Darmowa dostawa od 50 PLN! :)
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak czytać oznaczenia na kawie? Stopnie palenia, rozmiar ziaren i nie tylko!

2022-01-05
Jak czytać oznaczenia na kawie? Stopnie palenia, rozmiar ziaren i nie tylko!

Jeżeli dobrą kawę kupować będziecie w kawiarni, to zawsze możecie liczyć na poradę pracującego tam baristy. Co jednak, jeżeli paczuszkę z ziarnami chcecie zamówić przez internet? Stopnie palenia kawy, metody obróbki, pochodzenie... to wszystko kwestie, które dobra kawa powinna mieć opisane na etykiecie. Jakie jeszcze informacje kryje opakowanie kawy?

 

Wraz z pojawieniem się trzeciej fali rewolucji kawowej, design opakowań kawy zaczął swój renesans. Wiele palarni (szczególnie niemieckich i skandynawskich) stawia na elegancki minimalizm, który jak się wydaje jest stylem ponadczasowym, w związku z czym zawsze na miejscu ;-). Są też tacy, którzy przestrzeń na paczce traktują jako płótno dla kreatywnej ekspresji. Znajdzie się coś dla każdego gustu!

 

Kwestie designu są oczywiście bardzo istotne, ponieważ, jak wielokrotnie podkreślaliśmy, picie kawy chcemy traktować jako doświadczenie estetyczne, a nie jako pomijalny element szarej codzienności. Trzeba jednak być ostrożnym, aby nie dać się zwieść pięknym szatom, w sytuacji, kiedy wnętrze niekoniecznie warte jest naszych pieniędzy.

 

To zasada, która, naszym zdaniem, aplikuje się zarówno do kawy, jak i do wielu innych niszowych produktów spożywczych, takich jak rzemieślnicze alkohole i słodycze. Kiedy widzimy bogato zdobione opakowanie, zawsze warto sprawdzić, czy nie jest to próba ukrycia braku informacji na temat produktu za zasłoną przyciągającego wzrok designu. Profesjonalne oznaczenia na kawie to gwarancja, że kupujecie produkt wysokiej jakości, dużo pewniejsza niż odblaskowe logo ;-).

 

 

Oznaczenia na kawie - czy znacie je wszystkie?

 

Stopnie palenia kawy to istotna, ale nie jedyna informacja, którą powinna zawierać etykieta wysokiej jakości kawy. Wybierając właściwą dla nas kawę kierujemy się naturalnie przede wszystkim kwestiami smakowymi. Warto jednak pamiętać, że przemysł kawowy to nie tylko kwestia wykwintnego smaku, ale też poniekąd globalnej odpowiedzialności.

 

Wedle statystyk, na świecie w skali roku produkuje się ponad 10 milionów ton kawy. Do przygotowania jednego kubka potrzeba mniej niż 20 gramów. Kiedy zdamy sobie sprawę z tego jakimi objętościami mamy więc do czynienia, jasnym stanie się, że to przemysł, który nie pozostaje bez wpływu na środowisko naturalne i warunki bytowe pracujących w nim ludzi. A kiedy dodamy do tego, że najbliższe naszemu krajowi plantacje kawy oddalone są o prawie 8000km, to skala tych operacji przekracza naszą skromną wyobraźnię!

 

Wybierając więc kawy wysokiej jakości, produkowane przez świadomych społecznie farmerów i importowane przez palarnie stawiające na uczciwe, przejrzyste relacje biznesowe, przyczyniamy się do rozwoju lokalnych społeczności a także ograniczamy negatywny wpływ przemysłu na środowisko. No i cieszymy się najlepszym smakiem! Jeżeli chodzi o nas, to brzmi to jak absolutny win-win.

 

 Kod rabatowy dla czytelników

 

PRZECZYTAJ TEŻ: Kwaśność a kwasowość kawy. Wyjaśniamy, dlaczego kawa jest kwaśna

 

 

Jak rozumieć oznaczenia na opakowaniu kawy?

 

Dobrze, skoro wyjaśniliśmy już, dlaczego oznaczenia są tak istotne, przejdźmy do ich rozszyfrowywania! Co jest ważniejsze, data palenia kawy na opakowaniu, czy oznaczenie kwasowości? Kawy na opakowaniu kryją wiele informacji, opiszemy więc co oznaczają wszystkie te, na które szczególnie warto zwracać uwagę.

 

 

Data palenia

 

To naprawdę podstawa, bez której ani rusz. W wypadku kaw palonych mocniej nie jest to aż tak newralgiczna kwestia, ponieważ utrzymują one swoją intensywność nawet kilka miesięcy po wypaleniu (a według niektórych dopiero wtedy pokazują pełnię smaku!). W wypadku kaw palonych jasno to jednak prawdziwa kwestia życia i śmierci. Jasno paloną kawę wysokiej jakości, według naszych eksperymentów, najlepiej zaparzać ok. dwa tygodnie po dacie palenia.

 

Intensywność smaku w takiej kawie utrzymuje się na podobnym poziomie do miesiąca po wypaleniu. Może się to wydawać wąskim oknem, ale po pierwsze kawa po tym czasie nadal jest smaczna, po prostu mniej intensywna, a po drugie, między innymi ze względu na to wysokiej jakości kawy sprzedawane są w mniejszych opakowaniach. Dzięki temu możemy zużyć całe opakowanie zanim zwietrzeje!

 

 Data palenia kawy

Kawy ciemniej palone, utrzymują swoją intensywność nawet kilka miesięcy po wypaleniu

 

 

Stopień palenia

 

Stopnie palenia kawy to kolejna bardzo istotna informacja, która wiele powie nam o smaku ziaren, które trzymamy w ręce. Oczywiście nie ma tu sztywnych reguł, ale z naszych osobistych preferencji, i z rozmów z klientami jasno wynika konsensus, że kawy palone jasno lepiej sprawdzają się w metodach alternatywnych i ekspresie przelewowym, a palone mocniej w ekspresach automatycznych lub ciśnieniowych.

 

Pamiętajcie też, że stopnie palenia kawy, to nie to samo co stopnie mocy kawy. To, że kawa jest wypalona ciemniej, nie wpływa bezpośrednio na to, czy jest ona bardziej czy mniej pobudzająca.

 Stopień palenia kawy

Zielone ziarna Columbii Excelso przed wypaleniem ich na stopień średni

 

 

Origin

 

Czyli, krótko mówiąc, skąd pochodzą ziarna. Zaznaczenie z jakiego kraju pochodzą to ostatnia z absolutnie koniecznych informacji, które powinny znaleźć się na etykiecie. W przypadku, kiedy mamy do czynienia z kawą specialty, to podana powinna być konkretna farma lub region upraw.

 

 

Metoda obróbki

 

To kolejna kwestia o istotnym wpływie na smak! Metoda obróbki opisuje to, co dzieje się z ziarnem między zbiorem a eksportem do palarni. Obecnie powstaje wiele nowych, eksperymentalnych obróbek, ale trzy podstawowe, które warto znać, to:

 

  • metoda myta (inaczej washed), która daje nam kawy o najczystszym profilu

 

  • metoda sucha (inaczej natural), która skutkuje posmakami fermentujących owoców

 

  • metoda beztlenowa (inaczej anaerobic), która... ciężko jednoznacznie powiedzieć, jak wpływa, bo opisy profilów smakowych tak obrobionych kaw sięgają od szampana, przez watę cukrową do owocowych budyniów

 

 

Wysokość upraw

 

Ta informacja to już bardziej ciekawostka, niż coś niezbędnego do wybrania właściwej kawy, ale jako bardzo ogólną zasadę można przyjąć, że im kawa wyżej uprawiana, tym bardziej owocowa, a im niżej, tym bardziej orzechowa/czekoladowa.

 

 

Rozmiar ziaren

 

To znowu bardziej ciekawostka niż kluczowa informacja, niemniej, jeżeli nasza kawa ma takie oznaczenie, to między farmą a palarnią musiała przejść specjalną selekcję, gdzie wybierano tylko ziarna odpowiedniego rozmiaru. A selekcja zawsze podnosi jakość ziaren! Istnieje kilka różnych opisów rozmiarów ziaren. Oznaczenia ziaren różnią się w zależności od regionów, z których pochodzą. Inne są w Brazylii, inne w pozostałych krajach Ameryki Południowej, a jeszcze inaczej w Afryce.

Żeby poradzić sobie z tą istną wierzą Babel nomenklatur, używa się miary, która stanowi 1/64 cala.

W związku z tym oznaczenia np. ziaren brazylijskich jako „Santos N/Y 2/3” będzie znaczyło, że są to ziarna, które przejdą przez sito o wielkości 18/64 cala (jak również ziarna 17/64 cala).

W kolumbijskich kawach znajdziemy oznaczenia typu: Excelso i Supremo a w afrykańskich np. AA czy AB.

Dobrze prezentuje to rysunek poniżej, choć bogactwo oznaczeń jest nawet jeszcze większe.

Rozmiar ziaren

Źródło: Opracowanie własne na podstawie royalcoffee.com oraz coffeeresearch.org

 

 

Kwasowość, gorycz, „moc”

 

Tego rodzaju informacje nie są wymierne, tak więc palarnie często wprowadzają własne skale dla określenia ich wartości. To, że nie są to formalne dane, nie powinno jednak sprawiać, że je pomijamy - to bardzo cenne wskazówki w doborze właściwego ziarna do naszych preferencji.

 

 

Punktacja SCA

 

To już kwestia dotycząca naprawdę najwyższej kawowej półki. Jeżeli mówimy o kawach specialty, to jest to pozycja obowiązkowa. To punktacja, która jest przyznawana wedle szczegółowych testów przeprowadzanych przy użyciu formularzy opracowanych przez Specialty Coffee Association. Skala teoretycznie sięga od zera do stu, ale w wypadku kaw speciality mówimy o przedziale od 80 do 100. Im wyżej tym lepiej! Chociaż osobiście nigdy ziarna powyżej 96 nie widzieliśmy ;-).

 

PRZECZYTAJ TEŻ: Domowe Pumpkin Spice Latte - przepis na dyniową kawę

 

 

Stopnie palenia kawy i inne oznaczenia nie są już dla Was zagadką!

 

Tajemnicze etykiety rozszyfrowane! Zachęcamy Was do zapisania sobie tego artykułu jako zakładki, i wracania do niego, kiedy będziecie wybierać swoją kolejną paczkę kawy DARVEA. Świadome zakupy, to udane zakupy!

 

Ze swoją nowo nabytą wiedzą możecie odwiedzić nasz internetowy sklep, gdzie wszystkie kawy opisane są właśnie tak, abyście mogli wyobrazić sobie ich smakowe możliwości zanim jeszcze pojawią się one w Waszym kubku. Podobno najlepiej uczy się testując wiedzę w praktyce, tak więc zapraszamy Was do takich testów!

 

Przejście na sklep

 

 

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2022
Zaufane Opinie IdoSell
4.96 / 5.00 49 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-02-26
Zamówiłam 4 różne kawki. Upragnione spotkanie, które poszło na pierwszy ogień, to naprawdę pyszna kawa. Nie jestem koneserem, więc nie potrafię określić czy czuję w niej poziomkę lub orzechy, ale smak jest naprawdę godny polecenia. Kawa jest delikatna i kremowa. To o czym przede wszystkim warto wspomnieć, to obsługa klienta - na najwyższym poziomie! Okazało się, że jedna z kaw na stronie internetowej miała zdjęcia ze starą etykietą, przez co nuty smakowe odbiegały nieco od nowych. Firma stanęła na wysokości zadania, wykonała do mnie telefon z wyjaśnieniem całej sytuacji i w ramach rekompensaty dostałam od nich kawę gratis. Tak wysoki poziom obsługi klienta jest rzadko spotykany, więc bardzo doceniam ten gest. Ja jak najbardziej polecam! Za wyjątkowy smak i wyjątkowych ludzi, którzy tworzą palarnie darvea :)
2024-02-19
Wybrane produkty są zgodne z oczekiwaniami
pixel