Czy kawę powinno się słodzić? Podpowiadamy, jak i czym słodzić kawę
W kawowym świecie, mimo że z zewnątrz wydaje się on dosyć jednolity, znajdziemy wiele obozów skupionych na bronieniu pewnych opinii. Czy w metodach przelewowych powinniśmy zalewać kawę wrzątkiem? Jakiego mleka używać do przygotowywania cappuccino? Czy kawę powinno się słodzić? Co prawda trudno znaleźć jednoznaczne odpowiedzi na te pytania, ale w dzisiejszym artykule zastanowimy się nad tym ostatnim.
Im głębiej wnikniemy w każdą niszę, tym więcej takich polaryzujących zagadnień znajdziemy. Spróbujcie kiedyś na forum dla audiofilów spytać zebranych czy przewody głośnikowe mają wpływ na brzmienie muzyki ;-).
Wracając jednak do kawy, na wiele kwestii spornych odpowie nam stosunkowo prosta fizyka. Wpływ proporcji i temperatury na ekstrakcję naszego ziarna to możliwe do zmierzenia w domowych warunkach wartości, które pomogą nam uzyskać uniwersalny punkt wyjścia do dalszych eksperymentów.
Oczywiście najważniejsze jest, żeby kawa po prostu smakowała, ale uwierzcie nam, mało kto oprze się dobrze wyekstrahowanemu naparowi, a niedoparzony lub przeparzony znajdą niewielu fanów. Czy słodzenie kawy również jest zagadnieniem, w którym nauka może nam coś podpowiedzieć? Czym słodzić kawę, mając na uwadze nasze zdrowie i dobry smak? Sprawdziliśmy to i mamy dla Was odpowiedzi!
PRZECZYTAJ TEŻ: Kawa a antybiotyk – czy takie połączenie jest szkodliwe?
Cukier w kawie - czy kawę powinno się słodzić?
Z punktu widzenia zdrowotnego, nie mamy dobrych wieści dla fanów słodzonej kawy. Spożywanie cukru przede wszystkim wywołuje wahania glukozy we krwi, co może skutkować bólami głowy, zwiększonym apetytem a nawet permanentnym zmęczeniem. Cukier przyspiesza też proces starzenia, szczególnie mocno oddziałując na elastyczność naszej skóry. Nie mówiąc już o problemach dentystycznych!
Na pocieszenie powiemy Wam jednak, że kawa pita sama lub z innymi przyprawami wpływa na zdrowie ze wszech miar korzystnie! Obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy, choroby Parkinsona oraz niektórych rodzajów nowotworu. Czy kawę powinno się słodzić? Można, ale czarna może być równie smaczna, a na pewno znacznie zdrowsza!
Aspekt smakowy w słodzeniu kawy
Jeżeli regularnie zaglądacie na naszego bloga, to znacie już nasz stosunek do słodzenia kawy. Bardzo lubimy desery w formie naparu, od czasu do czasu słodzone kawy mleczne i daleko nam od purystów uważających cukier za kawowe świętokradztwo.
Musimy jednak pamiętać, że słodząc kawę, drastycznie zmieniamy jej naturalny balans smakowy. A ten jest często efektem pracy nie tylko wielu ludzi w całym łańcuchu produkcyjnym, ale nawet wielu pokoleń opiekujących się daną farmą! Dlatego zachęcamy Was zawsze do spróbowania kawy zanim dodacie do niej ulubionych dodatków. A nuż jej naturalny smak okaże się tak intrygujący, że nie będzie potrzeba żadnych dodatków?
Słodzenie kawy - czy można się tego oduczyć?
Jeżeli zdecydowalibyście się więc na ograniczenie cukru w kawie, to mamy dla Was kilka porad. Może pomóc tu nieco mleko. Przede wszystkim, jeżeli jesteście fanami kaw mlecznych, spróbujcie podgrzać mleko a jeszcze np. dla dodatkowego efektu puszystości - spienić je. Wbrew pozorom nie potrzeba do tego profesjonalnego ekspresu, ponieważ mleko możemy spienić nawet w poczciwym French Pressie.
Jednak laktoza w kawie, to nadal cukier.
Dlatego inną - dużo lepszą metodą może być po prostu dobieranie ziaren o odpowiednim profilu smakowym. Wiemy, że dla wielu kawa nierozerwalnie kojarzy się z intensywną goryczą, ale właściwie zaparzona, jasno wypalona kawa tej goryczy nie musi mieć wcale! Szczególnie jeżeli wybierzemy kawy afrykańskie, charakteryzujące się lekkim herbacianym body i delikatnymi owocowymi posmakami.
Wybranie dobrej kawy - o odpowiedniej jakości naprawdę działa. Wielu z nas w palarni przez lata, zanim zainteresowaliśmy się naprawdę kawą i zaczęliśmy ja wypalać, piło różne kawy - często mówiąc wprost - byle jakie. Takie się słodziło - nie było innej możliwości. Nazywaliśmy to smacznym i ciekawym napojem. Nie znaliśmy wtedy jeszcze prawdziwego smaku kawy - naszej kawy.
Teraz pijąc czarną kawę, nie wyobrażamy sobie tego, żeby ją słodzić. No bo jak pijąc np. takiego Honduras Caballero Marcala słodzić go, no jak - weź nie pytaj nawet ;). Te borówki w ustach...mniam. Albo Rwandę Muhondo, czy orzechową Brasil Santos - nie ma szans :)
Spienianie mleka we French Pressie
Które kawy są naturalnie słodkie?
Wysoką naturalną słodyczą charakteryzują się również ziarna poddane obróbce suchej lub beztlenowej. W naparach przygotowanych na takich ziarnach wyczujemy dużo więcej smaku pochodzącego z miąższu wiśni kawowca niż w wypadku kaw przygotowanych metodą na mokro.
W naszym Hondurasie Caballero wyczuwamy np. słodycz malinowego budyniu czy borówek. Kiedy uda Wam się zaparzyć kawę z takimi nutami, to pytanie czy kawę powinno się słodzić z pewnością nie będzie Wam już zaprzątać głowy ;-).
Honduras Caballero - obrabiana metodą naturalną kawa to synonim naturalnej słodyczy w kawie
PRZECZYTAJ TEŻ: Czym wyróżnia się kawa El Salvador Las Cruces Anaerobic? Recenzja
Czym słodzić kawę, żeby była zdrowa i smaczna?
Jeżeli lubicie jednak smak klasycznej słodzonej kawy na tyle, że nie chcielibyście z niego rezygnować, to poniżej zaproponujemy Wam kilka alternatyw nieco zdrowszych niż biały cukier.
Jeżeli zastanawiacie się czym słodzić kawę na diecie to najlepiej byłoby zasięgnąć porady profesjonalnego dietetyka, ale niektóre z tych propozycji mają mniej kalorii niż biały cukier, więc na pewno jest to dobry kierunek.
Słodzenie kawy miodem to ciekawa alternatywa
Słodzenie kawy miodem z pewnością przyszło kiedyś do głowy każdemu fanowi rozgrzewającej zimowej herbaty. Miód ma co prawda więcej kalorii niż cukier, ale jest on od niego słodszy, w związku z czym można użyć go mniej, zyskując podobny efekt.
Słodzenie kawy miodem, to bardzo ciekawa alternatywa dla cukru
Syrop klonowy da ciekawy efekt smakowy
Jest to produkt nieco trudniej dostępny niż miód, ale nuty smakowe które zyskamy w naszej kawie są zdecydowanie warte zachodu. Ma on również nieco niższy indeks glikemiczny niż cukier, w związku z czym może okazać się zdrowszym wyborem.
Stewia – popularny zastępnik cukru
To popularna alternatywa dla cukru, sprzedawana w formie proszku lub drobnych tabletek. Nie zawiera ona kalorii i ma bardzo niski indeks glikemiczny, a przy tym jest około 10 razy słodsza od zwykłego cukru. Ma ona charakterystyczny smak, porównywany czasami do lukrecji. Jest to zdecydowanie najzdrowsza alternatywa, jednak trzeba zachować szczególną ostrożność przy jej dozowaniu - jest naprawdę bardzo słodka!
Słodzenie kawy stewią
Kawa z cukrem czy bez? Wybór należy do Was!
Niezależnie od tego czy nie wyobrażacie sobie dnia bez kawy, czy też pijecie ją raczej sporadycznie, warto zastanowić nad tym czy kawę powinno się słodzić. Pamiętajmy, że cukier w różnej formie pojawia się w większości spożywanych przez nas produktów, więc wyeliminowanie go tam, gdzie nie jest on niezbędny z pewnością wyjdzie nam na zdrowie.
A po świeżo palone kawy, które świetnie sprawdzą się jako zachęta do odkrywania naturalnego smaku tego wyjątkowego ziarna, zapraszamy Was na naszą stronę. Jeżeli chcielibyście poczuć naturalną słodycz kawy, ale nie wiecie które ziarno wybrać, dajcie znać - z chęcią pomożemy coś wybrać!