/5

 

Która niekwaśna kawa okaże się zwycięzcą? Nie wybierzemy faworyta na podstawie sumowania punktów, bo nie wydaje się nam, żeby wrażenia tak subiektywne jak smak można było oceniać wymiernymi wartościami (chociaż sędziowie kawowych mistrzostw mogliby się nie zgodzić ;)). Potraktujcie tę punktację jako wskazówkę, która z kaw wydaje się mieć profil najbardziej zbliżony waszym oczekiwaniom.

 

Szczerze polecamy każdą z nich, jeżeli szukacie po prostu kawy, która nie będzie nieprzyjemnie kwaśna. Jeżeli musielibyśmy wybrać, to w tym zestawieniu subiektywnym faworytem byłby Barista Blend 9. Ten miód... no naprawdę, nie chcemy osiadać na laurach, ale świetnie to wyszło!

 Przeczytaj również: Jak mielić kawę? Nasi bariści dzielą się swoimi poradami!


Zamów je i sprawdź, która najbardziej Ci smakuje!

 

Jak zawsze, zachęcamy do podchodzenia do naszych degustacji jako do wskazówek, a nie ostatecznych werdyktów. O smaku kawy zadecyduje metoda zaparzania na którą się zdecydujecie,, woda, której użyjecie, to z jakim jedzeniem będziecie ją pili, multum różnych kwestii.

 
Kawa z Manufaktury
Barista Blend 9 to nasz faworyt w teście na kwasowość, wkrótce trafi do sprzedaży na darvea.pl


Nasze opisy to sugestie, które mają pomóc Wam zdecydować, czego warto spróbować. Codziennie pracujemy nad tym, aby mieć pewność, że nasza oferta to najlepsza kawa ziarnista. Niekwaśna to dla nas aksjomat, a nie cel!

 

Jeżeli szukacie najlepszej kawy wolnej od kwaśności, to najlepiej sami zdegustujcie te, które wybraliśmy do tego zestawienia!

Udostępnij ten wpis