Darmowa dostawa od 50 PLN! :)
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Poznajcie nasz przepis na idealny biszkopt kawowy!

2021-07-23
Poznajcie nasz przepis na idealny biszkopt kawowy!

Chcecie przygotować pyszne ciasto dla swoich bliskich, ale nie macie ochoty spędzać całego dnia w kuchni? W waszej spiżarni ostało się jeszcze trochę gęstych owocowych przetworów? Jeżeli tak, to mamy dla Was idealną propozycję. Biszkopt kawowy to szybki i pyszny deser dla zapracowanych kawoszy.

 

Biszkopt to jedno z najpopularniejszych ciast w naszych domach. Niezależnie od tego czy wolimy taki z galaretką, przekładany marmoladą, czy też najprostszy, z kawałkami owoców, jest to jedno z najprostszych do przygotowania ciast, a dodatkowo daje wiele możliwości do własnych modyfikacji. A jeżeli deser da się łatwo przerobić, to wiadomo, że wypróbujemy, jak sprawdza się w nim kawa ;-).

 

Jeżeli zastanawiacie się jak zrobić dobry biszkopt, to świetnie trafiliście. Kawowy biszkopt, który dzisiaj przygotujemy możecie wykorzystać jako podstawę do tortu, podawać jako samodzielny deser, albo naponczować ulubionym likierem.

 

 

Oto ciasto, które może mieć setki odsłon i zawsze doskonale smakować!

 

Ilość wariacji biszkoptu nie powinna zaskakiwać, bowiem to deser, który swoje historyczne początki ma już w siedemnastowiecznej Anglii! Zasłynął on oryginalnie jako jedno z pierwszych ciast w historii, które przygotowuje się bez użycia drożdży.

 

Nasz puszysty biszkopt kawowy dumnie wkroczy więc w tę wieloletnią cukierniczą historię. Sam w sobie może być nieco suchy, ale wtedy świetnie sprawdzi się do słodkich kaw mlecznych. Jeżeli chcecie jednak zrobić z niego pełnoprawny samodzielny deser, to warto pomyśleć nad słodkim dodatkiem. Co powiecie na biszkopt kawowy z mascarpone? A może wykorzystacie krem kawowy z naszego przepisu na tort Dacquoise? Wybór należy do Was!

 

Wspomnieliśmy wcześniej o ponczowaniu naszego deseru. A czym najlepiej naponczować biszkopt kawowy? Oczywiście likierem kawowym, na który przepis również znajdziecie na naszym blogu ;-). Kiedy już podejmiecie decyzję na co do wersji, którą będziecie przygotowywać, zapraszamy do lektury naszego przepisu.

 

PRZECZYTAJ TEŻ: Kawowa wuzetka. Oto przepis na prawdziwy raj dla podniebienia!

 

 Kod rabatowy dla czytelników

 

 

Biszkopt kawowy - przepis podstawowy

 

Co będzie potrzebne do przygotowania naszego dzisiejszego smakołyku? Zakładając, że niedawno zamawialiście od nas ziarna pod espresso, to wszystkie składniki najprawdopodobniej macie już w domu. Jeżeli ziaren brakuje, to wiecie, gdzie je znaleźć ;-).

 

Składniki:

 

  • 5 jajek
  • ⅔ szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki kawy mielonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki mocnej kawy espresso

 

Wykonanie:

 

  1. Dno tortownicy (u mnie 26 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 175C  (ustawienia- termoobieg).
  3. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy kilka łyżek espresso i mieszamy.
  4. Za pomocą miksera białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.

    Ubijana piana

  5. Cały czas ubijając, dodajemy do piany po trochę żółtko wymieszane z kawą. Miksujemy do całkowitego połączenia.
  6. Przesiewamy wszystkie sypkie składniki: dwa rodzaje mąk oraz proszek do pieczenia. Dodajemy zmieloną kawę i wszystko razem mieszamy.

    Przesiewanie mąki do miski

  7. Do piany wsypujemy mąkę z kawą i delikatnie mieszamy łopatką.

    Mieszanie składników łopatką

  8. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy przez 30 minut (do suchego patyczka).

    Przekładanie ciasta do formy

Jakich ziaren najlepiej użyć do przygotowania espresso niezbędnego do tego przepisu? W zależności od tego, czy będzie to biszkopt kawowy do tortu, czy też samodzielny deser, mamy dla Was dwie propozycje.

 

Jeżeli będzie to samodzielny deser, proponujemy Etiopię Sidamo - jej delikatne herbaciane nuty sprawią, że Wasz biszkopt kawowy nabierze wyjątkowego posmaku, i dobrze sprawdzi się jako słodka przekąska do herbaty.

 

Jeżeli przygotowywane ciasto będzie jednak tylko bazą do większego deseru, polecimy klasycznie średnio paloną Brazylię Santos, która nada ciastu intensywnego kawowego smaku, który będzie wyraźnie wyczuwalny nawet w wykwintnym wielowarstwowym torcie.

 Gotowy biszkopt kawowy

Oto nasz puszysty biszkopt kawowy

 

 

PRZECZYTAJ TEŻ: Fika, czyli kilka słów o tym, jak pije się kawę w Szwecji

 

 

Z czym podawać kawowy biszkopt?

 

Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć! W zależności od tego czy zdecydujecie się podawać go „na sucho”, czy też przekładanego kremem bądź marmoladą, sugerujemy trochę inne rozwiązania kawowe.

 

Biszkopt bez dodatków ma delikatny smak, który nie przykryje smaków kaw przelewowych tak jak cięższe ciasta. Warto więc spróbować podać go z popołudniowym dripem przygotowanym na owocowej kawie specialty, albo nawet z naparem herbacianym. Zarówno kawy specialty jak i mieszanki herbaciane znajdziecie na naszej stronie! 

 

Jeżeli Wasz biszkopt kawowy będzie jednak doprawiony słodkim dodatkiem, to lekkie herbaciane napary mogą zblednąć w zestawieniu. Do intensywnych kremowych ciast polecamy Wam jak zawsze odpowiednio intensywne espresso albo kawę z kawiarki, przygotowane na odpowiednio goryczkowych ziarnach, które zbalansują słodycz ciasta.

 

A wy z czym lubicie podawać biszkopt? Jak zrobić go tak, żeby był puszysty wiemy, ale co do najpopularniejszych dodatków nie mamy pewności - dajcie znać, chętnie przetestujemy Wasze ulubione propozycje w tej kwestii. Gęste kremy, owocowe przetwory - możliwości jest wiele!

 

 

Jedna baza, setki kombinacji smakowych - biszkopt kawowy to deser, który pokochacie!

 

To jak, jesteście już zachęceni do biszkoptowo-kawowych eksperymentów? My jesteśmy bardzo zadowoleni z rezultatów naszego przepisu, więc ten deser wejdzie za pewne na stałe do naszego cukierniczego repertuaru.

 

Zapraszamy Was też jak zawsze na naszą stronę internetową, gdzie znajdziecie niezbędne do parzenia kawy akcesoria oraz ziarna, które dodatkowo umilą Wam letnie podwieczorki z biszkoptem kawowym.

 

Polecamy Wam szczególnie nasze ziarna specialty, których obecnie mamy w ofercie więcej niż kiedykolwiek wcześniej. Jeżeli nie jesteście pewni które z tych wysokiej klasy ziaren będą dla Was najodpowiedniejsze, napiszcie! Chętnie doradzimy i poopowiadamy o tym jak zaparzyć je tak, aby wyciągnąć z nich jak najwięcej ich naturalnego owocowego charakteru. Pyszna kawa wcale nie musi być trudna do przygotowania!

 

 Przejście do sklepu

 

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2021
Zaufane Opinie IdoSell
4.96 / 5.00 53 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-03-05
Obsługa zamówienia super !
2024-02-21
Wszystko super.
pixel