Darvea Panama Boquete - kawa ziarnista specialty

  • Kawa specialty
  • Pochodzenie: Panama (Ameryka Środkowa) - prowincja Chiriqui, rejon Boquete
  • Farma: Hacienda La Esperanza
  • Wysokość upraw: 1400 - 1600 m.n.p.m.
  • Gatunek: Arabica (Caturra, Typica, Catuai)
  • Moc kofeiny: 3/5
  • Intensywność smaku: 4/5
  • Kwasowość: 2/5
  • Pozyskiwana: Metodą na mokro
  • Palenie: średnio-mocne, matowy brąz

Więcej szczegółów

Ten produkt nie występuje już w magazynie

29,50 zł brutto

  • 100 g
  • 250 g
  • 500 g
  • 1000 g

Więcej informacji

Charakterystyka regionu

Kawa Panama Boquete to kawa jakości specialty pochodząca z Panamy, uprawiana na farmie Hacienda La Esperanza położonej w prowincji Chiriqui i rejonie Boquete. Farma ta jest prowadzona przez Jose Pretto Rosanię i Marię Clarę S. de Pretto na wysokości 14001600 m. n. p. m. Głównymi odmianami botanicznymi tam hodowanymi są Caturra, Typica i Catuai.

Dojrzałe wiśnie kawowca były obrobione metodą mytą, a ziarno Panama Boqueteuzyskało wynik 85 pkt SCAA (excellent/doskonała). Jose Pretto prowadzi plantację ekologiczną, co jest potwierdzone certyfikatem. Jego farma posiada specyficzny mikroklimat – niedalekie położenie od pasma górskiego Talamanca Sierra oraz Oceanu Karaibskiego sprawia, że północne wiatry tworzą mżawki, które są odżywcze dla krzewów kawowca.

Wschody słońca i ciepłe popołudnia tworzą idealną temperaturę sprzyjającą rozwojowi kawowców i gwarantują przyszłym wiśniom wybitny smak i aromat podczas zbiorów. Ciekawym rozwiązaniem stosowanym na farmie jest ponowne wykorzystanie pozostałych po obróbce łusek i śluzu kawowego w celu użyźnienia gleby. To sprawia, że kawa z Panamy tak bardzo wyróżnia się wśród innych odmian.

 

Profil Sensoryczny: cytrusy, kwiatowo-ziołowe nuty, trufle, trawa cytrynowa, miód lipowy

Smak: herbaciana tekstura, lekki, ziołowo-kwiatowy, słodycz miodu

Palenie: średnio-mocne

Przeznaczenie: najlepiej smakuje zaparzona w driperze V60

 

Dlaczego warto kupić właśnie kawę Panama Boquete?

Jeśli interesuje Cię lekka słodycz z aromatami ziołowymi i kwiatowymi, wybierz ziarna Panama Boquete. Kawa z nich przyrządzona jest aromatyczna, a przy okazji stosunkowo lekka. Wszystkie ziarna zostały wypalone ręcznie w manufakturze, co gwarantuje wysoką jakość napoju. Kawa Boquete jest czymś, czego powinien spróbować każdy kawosz – wybierz ją, aby cieszyć się niezwykłym smakiem!

 

Kawa Darvea Panama Boquete

Jak parzyć – przepis

Narzędzie do parzenia: driper V60

Gramatura na 1 filiżankę wody: 30 g kawy / 500 g wody

Woda: 96°C

Mielenie: 23 kliki na Comandante

Czas przygotowania: 2 min 40 s / 2 min 50 s

 

Instrukcja parzenia krok po kroku

  1. Włączamy stoper i wlewamy 60 g jako preinfuzję, starając się zamoczyć wszystkie drobinki kawy.
  2. Po upływie 30 sekund wlewamy drugą porcję wody kolistymi ruchami od zewnątrz do środka, aż uzyskamy 300 g.
  3. Po upływie 30 sekund wlewamy kolejną porcję do 400 g.
  4. Ostatnie zalanie wlewamy pulsacyjnie po 20 sekundach (małymi porcjami w krótkich odstępach czasu) na środek dripera, aż uzyskamy 500 g.
  5. Na koniec mieszamy delikatnie łyżką w jedną i drugą stronę, dzięki czemu wszystkie drobiny kawy opadną na dno.
  6. Jeśli podczas spływania zauważymy drobiny pływające na powierzchni, możemy wstrząsnąć lekko V60, dzięki czemu powędrują one na dno.

 

Produkty powiązane

Artykuły powiązane na blogu