Jak zrobić frappe? Instrukcja krok po kroku!
Brazylia, Włochy, Dania… w zależności od naszych kawowych preferencji, różne kraje będą się nam kojarzyły jako źródła kawowej tradycji. Nikt się jednak chyba nie spodziewał, że w odpowiedzi na pytanie jak zrobić frappe zawędrujemy do Grecji?
A jednak! To śródziemnomorskie państwo również może się pochwalić cegiełką dołożoną do rozwoju współczesnej kultury kawowej. Nie są to jednak sięgające dawnych czasów legendy, jak w wypadku mitycznych początków używania kawowca w Etiopii, a raczej historia współczesna.
Wszystko działo się w 1957 roku w greckich Salonikach. Dwóch reprezentantów pewnej kawowej korporacji prezentowało na targach nowy napój z oferty firmy. W przerwach między wystąpieniami, jeden z nich, Dimitrios Vakondios miał w zwyczaju pić gorącą, rozpuszczalną kawę. Tym razem jednak, ku jego rozczarowaniu, nie był w stanie znaleźć na terenie targów źródła gorącej wody. Zaradny Grek zdecydował się przygotować więc kawę zalewając ją zimną wodą, a następnie przelewając ją ze szklanki do szklanki, tak aby powstała delikatna pianka. I tak powstała kawa frappe. Przepis wydaje się oczywisty, ale czy na pewno?
Kawa rozpuszczalna zalana zimną wodą może nie wydawać się metodą wartą dłuższych rozważań, dlatego my zaprezentujemy dzisiaj nieco bardziej rzemieślnicze podejście do kawy frappe. Przepis będzie trochę bardziej zaawansowany niż w opisanej historii, ale to naprawdę nic trudnego!
Frappe wywodzi się z Grecji i powstało w dość przypadkowych okolicznościach
Jak zawsze, będziemy Was gorąco (mimo że to raczej chłodny przepis ;)) zachęcać do wyboru kawy ziarnistej z naszej manufaktury, zamiast rozpuszczalnej. Różnica cenowa nie jest duża, a jakościowo to dwa całkowicie różne światy. Poza tym, wybierając rozpuszczalną, musimy pogodzić się z tym samym, „brązowym” smakiem kawy przy każdym podaniu frappe. Czy to gra warta zachodu?
Przeczytaj również: Jak zrobić dobrą kawę w domu? 10 porad dla home baristy
Wybierając nasze ziarna, z każdą kolejną paczką możesz odkrywać nowe wymiary tego płynnego greckiego deseru oraz dopasowywać proporcje w przepisie tak, aby jak najmocniej uwydatnić charakterystyczne nuty naturalnie zawarte w ziarnach. W razie czego zawsze służymy pomocą, w kwestii tego jaką kawę warto przetestować w ten sposób! Teraz czas na dzisiejszy przepis – jak zrobić frappe?
Jak zrobić frappe, które będzie smakować jak to z kawiarni?
Frappe, które w samej swojej nazwie zawiera już informację o tym, że jest kawą mrożoną, zdecydowanie najlepiej sprawdzi się podczas ciepłych, kończących wakacje dni. Został nam zaledwie miesiąc kalendarzowego lata - bierzmy się do pracy!
Jak zrobić frappe? Z ekspresu! Użycie ekspresu automatycznego zamiast kawiarki zdecydowanie przyspieszy cały proces i oszczędzi Wam czasochłonnego czyszczenia.
Kawę do frappe najlepiej wziąć z ekspresu albo z kawiarki
Frappe – przepis krok po kroku
Czego będziemy potrzebować:
- 2 espresso przygotowane w kawiarce lub w ekspresie automatycznym (poniżej zastanowimy się nad doborem ziaren)
- 100ml mleka
- 100ml wody
- Kostki lodu
- 2 łyżeczki cukru
Kluczowym narzędziem potrzebnym do przygotowania frappe będzie barmański shaker. Jest to urządzenie co prawda specjalistyczne, ale wydaje się nam dosyć popularne. Jeżeli go nie macie, to z łatwością kupicie je w sieci. Shakery w dłoń!
- W ekspresie bądź kawiarce przygotuj dwie filiżanki espresso
- Ostudzone espresso, wodę oraz mleko wlej do shakera
- Dodaj cukier
- Energicznie wstrząśnij, tak aby składniki połączyły się i żeby wytworzyła się lekka piana
- Do schłodzonej wysokiej szklanki wsyp kilka kostek lodu, a następnie ostrożnie wylewaj do niej zawartość shakera
Tak przygotowaną kawę warto pić przez słomkę, ponieważ wierzchnia warstwa piany, mimo że apetycznie wyglądająca, może być nieco zbyt gorzka. Oczywiście najlepiej będzie, jeżeli spróbujecie i ocenicie sami – ale w Grecji frappe podawane jest ze słomkami ;)
I gotowe! Greckie orzeźwienie w zaciszu własnego domu.
Frappe możemy również przyozdobić nieco bitą śmietaną, polać czekoladą, karmelem - dodawajcie do niego dodatki wg uznania!
Zajrzyj do sklepu: kliknij TUTAJ
Jakie kawy do frappe?
A jakie ziarna z naszej oferty sugerowalibyśmy do tego przepisu? Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wybrać po prostu te, na których najbardziej lubicie przyrządzać espresso, ale jeżeli chcielibyście zaczerpnąć nieco inspiracji, to przedstawiamy naszych faworytów:
- Costa Rica SHB – Kostaryka to region uwielbiany przez kawoszy, którzy chcą na chwilę odpocząć od charakterystycznych smaków kaw afrykańskich, ale nie chcą rezygnować z nut owocowych. Słodki smak, z nutami wiśni i maliny zaowocuje ciekawym efektem we frappe.
- Guatemala SHB – tych ziaren możemy użyć, jeżeli chcemy już zacząć mentalne przygotowania do smaków bardziej jesiennych. W porównaniu z Kostaryką smak będzie tu nieco ciemniejszy. Praliny, śliwka, kakao – brzmi jak pucharek czekoladowych lodów! Z pewnością dobrze zadziała więc jako baza dla kawy na zimno.
- Kenia AA – skończymy nasze propozycje na kawie o intensywnym owocowym smaku. Dobrze zaparzona Kenia poza tradycyjnymi aromatami da nam też nuty porzeczki, cytrusów, subtelnej kwiatowości. Korzystając z tego ziarna do przygotowania frappe, można nawet poeksperymentować z usunięciem z przepisu cukru. Naturalny charakter ziarna w kawach afrykańskich jest naprawdę jedyny w swoim rodzaju – warto dać mu szansę w czystej, niedoprawionej postaci!
Przeczytaj również: Wyśmienita kawa z bitą śmietaną. Sprawdzony i smaczny przepis
Frappe doskonale smakuje z deserami
My preferujemy frappe jako samodzielny deser, ponieważ jego lekkość i delikatna słodycz czyni je wyjątkowo orzeźwiającą propozycją na tle innych kaw na zimno. Ale ta rześkość i subtelność słodyczy pozwolą oczywiście na zgrabne połączenie go z bardziej tradycyjnymi deserami!
A jeżeli szukacie inspiracji do przygotowania deseru do kawy, to polecamy Wam ponownie nasze ulubione przepisy na kawowe słodkości: szybkie ciasto kawowe, oraz aromatyczne włoskie tiramisu!
Frappe może być doskonałą pozycją jako smaczny deser sam w sobie
Możecie też eksperymentować parując wytrawniejsze frappe z owocami, wyczuwanymi w ziarnie, którego zdecydujecie się użyć. Maliny lub wiśnie mogą pomóc zaznaczyć nuty kryjące się w kenijskich ziarnach!
Pyszna kawa na wyciągnięcie ręki – zrób ją w domu!
Mamy nadzieję, że wiecie już jak zrobić kawę frappe. Przepis na frappe wymaga nieco wprawy, ale kiedy wejdzie Wam już w nawyk sprawne korzystanie z shakera, to przyrządzenie greckiego napoju nie będzie dla Was najmniejszym problemem.
Frappe może dać nam dużo przyjemności smakowych i nie jest to bardzo skomplikowany przepis po kilku ćwiczeniach
A co Wam kojarzy się z tym sposobem podawania kawy? Czy ktoś z Was miał okazję próbować tego przysmaku w kraju, w którym on powstał? Czy prawdziwe greckie frappe różni się czymś od tego, które znamy z naszych, polskich kawiarni?
Dajcie znać w komentarzach jakie macie doświadczenia w tej kwestii i która z sugerowanych przez nas kaw spisała się najlepiej w przygotowywaniu tego przepisu!
A teraz wybierzcie TUTAJ kawę z naszej oferty i shakery w dłoń!