Darmowa dostawa od 50 PLN! :)
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Brazil Sitio Bela Vista - testujemy niepowtarzalny smak z Ameryki Środkowej

2021-11-11
Brazil Sitio Bela Vista - testujemy niepowtarzalny smak z Ameryki Środkowej

Kawa z Brazylii to kwestia, o której chyba każdy ma pewne wyobrażenie. Jest ona zdecydowanie najpopularniejsza, jeśli chodzi o kawy plasujące się poniżej segmentu specialty, ale nie znaczy to absolutnie, że nie powstają tam wyjątkowe ziarna, na miano to jak najbardziej zasługujące. Tak jest właśnie w wypadku naszej Brazil Sitio Bela Vista, którą chcielibyśmy Wam dzisiaj przedstawić.

 

Nasza kawowa podróż zaprowadziła nas dzisiaj do kraju, który, mimo że historycznie kolebką kawy nie jest, to ma dla niej porównywalne, albo nawet większe znaczenie niż legendarna Etiopia. Brazylia zaraz po Włoszech wydaje się nam najmocniej kojarzonym z kawą regionem świata. Naturalnie różnica jest taka, że w Brazylii kawę się uprawia, a we Włoszech wypala (jak wiemy, Italia to nie kraj z „pasa kawowego”). Jednak ze względu na imponujące, wręcz masowe objętości produkowanej w kraju samby kawy jest ona czasem traktowana z dystansem, zarówno przez kawoszy jak i przez roasterów.

 

Czy słusznie? Oczywiście każdy ma prawo do własnych preferencji smakowych, jednak naszym zdaniem dyskwalifikowanie Brazylii tylko i wyłącznie ze względu na to, że tamtejszym farmerom udało się stworzyć wyjątkowo efektywną gałąź przemysłu jest nieco przesadzoną reakcją. Zresztą, przekonajmy się sami! Co może nam zaoferować Brazylia? Kawa pochodząca stamtąd kojarzy się zazwyczaj z podstawowym „po prostu kawowym” smakiem, jednak w wypadku Brazil Sitio Bela Vista jest zdecydowanie inaczej.

 

 

Brazil Sitio Bela Vista - kawa z Brazylii ze słodką nutą

 

Zacznijmy jednak, jak zawsze, od kartki z podręcznika kawowej historii. Skąd wzięła się tam kawa? Brazylia do kawowej historii dołączyła stosunkowo późno, bo dopiero w roku 1727, kiedy to portugalski kapitan o nazwisku Francisco del Melo Palheta przemycił pierwsze ziarna z Gujany Francuskiej.

 

Początkowo, kawa uprawiana w Brazylii spożywana była głównie przez osiadłych tam na stałe europejskich kolonistów. Z czasem jednak, kiedy popyt na kawę zaczął wzrastać zarówno w Stanach Zjednoczonych jak i w Europie, Brazylijscy producenci rozpoczęli swoją przygodę z eksportem. Już w 1820 roku Brazylijskie farmy były odpowiedzialne za 30% światowej produkcji kawy!

 

Co tak naprawdę zadecydowało o popularności jaką cieszy się tamtejsza kawa ziarnista? Brazylia największy eksportowy rozkwit przeżyła, kiedy pod koniec XIX-tego wieku choroby zaczęły wyniszczać uprawy kawy w odległej Azji. Kawa była już wtedy stosunkowo popularnym napojem, tak więc kiedy dotychczasowe źródło cennego zasobu zawiodło, Brazylijscy producenci mieli okazję zabłysnąć. I ze wszech miar ją wykorzystali! Już w 1910 roku Brazylia odpowiadała za 80% światowej produkcji kawy.

 

Wraz z odbudową dalekowschodniego przemysłu kawowego, Brazylijska produkcja ustabilizowała się na poziomie 30% światowego przemysłu kawowego ogółem i na tym poziomie utrzymuje się do dziś. Ile to kawy rocznie? Najświeższe statystyki mówią o prawie 40 milionach 60-kilogramowych worków rocznie. Matematykę zostawiamy Wam, bo nam aż trudno sobie wyobrazić takie liczby!

 Kod rabatowy dla czytelników

 

PRZECZYTAJ TEŻ: Jak zrobić świecznik z kawy? Pomysł na niebanalną dekorację wnętrza

 

 

Zobaczcie, jak kawa Brazil Sitio Bela Vista wypada w naszym teście

 

Przechodząc jednak do głównego punktu programu. Co odróżnia Brazil Sitio Bela Vista od innych kaw produkowanych w Brazylii? Przede wszystkim fakt, że jest to kawa z segmentu specialty, co oznacza, że możemy być pewni, że ziarna w naszej paczce pochodzą z tej samej – jednej i konkretnej farmy, gdzie otoczone były czujną opieką doświadczonego farmera.

 

Nie ma tu mowy o mieszankach, czy losowym doborze parceli. Wszystko opisują dokładne procedury, które mają na celu uzyskanie pełni smakowych możliwości w ziarnie, a w rezultacie - w Waszych kubkach ;-).

 

Nasza Brazil Sitio Bela Vista jest dodatkowo obrobiona przy pomocy metody naturalnej, dzięki czemu w końcowym naparze wyczujemy jeszcze więcej naturalnej owocowości i subtelnej kwasowości (nie mylić z kwaśnością ;-)). Przechodząc jednak do konkretów, jak najlepiej zaparzyć to ziarno i jakich smaków spodziewać się w filiżance? Przekonajmy się!

 

 

Kawa Brazil Sitio Bela Vista. Opinia naszego eksperta

 

Ziarno, o którym Wam opowiadamy jest wypalone w stopniu średnim, dzięki czemu jest wyjątkowo uniwersalne. Profil palenia opracowaliśmy co prawda z myślą o espresso, ale jeżeli nie straszna Wam nieco intensywniejsza smakowo kawa przelewowa, to równie dobrze sprawdzi się zaparzona w dripperze, Aeropressie, czy nawet starym dobrym Frenchu.

 

A jak przedstawia się kwestia smaku naparu? Wprawieni kawosze od razu wyczują, że to Brazylia - wszystkie tradycyjne aspekty środkowo-amerykańskiego terroir są na miejscu. Czekolada, orzechy, delikatnie nuty palonego cukru, słowem wszystko co najlepsze w kawach z tego regionu, obecne!

 

Przy kolejnych łykach czuć jednak, że jest to kawa dużo bardziej zbalansowana od tego, co zazwyczaj kojarzy się ze „zwykłą” Brazylią. Nie ma tu mowy o gryzącej, zalegającej goryczce, czy też nudnym „brązowym” smaku, który nierzadko pojawia się w komercyjnie wypalanych kawach brazylijskich. Najlepsze cechy tradycyjnego brazylijskiego ziarna splatają się tutaj w wyjątkowo przyjemną kombinację, która zadowoli zarówno kawowych amatorów, jak i zaprawionych w bojach baristów.

 Kawa Specialty Brasil Sitio Bella

Kawa Brazil Sitio Bella Vista najlepiej sprawdzi się w metodach przelewowych

 

PRZECZYTAJ TEŻ: Czy kawa przed badaniem krwi to dobry pomysł? Wyjaśniamy!

 

 

Kawa z Brazylii - smak i aromat idealny dla każdego kawosza!

 

Kawa brazylijska to temat, na który każdy w kawowym świecie (a także wielu poza nim) ma swój pogląd. Dlatego też zaczynając swoją przygodę z kawową wysokiej jakości warto wyrobić sobie własną opinię w tej kwestii. Smak pochodzącej stamtąd kawy to punkt odniesienia stosowany na dalszych etapach pracy z kawą, tak więc jeżeli jest to dla Was wizja równie kusząca jak dla nas, to nie ma z czym zwlekać. Zaparz swoją pierwszą Brazylię już dziś ;-)!

 

Na temat samej brazylijskiej kawy pisaliśmy również w artykule: Kawa brazylijska. Poczuj smak prosto z Ameryki Południowej.

 

Tymczasem jak zawsze zapraszamy Was do naszego sklepu internetowego, gdzie czekają na Was świeżo wypalone ziarna, wykwintne herbaciane mieszanki oraz niezbędne do parzenia akcesoria. Nie wspominając już o ekipie baristów, która z chęcią rozwieje wszelkie Wasze kawowe niepewności. Zapraszamy do kontaktu!

 Przejście na sklep

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2021
Zaufane Opinie IdoSell
4.96 / 5.00 53 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-03-05
Obsługa zamówienia super !
2024-02-21
Wszystko super.
pixel