Pianka kawowa - nasz pomysł na pyszny deser z kawy!
Pogoda za oknem motywuje nas do tego, że rozgrzewające napary zamieniamy bardziej na orzeźwiające cold brew lub kawy z lodami. Co jednak z deserami? Intensywnie czekoladowe, kremowe ciasta, które polecaliśmy Wam jesienią zaczekają na chłodniejsze dni. Nasza propozycja na letni deser to zwiewna i kusząca pianka kawowa!
Znacie kogoś kto nie lubi ptasiego mleczka? My też nie! Piankowe łakocie świetnie sprawdzają się zarówno jako samodzielne desery, jak i elementy wykwintnych tortów. Charakterystyczna lekka konsystencja wydaje się jednak być sporym cukierniczym wyzwaniem, dlatego mało który kuchenny adept zastanawia się nad tym jak zrobić piankę kawową.
Imponujące desery nie muszą być trudne
Postaramy się jednak, jak zazwyczaj w naszych przepisach, przekonać Was, że cukiernicza (tak samo jak i baristyczna ;-)) biegłość są na wyciągnięcie ręki, jeżeli tylko poświęcicie nieco czasu na uważne próby. A właśnie przy okazji takich prób może powstać pyszna pianka kawowa! Przepis jest z gatunku średnio dystansowych, ale jeżeli zadbacie z wyprzedzeniem o składniki, to nie ma problemu, żeby raz-dwa się z nim uwinąć.
Kawowa pianka to prawdziwe niebo w gębie!
Słodkie pianki, szczególnie takie zatopione w czekoladzie, to produkt z pewnością znany i lubiany przez wielu kawoszy. Oczywiście, najłatwiej wybrać się do sklepu i kupić gotowe, ale jeżeli macie w sobie trochę duszy eksperymentatorów, to kawowa pianka, którą przygotujecie sami da Wam dużo więcej satysfakcji.
Przygotowując ją samemu, możecie też zadecydować, poprzez wybór kawy której użyjecie, jaki posmak będzie miała Wasza pianka kawowa. Orzechowo-czekoladowa klasyka, czy może marmoladowa nowa fala? Nasze propozycje przedstawimy Wam razem z przepisem, ale nic nie stoi na przeszkodzie żebyście przetestowali po prostu swoją ulubioną kawę z rzemieślniczej palarni.
PRZECZYTAJ TEŻ: Przepis na najlepszy mazurek kawowy - nie tylko na Wielkanoc!
Pianka kawowa - prosty przepis krok po kroku
Przepis, który Wam dzisiaj przedstawiamy nie należy do ekspresowych, ale po tym jak przygotujecie go pierwszy raz, i nabierzecie nieco wprawy, kolejne próby na pewno będą szły już dużo szybciej. Czego będziemy potrzebowali?
Składniki:
- 3 opakowania serka homogenizowanego
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki kawy mielonej
- 6-7 łyżeczek żelatyny
- ¼ szklanki wody (do rozpuszczenia żelatyny)
- 1 duże opakowanie herbatników
Wykonanie:
- Zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny. Zagotowujemy wodę i zalewamy ją wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostudzenia.
- Formę najlepiej prostokątną wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy koło siebie całe herbatniki (każdy herbatnik będzie tworzył jedno ciastko).
- Śmietankę ubijamy na sztywno dodając po trochę cukru. Następnie dodajemy mieloną kawę i serki homogenizowane (mieszamy delikatnie szpatułką, żeby śmietana nie opadła). Na końcu dodajemy przestudzoną żelatynę i wszystko mieszamy.
- Gotową masę przekładamy na herbatniki. Na górę masy układamy jeszcze jedną warstwę herbatników. Wkładamy do lodówki.
- Kiedy masa stężeje możemy kroimy w prostokąty (w kształcie herbatników).
Czas na odpowiedź na pytanie o serce tego przepisu. Jakie ziarno sprawi, że nasza pianka kawowa będzie najsmaczniejsza? Oczywiście najlepiej smakować będzie pianka z Waszą ulubioną kawą ;-). Mamy jednak kilka propozycji, które możecie potraktować jako punkt wyjścia do własnych słodkich poszukiwań:
- Columbia Excelso to nie bez powodu jeden z naszych bestsellerów! Wyrazisty południowo-amerykański smak i aromat sprawdzą się nie tylko jako podstawa do klasycznego, intensywnego espresso. Sprawi też, że Wasza pianka kawowa nabierze nieco dostojnej goryczki, i przyjemnie skontruje słodycz pozostałych składników.
- Honduras Caballero Marcala to jedna z naszych ulubionych kaw w aktualnej ofercie. Kawy specialty wolimy zazwyczaj pić zaparzone przy pomocy misternych metod przelewowych, ale jeżeli została Wam resztka takiej kawy, albo truskawkowo-budyniowy smak okazał się dla Was zbyt intensywny dla codziennego picia, to nie zaszkodzi sprawdzić, jak spisze się jako przyprawa w delikatnym deserze.
Co podawać w towarzystwie tego deseru?
Nasza pianka, mimo że w porównaniu do jesiennych tortów jest dosyć lekkim deserem, to nadal ma w smaku sporo słodyczy. Najlepiej będzie więc podawać ją jako samodzielny deser, dzięki czemu łatwiej skupimy się na jej największym atucie, czyli zwiewnej teksturze.
Jeżeli chcecie podać ją razem z kawą, to polecamy espresso lub kawę z kawiarki, przygotowane przy pomocy klasycznych południowo-amerykańskich ziaren, tak żeby napar stanowił goryczkową przeciwwagę dla słodkiego deseru.
Lekkie kawy przelewowe, które są szczególnie kuszące w wakacyjnych miesiącach mogą się tutaj nie sprawdzić, ponieważ ich największą wartością są subtelne nuty owocowe, które w połączeniu z pianką kawową mogą nam niestety umknąć.
Piankę polecamy przede wszystkim na czas letnich upałów, szczególnie po lżejszych obiadach. Taki deser będzie przyjemnym dopełnieniem posiłku, który nie pozostawi w nas uczucia ciężkości.
PRZECZYTAJ TEŻ: Kawowa wuzetka. Oto przepis na prawdziwy raj dla podniebienia!
Rozpieśćcie zmysły swoje i swoich bliskich
Jeżeli zdecydujecie się wypróbować dzisiejszy przepis, dajcie znać, chętnie zobaczymy co wyszło Wam z naszych sugestii! A jeżeli macie własny przepis na ciasto z pianką kawową, to może zdecydujecie się wymienić piankę, której zazwyczaj używaliście na tę z naszego przepisu?
Tymczasem zapraszamy Was na naszą stronę internetową, gdzie jak zawsze czekają na Was świeżo wypalone przez nas ziarna oraz niezbędne do zaparzania akcesoria. Klasyczna Brazylia pod intensywne espresso, lekko herbaciane afrykańskie ziarno pod letni drip na lodzie, czy może właśnie kawa do cukierniczych eksperymentów?
Mamy to wszystko i chętnie pomożemy Wam w doborze kawy najlepiej odpowiadającej Waszym gustom. Nawet jeżeli nie jesteście jeszcze swoich kawowych gustów pewni, to również piszcie bez obaw - możemy Wam zasugerować kilku naszych faworytów.