Owsianka kawowa - przepis na pobudzające śniadanie
Czy zdarzyło się Wam kiedyś budzić rano bez ochoty do tego, żeby wstać? Kawa nie rozwiąże wszystkich naszych trudności, ale może nas pobudzić do działania. A co jeżeli przy okazji będzie pożywna? Przekonajcie się sami co może dla Was zrobić owsianka kawowa na sam początek dnia!
Często słyszy się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nie będziemy wchodzić w rozważania dietetyczne, te zostawmy specjalistom od żywienia. Ciężko się jednak nie zgodzić z tym, że coś w tym jest – zwłaszcza jak prowadzimy aktywny tryb życia. Wiemy, że kawa na pusty żołądek nie jest wskazana, ale jeżeli już coś przekąsimy, to wreszcie możemy po nią sięgnąć (dlatego tym bardziej jest ważna dla nas :)). A co jeżeli przy śniadaniu pojawi się już kawowy akcent i kawowa owsianka przywita nas swoim smakiem?
Zobacz jak smak ze specjalnej serii Folk „Made in Małopolska” odnajdzie się w Twoim ekspresie - Spróbuj teraz!
Owsianka z kawą to pomysł, który wielu z nas przyszedł już kiedyś na myśl, ale jako że mało kto ma ochotę na kulinarne eksperymenty o 7 rano, to zazwyczaj kończyło się na zwykłej owsiance i wygodnym espresso. Nasz przepis na owsiankę opracowaliśmy więc z myślą o kawoszach, którzy chcieliby urozmaicić swoje śniadania, ale chcieliby zacząć z przetestowanego już punktu wyjścia.
Owsianka z kawą - posiłek na dobry początek dnia!
Specjaliści tłumaczą, że owsianka jest doskonałym śniadaniowym wyborem ze względu na zawieranie błonnika, który zapewnia trwałe uczucie sytości i poprawia pracę jelit. Owies zawiera również witaminy B i E, a także cenne minerały takie jak np. magnez.
Problematyczne jest jednak to, że wielu fanów owsianki, wychodząc z założenia, że jest to „po prostu” zdrowy posiłek dodaje do niej składników, które są już nieco bardziej problematyczne. Oczywiście owsianka z masłem orzechowym, dżemem i kiwi (nie wierzycie? spróbujcie sami!) jest kuszącą śniadaniową wizją, jednak trzeba zdawać sobie sprawę, że nie jest to już danie dietetyczne tylko ze względu na to, że oparte jest na zdrowym owsie.
PRZECZYTAJ TEŻ: Clever dripper - co to jest i jak go używać?
Kawowa owsianka - przepis
Jaka jest Wasza ulubiona owsianka? Przepis, który Wam zaproponujemy nie jest bardzo skomplikowany, ale pozwala dodać naszemu porannemu posiłkowi wyraźnego kawowego wymiaru - a temu nie potrafimy się oprzeć! Co do składników, to spodziewamy się, że wszystkie macie już w domu, więc tym razem obędzie się bez wyjścia do sklepu. Jeżeli brakuje Wam natomiast ziaren, to wiecie, gdzie szukać, prawda ;-)?
Składniki:
- ½ szklanki błyskawicznych płatków owsianych
- ¾ szklanki mleka
- ¼ szklanki zaparzonej kawy (ok. 80ml)
- szczypta soli
- łyżka miodu lub syropu klonowego
- łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- Umieszczamy płatki, mleko, kawę i sól w drobnym rondelku i przykrywamy pokrywką
- Podgrzewamy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, tak długo aż owsianka zgęstnieje (powinno to zająć około 5 minut)
- W tym momencie można dodać mleka lub wody tak aby uzyskać pożądaną przez nas konsystencję owsianki
- Nadal podgrzewając na średnim ogniu dodajemy miodu lub syropu klonowego, a także, jeżeli chcemy go użyć, ekstraktu waniliowego
I jak Wam się podoba taka owsianka? Kawowa przygoda nabiera kolejnego wymiaru prawda? Pozostaje tu sporo pola do popisu w sprawie własnych ulubionych dodatków, ale jeżeli nie macie na to czasu, to taka względnie sauté również będzie bardzo smaczna.
Owsiankę kawową można ozdobić swoimi ulubionymi owocami
Jakiej kawy użyć do owsianki kawowej?
A jakiej kawy najlepiej użyć w ramach przygotowania tej owsianki? Jeżeli chodzi o ziarna, to dobrze byłoby użyć czegoś nieco intensywniejszego smakowo, ale nie tak mocnego, żeby Wasza owsianka stała się gorzka. Co to za przyjemność byłaby wtedy?!
Kawa z Etiopii? Spróbuj naszą Ethiopia Foge Kanketi. Zachwyci Cię bogactwem smaku.
Proponujemy Wam zatem nasz Honduras SHG w średnim paleniu. Jego czekoladowo-orzechowe nuty przeplatane bourbonowy posmakiem sprawią, że Wasza owsianka kawowa będzie naprawdę unikalnym i wielowymiarowym doświadczeniem smakowym. Najlepiej będzie, jeżeli zaparzycie ją w kawiarce bądź w ekspresie automatycznym, ponieważ kawa z dripa czy Aero może być nieco zbyt subtelna, aby faktycznie wpłynąć na smak owsianki.
Połączenie kawy Honduras SHG w średnim paleniu z owsianką da naprawdę unikalnye i wielowymiarowe doświadczenia smakowe
Została Wam końcówka kawy? Co zrobić wtedy?
Przypominamy również o rozwiązaniu, o którym opowiadaliśmy Wam już w kontekście kilku przepisów na końcu ubiegłego roku. Jeżeli na końcu opakowania ziaren zostanie Wam ich mniej niż starcza na jedno zaparzenie, albo jeżeli po prostu macie już nową paczkę, którą chcecie pić na świeżo, to końcówkę poprzedniej można zsypać do słoika (a najlepiej puszki) i stopniowo tworzyć w ten sposób swój własny „house blend”. Świetnie nada się do kulinarnych zastosowań, a może nawet uratować, jeżeli zaskoczy Was niedobór ziaren!
PRZECZYTAJ TEŻ: Jak czytać oznaczenia na kawie? Stopnie palenia, rozmiar ziaren i nie tylko!
Z czym owsianka kawowa będzie smakowała najlepiej?
Nasza owsianka kawowa całkiem nieźle broni się jako samodzielne śniadanie, ale jeżeli macie ochotę na coś więcej, to możecie śmiało wzmocnić ją jakąś dodatkową przekąską. Na pewno macie wypracowane już własne ścieżki.
Sugerujemy umiar jak chodzi o ilość kawy na jeden raz
Może to, co byśmy sugerowali to zachowanie umiaru, czyli nie próbowalibyśmy łączyć kawy z kawą i jeszcze kolejną wersją kawowej potrawy (smoothie kawowe itp.)
Bo gdybyście np. uzupełnili śniadanie z kawową owsianką czymś mocno kawowym, jak np. kawą kuloodporną, o której pisaliśmy swego czasu na naszym blogu, to byłoby to już nieco w nadmiarze kawy na start dla Waszego zdrowia. W konsekwencji na start dnia moglibyście być jak Forrest Gump „wszędzie dokąd szedł tam biegł” ;).
Jeżeli chodzi o kawę, to najlepiej będzie zatem, jak wypijecie po prostu tę, którą zaparzycie w ramach przygotowywania owsianki. 80 ml których do niej potrzebujemy to naprawdę niewiele, tak więc jeżeli wyciągniecie już poczciwą kawiarkę, to dobrze by było mieć z tego nie tylko posmak w owsiance, ale i pobudzający oraz rozgrzewający napar, prawda?
Owsianka kawowa, czyli doładowanie o poranku!
Mamy nadzieję, że udało nam się przekonać Was, że problematyczne poranki można uczynić nieco bardziej znośnymi, przygotowując zdrowe i smakowo ciekawe śniadanie. Zachęcamy Was do dalszych eksperymentów z przepisem a także do dzielenia się z nami efektami na Instagramie (jeżeli oznaczycie nasz profil w poście, to chętnie rzucimy okiem!).
A jeżeli oprócz smacznych śniadań nieodłącznym elementem Waszego poranka są również wysokiej jakości napary, to zapraszamy Was na naszą stronę, gdzie czekają zawsze świeżo wypalone ziarna oraz niezbędne do parzenia akcesoria. Ostatnio w naszej ofercie pojawił się nowy zaparzacz, któremu poświęciliśmy osobny artykuł na blogu. Zachęcamy do lektury i przetestowania Clevera we własnej kuchni!
Smacznego!