Kawa liofilizowana - co to jest, i czy warto ją pić? Odpowiadamy!
Sama nazwa tej kawy brzmi jakby była związana z pracą w laboratorium raczej niż z rekreacyjnym parzeniem, prawda? Poniekąd jest to prawda! Kawa liofilizowana to produkt dosyć skomplikowanego procesu chemicznego, dzięki któremu możemy ją potem bardzo szybko przygotować. Czy jednak ta oszczędność czasu na pewno się nam opłaci?
Możliwość przygotowania kawy poprzez odmierzenie jej łyżeczką i zalanie wrzątkiem, niewątpliwie wydaje się kusząca. Szczególnie jeżeli po aromatyczny napar sięgamy raczej szukając niezbędnego do wypełnienia codziennych obowiązków pobudzenia, raczej niż wysublimowanych nut smakowych.
Liofili... co? Czyli kompromisy w jakości kawy.
Liofilizowana kawa zapewnia nam szybkość i wygodę parzenia, jednak decydując się na nią zamiast na kawę przelewową, musimy iść na pewne kompromisy w kwestii jakości. A to coś co nam jako pracownikom manufaktury nie przychodzi łatwo ;-).
Zanim przedstawimy Wam jednak nasze alternatywy dla kawy rozpuszczalnej, opowiemy Wam na czym polega liofilizacja kawy i z czym ona się wiąże. Gotowi na szybką lekcję chemii przemysłowej?
Co to jest kawa liofilizowana?
Co ciekawe, większość osób codziennie taką kawę pijących, na to pytanie odpowie „kawa liofilizowana? co to znaczy?”. Trudna do wymówienia nazwa najczęściej jest zastępowana przez proste pojęcie „rozpuszczalna”. Czy jednak na pewno kawa rozpuszczalna = liofilizowana?
O ile kawę liofilizowaną zaparzamy tak samo jak rozpuszczalną, zalewając ją po prostu wodą, to jednak nie każda kawa rozpuszczalna powstaje w wyniku liofilizacji (którą zaraz wyjaśnimy). Wiele kaw rozpuszczalnych powstaje w wyniku prostszego i tańszego procesu wysuszania cząsteczek stałych zawieszonych w naparze, który jeszcze mocniej degraduje smak i aromat kawy.
Zatem kawa liofilizowana jest kawą rozpuszczalną, ale nie każda kawa rozpuszczalna jest liofilizowana :).
Na czym polega liofilizacja kawy?
Liofilizacja to proces określany inaczej jako „suszenie przez wymrażanie”. Kawa najpierw przygotowywana jest w dużych przemysłowych kadziach poprzez zalewanie zmielonych ziaren gorącą wodą.
Przeczytaj Też: Którą mocną kawę Darvea wybrać? Sprawdź różnice!
Następnie studzi się ją, a potem, w specjalnej niskociśnieniowej komorze doprowadza do temperatury -40 stopni, dzięki czemu woda przyjmuje postać kryształów lodu, a pozostały produkt uzyskany w wyniku tego procesu zawiera zaledwie kilka procent wody.
Brzmi to zdecydowanie bardziej skomplikowanie niż nawet drip zaparzony zalewaniem pulsacyjnym, z określoną przed parzeniem docelową ekstrakcją! Zastanówmy się więc nad plusami i minusami z jakimi związana jest kawa liofilizowana.
Zalety i wady kawy liofilizowanej
Plusy jakie ma kawa liofilizowana
Największą zaletą tej kawy jest bez dwóch zdań tempo jej przygotowania. Wsypujemy dwie łyżeczki, zalewamy wrzątkiem, mieszamy i lecimy do dalszych obowiązków. Nie trzeba mielić ręcznie, nie trzeba dokładnie warzyć, nie trzeba pilnować parzenia ze stoperem - wszystko robi się samo.
Kawa liofilizowana przez to, że jest suszona w niskich temperaturach zachowuje też nieco więcej naturalnego smaku i aromatu niż kawy rozpuszczalne produkowane przy użyciu wysokich temperatur. Należy jednak pamiętać, że smak, o którym tu mówimy niewiele ma wspólnego z naturalnym kwaskowym smakiem owoców kawowca.
Minusy kawy liofilizowanej
Smak - to jest tak naprawdę największy minus takiej kawy. Nie ma tu mowy o subtelnych różnicach między kolejnymi wypałami tych samych ziaren, nie ma szans na wyczucie wyraźnych różnic między kawami pochodzącymi z różnych regionów.
Właściwie jedyna informacja, którą uzyskujemy o ziarnach użytych do produkcji takiej kawy to enigmatyczne „100% arabica”, które tak naprawdę o niczym nas nie informuje, bo pod egidę ”Arabica” można podciągnąć kawę z każdego regionu na świecie, w dowolnych proporcjach i z dowolnych odmian.
Kawa liofilizowana nie zapewni nam doniosłych doznań smakowych, na to nie liczmy
Czy warto pić kawę liofilizowaną? Kto nie powinien jej pić?
To czy warto ją pić to już kwestia indywidualna, natomiast rozumiemy, że dla wielu zapracowanych osób wydaje się ona jedyną szansą na rozgrzewający i pobudzający napar w ciągu dnia. Za chwilę przedstawimy jednak podobnie ekspresową metodę z użyciem dużo wyższej jakości kawy.
Nie ma wyraźnych przeciwskazań zdrowotnych, dla których kawa liofilizowana miałaby zagrażać komuś bardziej niż tradycyjna sypana bądź przelewowa. Zawiera ona nieco mniej kofeiny niż kawa parzona tradycyjnymi metodami (w wypadku kawy liofilizowanej jest to ok.70mg na kubek, a w wypadku kawy przelewowej, w zależności od metody nawet ponad 100mg na kubek).
Kawa liofilizowana zawiera też mniej podnoszącego cholesterol kafestolu, tak więc osobom wrażliwym na działanie kawy może ona nawet wyjść na zdrowie.
Oto co wybrać zamiast kawy liofilizowanej
Czas na manufakturową alternatywę dla kawy rozpuszczalnej! Zacznijmy od mielenia. Niezależnie od tego czy zazwyczaj mielicie młynkiem ręcznym, czy automatycznym, jest to niewątpliwie etap zabierający nieco cennego czasu.
Mamy jednak na to bardzo prostą radę. Jeżeli tylko chcecie, to zamawiając dowolne z naszych ziaren możecie wybrać opcję mielenia pod Waszą ulubioną metodę. Wyraźnie skróci to Wasz czas przygotowywania kawy, a jednocześnie może poprawić jej smak, ponieważ ziarna zmielimy dla Was na profesjonalnym przemysłowym młynku.
Chcesz szybko przygotować kawę? Możesz zamówić w naszej palarni jak też i w wielu innych opcję z kawą już zmieloną. Jakość w porównaniu do liofilizowanej będzie o niebo większa
Która metoda alternatywna jest najszybsza?
Metoda, którą polecimy Wam do takiego szybkiego zaparzania to stary dobry french press, na którego kilka przepisów znajdziecie na naszym blogu. Jest on świetnym początkiem drogi do przygody z metodami alternatywnymi, ale może być też wygodnym rozwiązaniem, przy którym zostaniecie na dłużej.
Jak szybko zaparzyć kawę alternatywnie do kawy liofilizowanej? Użyjcie do tego French Pressa
Przeczytaj Też: Francuska miłość do kawy. Poznaj French Press!
A na jakie ziarno warto w tym wypadku zwrócić uwagę? Naszym zdaniem szybko nie musi znaczyć nudno! Zachęcamy Was do spróbowania naszego Honduras Caballero Marcala. Malinowo wiśniowe nuty smakowe obecne w tej kawie w połączeniu z wysokim body kawy zaparzonej we french pressie dadzą bardzo ciekawy efekt, który rozjaśni Wasz poranek nie tylko dawką kofeiny, ale i ciekawym smakiem!
Jeśli mamy wybór, lepiej zdecydować się na kawę ziarnistą
Podsumowując - jak najbardziej rozumiemy, jeżeli codzienne obowiązki nie pozwalają Wam na poświęcenie kawie więcej czasu niż zajmuje przygotowanie rozpuszczalnej. Gwarantujemy jednak, że po uzyskaniu pewnej wprawy, zaparzenie french pressa przy pomocy zmielonych wcześniej ziaren nie zajmie wcale dużo więcej czasu, a różnica w smaku będzie kolosalna!
Liofilzowana, liofilzowaną, ale popatrzcie sami na te piękne ziarna. Ich aromat niemal czuć przez to zdjęcie. Dlatego jak nie musicie inaczej - wybierajcie kawę ziarnistą i zmielcie ją we własnym zakresie
Nasz sklep internetowy jest bogaty w alternatywy i... alternatywy!
A jeżeli na pytanie o rozpuszczalną odpowiadacie „kawa liofilizowana? co to? ile kilków na komesiu?”, to zapraszamy Was do naszego sklepu internetowego, gdzie jak zawsze czeka na Was szeroki wybór wysokiej jakości ziaren oraz niezbędnych do ich zaparzania akcesoriów.
Kawy liofilizowanej tam (nie)stety nie znajdziecie, ale wiele mieszanek przygotowanych specjalnie do szybkich ekspresów automatycznych dumnie pręży muskuły na naszych wirtualnych półkach (a realnie mamy je świeżo palone w palarni :))! Jeżeli chcecie uzyskać personalizowaną poradę co do tego, która z nich najlepiej sprosta Waszym oczekiwaniom, dajcie znać - chętnie doradzimy!