Brak produktów
Pochodzenie: Brazylia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1300...
Pochodzenie: Kolumbia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1900...
Pochodzenie: Azja, Ameryka Południowa, Ameryka Środkowa Gatunek: 80%...
Pochodzenie: Honduras – Ameryka Środkowa Wysokość upraw: 1500 – 2000...
Data palenia 4.04.2023 Kawa...
Opublikowany
2021-05-07 16:11:13
Kategorie
Jak parzyć kawę?
Opisując nasze wrażenia z degustacji kaw, często wspominamy o nutach przypraw korzennych, cynamonu, czy też kakao. Są to oczywiście nasze skojarzenia dotyczące całkowicie naturalnych smaków, które oferuje nam ziarno kawowca. Co jednak, jeżeli w naszej kawie chcielibyśmy znaleźć dokładnie te smaki, a nie skojarzenia z nimi? Czy przyprawy do kawy to świętokradztwo, czy sposób na nowe, unikalne doświadczenia smakowe?
Pośród kawowych specjalistów często znajdziemy purystów, z laboratoryjnym pietyzmem dbających o proporcje i powtarzalność między kolejnymi zaparzeniami. Takie podejście niewątpliwie ma swoje uroki. Te wszystkie TDSy, procenty ekstrakcji, fizyczno-chemiczny wymiar parzenia to fascynujące tematy, jednak warto pamiętać, że nie dla każdego kawa to poligon doświadczalny.
Jeżeli regularnie zaglądacie na naszego bloga to wiecie, że kawy mleczne i desery w formie naparu nie są nam obce i uważamy, że przygotowywanie ich wymaga równie dużo uwagi co misterne metody alternatywne. Dzisiaj zastanowimy się więc, jakie przyprawy do kawy dodać, tak aby wzbogacić smak naszych naparów.
To kwestia sporna, co do której trudno wydać jednoznaczny osąd. Dla jednego składniki niezbędne do kawy to woda o znanej zawartości minerałów, i precyzyjnie zmielone ziarno z ulubionego regionu, dla drugiego będą to cappuccino z ekspresu automatycznego i przyprawa korzenna do kawy ;-).
Jeżeli chcecie znać naszą opinię, to odradzalibyśmy przyprawiania kaw specialty. Smak ziaren z tego segmentu jest wynikiem przemyślanej uprawy, zbioru, nierzadko specyficznej metody obróbki, a końcowo pracy roastera, który pracuje nad tym jak najlepiej wypalić taką kawę, aby wydobyć z niej pełnię naturalnego smaku. Szkoda by było cały ten łańcuch trudów i starań doprawiać dodatkowymi smakami. Pijąc taką kawę samą – bez dodatków, mamy szansę spróbować tego, co faktycznie wyobraził sobie rolnik w dalekim Salwadorze, czy Hondurasie.
Jeżeli decydujemy się przyprawiać kawy, to najlepiej robić to na kawach w segmencie premium
Jeżeli jednak pijecie kawy z segmentu premium, czyli takie wysokiej jakości, ale o spokojniejszych, bardziej tradycyjnych smakach, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby sprawdzić czy przyprawy do kawy w takim wypadku nie sprawią, że będzie nam ona jeszcze bardziej smakować.
Jakie przyprawy polecamy najbardziej? Oczywiście najlepiej eksperymentować po prostu z tymi, które macie już w kuchni, natomiast mamy kilku faworytów, którzy posłużą za dobry punkt startowy.
PRZECZYTAJ TEŻ: Kawa z cynamonem - recepta na udane jesienne poranki
PRZECZYTAJ TEŻ: Francuska miłość do kawy. Poznaj French Press!
Jeżeli uważnie przyjrzycie się sklepowym półkom z przyprawami, często dostrzeżecie tam przyprawy do kawy w formie gotowych mieszanek. Rozumiemy, że może się to wydawać oszczędnością i wygodą, ale nasze rzemieślnicze credo nie pozawala nam na używanie takich gotowców!
Domowa przyprawa do kawy nie jest trudna do zrobienia, a pozwoli Wam na wykorzystanie wyższej jakości przypraw i zadecydowanie samemu jakie smaki chcecie podkreślić przy jej pomocy. Z czego powinna składać się przyprawa do kawy? Składniki zależą oczywiście od Waszych preferencji, jednak zasugerujemy Wam prostą bazę, którą możecie potem wzbogacić czym tylko chcecie.
Składniki:
Składniki tak uprzednio przygotowane dokładnie wymieszajcie ze sobą i trzymajcie w zamkniętym słoiczku. Oczywiście najlepiej sprawdzą się wysokiej jakości przyprawy, które świeżo zmielicie, jednak warto spróbować nawet z takimi już zmielonymi.
Oto nasza domowa przyprawa do kawy składająca się m.in. z cynamonu i goździków
Przyprawę można wykorzystać nie tylko do kawy - dobrze sprawdzi się też do słodkiego kakao lub rozgrzewającej herbaty.
Tak jak już wcześniej wspominaliśmy, przyprawy polecamy raczej do kaw z segmentu premium, ponieważ ziarna specialty same w sobie mają sporo zaskakujących smaków, które można odkryć w czystym, czarnym naparze. Podczas ostatniego cuppingu, kiedy degustowaliśmy ziarna specialty z naszej oferty padło nawet skojarzenie z... budyniem truskawkowym (takie nuty znaleźliśmy w El Salvador Las Cruces Anaerobic).
Przyprawowe eksperymenty świetnie sprawdzą się w połączeniu z naszymi blendami, takimi jak Smak Podróży oraz Aktywny Poranek. Jeżeli jesteście fanami mocniejszych smaków, to możecie też spróbować z jedną z naszych kaw z Indii.
Kawowe blendy z segmentu premium świetnie nadadzą się do uzupełnienia swoich bogatych walorów szczyptą przypraw
To jak, udało nam się przekonać Was do eksperymentów z przyprawianiem kawy? Wiemy, że w pierwszym odruchu, szczególnie dla fanów metod alternatywnych może się to wydać kontrowersyjny pomysł, ale pamiętajcie - eksperymentując z kawą, możecie tylko zyskać ;-).
A jeżeli chcecie kupić wysokiej jakości ziarna, które Wam te eksperymenty umożliwią, to jak zawsze zapraszamy Was do naszego sklepu internetowego, gdzie czekają na Was świeżo palone ziarna z całego świata, i wszelkie niezbędne akcesoria.