Darmowa dostawa od 70 PLN! :)
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Delikatna kawa ziarnista Darvea – która będzie najlepsza?

2020-12-14
Delikatna kawa ziarnista Darvea – która będzie najlepsza?

Minęło nieco czasu od ostatniego cuppingu na łamach naszego bloga. A że dla nas tydzień bez cuppingu to tydzień stracony, to uznaliśmy, że czas na kolejną odsłonę blogowych degustacji! Wedle jakiego klucza zestawimy dzisiaj ziarna? Delikatna kawa ziarnista to produkt, którego szuka wielu fanów kawy, więc dzisiaj zastanowimy się nad tym, która z kaw Darvea powinna zdobyć laur w tej kategorii.

 

Wielu kawoszy decyduje się na picie kawy z dodatkiem mleka lub śmietanki, aby załagodzić jej intensywny, goryczkowy smak. Takie rozwiązanie daje nam oczywiście uwielbiane smaki cappuccino lub flat white, ale ma jeden zasadniczy minus – nie pobudza tak mocno jak mała czarna. Co jednak, jeżeli kawa delikatna byłaby sama z siebie, a nie dzięki dodatkom?

 

 

Delikatna kawa ziarnista, czyli jaka?

 

Różnie można rozumieć pojęcie „delikatna kawa”, ale najogólniej rzecz ujmując, za delikatne uznać można ziarno, które jest zbalansowane, a więc nie ma bardzo intensywnej kwasowości lub goryczy.

 

Poszukiwania takich kaw warto rozpocząć od sprawdzenia stopnia palenia. Delikatniejsze palenie zazwyczaj skutkuje delikatniejszymi smakami. Dobrze też, jeżeli decydujemy się na blend, sprawdzić jego zawartość pod kątem gatunku, ponieważ blend 100% arabica zawsze będzie miał delikatniejszy smak niż taki z domieszką robusty.

 

Taka kawa to jednak wybór nie tylko dla tych, którzy chcą poczuć mocne kofeinowe wsparcie. Specjaliści odradzają picie mocnych kaw w wypadku np. choroby wrzodowej żołądka (więcej o tym pisaliśmy w artykule: Kawa a wrzody. Czy można pić małą czarną, mając chorobę wrzodową?). Jeżeli borykacie się z taką chorobą, a kawa zbożowa nie zastępuje dla Was ulubionego naparu, to kawa delikatna dla żołądka jest tym czego szukacie. I tym co dzisiaj przetestujemy!

 

 Kod rabatowy dla czytelników

 

Porównanie najlepszych delikatnych kaw Darvea

 

Każdą z kaw porównamy w trzech wymiarach – aromatu, kwasowości i goryczy. Opowiemy też co nieco o samym ziarnie, dla pobudzenia wyobraźni nad poranną filiżanką ;) zaczynamy!

 

Brazylia Santos, czyli klasyka w łagodnej odsłonie

 

Aromat: 3/5

 

Kwasowość:1/5

 

Gorycz: 2/5

 

Brazylia Santos to ziarno najczęściej przez nas polecane do kawowych wypieków, z uwagi na swój czysty i klasyczny profil. W ciemnym paleniu jest wymarzonym ziarnem pod espresso, z uwagi na przyjemne czekoladowo-owocowe nuty połączone z bardzo subtelną kwasowością. Taka delikatna kawa ziarnista z pewnością umili Wam zabiegany poranek! W tym teście ocenialiśmy wersję w jasnym paleniu, bo wtedy napar jest zdecydowanie najłagodniejszy.

 Brazylia Santos kawa ziarnista Darvea

Kawa Brasil Santos, to łagodny kawowy klasyk, który cieszy się bardzo wysoką popularnością wśród Klientów naszej palarni

 

 

Gwatemala SHB, czyli wielowymiarowa czekoladowa przyjemność

 

Aromat: 4/5

 

Kwasowość: 2.5/5

 

Gorycz: 1/5

 

Teraz czas na delikatny skok na północ od poprzedniego ziarna. Gwatemala SHB to najbardziej czekoladowa kawa z naszego dzisiejszego cuppingu. Zarówno w aromacie jak i w smaku można wyczuć przyjemne, aksamitne czekoladowe nuty. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ta kawa stała się elementem Waszych poranków, jednak z uwagi na jej delikatne (a bardzo przyjemne!) nuty my wolimy pić ją po południu. Spróbujcie i sami zdecydujcie!

 Kawa ziarnista Darvea Gwatemala SHB

Kawa Guatemala SHB to najbardziej czekoladowa kawa z naszego testu

 

 

Peru HB, czyli wyjątkowo gładki napar z rzadko spotykanego regionu

 

Aromat: 3/5

 

Kwasowość: 1/5

 

Gorycz: 1/5

 

Peru to kraj stosunkowo rzadko pojawiający się w kawowych dyskusjach. Czyżby przez to, że dzieli ten sam kontynent z najpopularniejszym eksporterem kawy na świecie czyli Brazylią? Być może! Na pewno jednak nie ustępuje brazylijskim ziarnom w kwestii smaku. W aromacie można wyczuć nuty kakao i orzechów, które powtarzają się też w smaku. Tym co wyróżnia tę kawę z dzisiejszego cuppingu jest wyraźnie gęstsze body. Przywodzi na myśl prawdziwie kakao! Peru HB możecie znaleźć w naszym sklepie – wystarczy >>kliknąć<<.

 Kawa Darvea Peru HB

Wyraźnie gęstsze body kawy z Peru przywodzi na myśl kakao

 

 

Peru Santa Cruz, czyli perła pośród insygniów delikatności

 

Aromat: 4.5/5

 

Kwasowość: 3/5

 

Gorycz: 2/5

 

Z kawami specialty zawsze wiąże się pewne wyzwanie. Czy uda się dobrze zaparzyć? Jaką metodę wybrać? Jak grubo zmielić? Te wszystkie zmienne, o które trzeba zadbać często jednak kończą się satysfakcją jakiej nie mogą dać ziarna z innych segmentów. Tak jest i tym razem! Peru Santa Cruz w aromatem przywołuje na myśl wafle Familijne, a zbalansowany owocowo-marcepanowy smak dobitnie daje do zrozumienia, że mam tu do czynienia z poważnym zawodnikiem.

 Kawa Specialty Peru Santa Cruz

Peru Santa Cruz najbardziej dominuje bukietem aromatów wśród naszych łagodnych kaw z tego testu

 

 

Która będzie najlepsza dla początkujących, a która dla wprawionych kawoszy?

 

Na pytanie jaka kawa będzie najlepsza dla danej osoby zawsze będziemy odpowiadać podobnie – taka jaka najbardziej będzie jej smakować! Jednak na początku kawowej drogi bywa, że trudno jest opisać smak, którego oczekujemy od kawy. Dlatego też, polecamy w takim wypadku zacząć od podstawowych, klasycznych smaków. W wypadku dzisiejszego zestawienia, takim dobrym punktem wyjścia będzie Brazylia Santos.

 

W wypadku, kiedy mamy do czynienia z bardziej wprawionym w bojach home-baristą, warto podarować mu (albo sobie ;-)) ziarno, na którym będzie mógł przetestować swoją wiedzę i umiejętności. Najlepsza delikatna kawa ziarnista z naszej oferty, która naszym zdaniem sprawdzi się w tej roli to Peru Santa Cruz. Obrobiona rzadko spotykaną metodą półsuchą kawa zaskoczy niejednego smakosza wielowymiarowością smaku i ciekawym aromatem.

 

A jeżeli czujecie się niepewni co do tego jak ją przygotować, to zapraszamy do sprawdzenia przepisów na metody alternatywne na naszym blogu!

 

Kropla Areopressu

Palmę pierwszeństwa w naszym teście przyznajemy Peru Santa Cruz. Kawa ta może być doskonałym materiałem do alternatywnych metod parzenia

 

Przeczytaj także: Jak parzyć kawę w Aeropressie? Podpowiedzi baristy

 

Delikatna kawa ziarnista nie tylko pobudza, ale przede wszystkim smakuje!

 

Cupping zakończony! Cieszymy się, że nawet jeżeli okaże się, że delikatna kawa ziarnista jest tym na co musimy się zdecydować ze względu na zdrowie, to nie musimy godzić się na półśrodki w kwestii smaku. Delikatna kawa, mielona świeżo przed zaparzeniem miło zaskoczy nas balansem, a przede wszystkim nie podrażni żołądka, który w wypadku bardziej intensywnego naparu, może mieć trudności z właściwym jej przetrawieniem.

 

Delikatna kawa do ekspresu ciśnieniowego to też coś, co zdecydowanie przyda się nam w obecnych, lockdownowych czasach, kiedy po filiżankę kawy sięgamy znacznie wcześniej niż dotychczas. Nie mamy badań, żeby to potwierdzić, ale na naszej domowej próbie statystyki są jednoznaczne ;).

 

Jak zawsze zachęcamy Was do spróbowania wytypowanych przez nas kaw i zdecydowania która z nich będzie dla Was najbardziej odpowiednia. Kawa ziarnista, delikatna czy też mocniejsza to nasza pasja, z chęcią więc usłyszymy od Was opinie na temat owoców (dosłownych i przenośnych jednocześnie!) naszej pracy ;)

 

Przejście do sklepu

 

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2020
Zaufane Opinie IdoSell
4.95 / 5.00 115 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-07-11
Super !!!
2024-07-10
Super, jestem bardzo zadowolona z obsługi zamówienia.
pixelpixel