Kawa mrożona. Poznaj 3 pomysły, które pokochasz!
Środek lata bywa ciężkim okresem dla kawoszy. Z jednej strony, do Europy docierają wtedy zazwyczaj pierwsze w danym roku ziarna ze zbiorów na plantacjach afrykańskich. To owocuje wspaniale intensywnymi i słodkimi kawami kenijskimi, czy też dostojnymi Etiopiami o nutach earl-greya. Kto jednak ma ochotę na operowanie wrzątkiem, kiedy temperatura za oknem wydaje się być porównywalna z tą w czajniku? Czy kawa mrożona to gra warta zachodu?
Oczywiście że tak! Istnieje kilka sposobów, dzięki którym można cieszyć się kawowymi smakami, nie zmuszając się do picia wrzących naparów.Jak zrobić kawę mrożoną? Postaramy się przybliżyć Wam dzisiaj kilka sposobów na to jak przygotować w domu kawę na zimno, aby uzyskać w niej jak najintensywniejszy smak.
Kawa mrożona - ratunek w najcieplejsze dni lata
Ziarna kawy, jak wszyscy wiemy, aby stały się naparem, muszą zostać zmielone, a następnie zaparzone. Pod wpływem zalania (bądź w wypadku metod przelewowych, przelania) zmielonych ziaren wrzątkiem następuje proces nazywany ekstrakcją, podczas którego wypalone ziarno kawowca „oddaje” wodzie zawarte w sobie substancje odpowiedzialne za smak. Wydaje się więc, że aby uzyskać kawę mrożoną musimy najpierw ją zaparzyć, a następnie ochłodzić dodając lodu, bądź też umieszczając ją w lodówce. Czy aby na pewno? Jak zrobić mrożoną kawę?
Kawa mrożona - przepis podstawowy
Pierwszy przepis, który opiszemy jest nieco czasochłonny, ma natomiast jeden ogromny plus - nie potrzebujemy do niego żadnych „profesjonalnych” akcesoriów.
Do przygotowania tej kawy będziemy potrzebować:
- ulubione ziarna - najważniejszy element dobrej kawy (w tej metodzie w naszym doświadczeniu lepiej sprawdzają się takie wypalone średnio lub nieco mocniej, jak np. nasza Etiopia Sidamo czy Honduras SHG)
- młynek
- słoik
- dobra woda
i do dzieła! Od razu ostrzegamy - to prawdziwa bomba kofeinowa!
- Zaplanuj objętość swojego wywaru - proporcje polecane przez baristów do tego przepisu to 7g kawy na 100g wody, które można oczywiście pomnożyć według potrzeb, bądź też zmienić (zwiększyć dozę kawy/zmniejszyć dozę wody) jeżeli chcemy uzyskać intensywniejszy napój
Przeczytaj także: Jak pić espresso? I po co woda do espresso? Odpowiadamy!
- Zmiel odpowiednią ilość kawy (na potrzeby tego przepisu sugerujemy 21g) na największą grubość na jaką pozwala Twój młynek zachowując równomierny przemiał (stabilność przemiału można ocenić po tym czy jest w nim dużo pyłu, albo dużych fragmentów kawowych skorupek, jeżeli tak się dzieje, cofnij się o kilka klików na młynku!)
- Wsyp zmieloną kawę do słoika (właściwie każde szklane naczynie się nada, im szersze będzie miało dno tym lepiej, bo pozwoli to na równomierną ekstrakcję)
- Zalej wsypane do naczynia 21g kawy 300g wody przefiltrowanej przez dzbanek typu Dafi/Brita
- Teraz czas na trochę cierpliwości! miksturę należy zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin, albo wsadzić do lodówki na całą dobę. Osobiście wolimy zaczekać dłużej, ale na końcu procesu mieć już chłodny napój, zachęcamy więc do opcji lodówkowej!
- Po tym czasie najlepiej przefiltrować kawę przez Aeropress bądź Drip, jednak obiecaliśmy, że nie będzie trzeba żadnych specjalnych narzędzi - wystarczy więc bardzo ostrożnie zlać wodę znad zmielonych ziaren, które powinny osiąść na dnie, i cieszyć się intensywną, chłodną kawą
Ostrzegamy jednak, że z uwagi na wydłużony proces ekstrakcji taka kawa zawiera znacznie więcej kofeiny niż ta parzona wrzątkiem. Lepiej więc delektować się nią przed południem, a później przetestować jeden z naszych dwóch pozostałych przepisów.
Kawa mrożona z lodami
Nie każdy ma czas na 24 godzinną kontemplację powolnej kawowej ekstrakcji - to jasne :-). Jak więc zrobić kawę mrożoną szybko, a przy tym z dodatkiem ulubionych słodyczy? W tym wypadku również posłużymy się ciemniej paloną kawą, tak aby skontrastować intensywną słodycz dodatków. Co powiecie na klasyczną Kolumbię?
Do przygotowania tej kawy będziemy potrzebować:
- Wspomnianych ciemno wypalonych ziaren
- Ekspres automatyczny lub kawiarka (a w jej wypadku również młynek)
- Schłodzone mleko
- Lody w ulubionym smaku
- Przygotuj 250 ml kawy zbliżonej konsystencją do espresso - może być taka przygotowana w kawiarce, ale może być też po prostu taka z ekspresu automatycznego. My wykorzystaliśmy do opracowania tego przepisu kawę z ekspresu kolbowego.
- Posłódź kawę i daj jej ostygnąć, a w tym czasie przygotujemy słodką część tego przepisu
- Do komory blendera wlej 100 ml zimnego mleka, wrzuć 2-3 gałki ulubionych lodów, dodaj przygotowaną wcześniej kawę, miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji
Jeżeli chcecie, żeby Wasza mrożona kawa imponowała nie tylko smakowo, ale też wizualnie, ten ostatni krok można przeprowadzić w nieco zmodyfikowany sposób:
- Lody i mleko zmiksuj bez dodawania kawy, gotową miksturę przelej do wysokiej (ale możliwie szerokiej) szklanki
- Weź łyżkę, i trzymając ją tak, aby wypukła strona była skierowana ku górze, delikatnie przebij powierzchnię lodowo-mlecznej mieszanki w szklance
- Trzymając łyżkę tak aby cały czas przebijała powierzchnię mleka, wąskim strumieniem wylej kawę tak, aby przed wpadnięciem do mleka spłynęła ona po powierzchni łyżki, dzięki czemu kawa i słodka mieszkanka rozdzielą się na dwie, idealne jak narysowane od linijki warstwy. Voilà! Mistrzowska kawa mrożona z lodami gotowa.
Kawa mrożona bez mleka
Oczywiście nie zabraknie propozycji dla kawoszy z problemami z przyswajaniem laktozy oraz dla wegan. Lekka kawa mrożona bez mleka to jeden z naszych faworytów na letnie dni! W tym przepisie pojawią się już pewne elementy metod alternatywnych, ale spokojnie, wyjaśnimy wszystko krok po kroku!
Do przygotowania tej kawy będziemy potrzebować:
- Nasze ulubione, średnio wypalone ziarno (spróbujmy z nieco rzadziej spotykanymi ziarnami z Afryki jak Rwanda Muhondo!) którego również w tym wypadku użyjemy w proporcji 7g kawy na 100g wody
- Młynek
- Dripper V60
- Kilka kostek lodu
- Do dripa V60 włóż papierowy filtr, a następnie wsyp do niego 14g zmielonej kawy (tutaj najlepiej poeksperymentować z grubością - chodzi o to, żeby znaleźć balans między mieleniem tak drobnym, aby uzyskać jak najintensywniejszy smak, a jednocześnie na tyle grubym, żeby cała woda ściekła w „przepisowych” trzech minutach
- Następnie do naczynia, na którym postawimy dripa wsadzamy kilka kostek lodu - należy pamiętać, że w ten sposób rozwadniamy napar, który powstanie w wyniku zaparzeniu kawy w dripie
- Zalewamy kawę „na raz” 200g przefiltrowanej wody w temperaturze 92 stopni
- W związku z tym rozwodnieniem, jeżeli kawa, którą uzyskamy w ten sposób będzie dla nas zbyt słaba, można zmienić grubość mielenia na nieco drobniejszą, co przedłuży czas spływania wody, a w efekcie da nam bardziej intensywny napar
Co pasuje do mrożonej kawy?
Przede wszystkim upalne sierpniowe popołudnie! :-) Ale jeżeli chcielibyście czymś zbalansować intensywność czarnej kawy z powyższego przepisu, to zapraszamy do sprawdzenia naszych przepisów na szybkie ciasta kawowe.Wymagają one jednak nieco więcej sprawności kulinarnej :) niż kawa mrożona. Przepis na ciasto siłą rzeczy musi być przecież trochę bardziej skomplikowany ;) Wszystko jest w nich również rozpisane krok po kroku, i da się je po paru próbach doprowadzić do perfekcji. Testowaliśmy na sobie!
Przeczytaj także: Tiramisu - przepis na ciasto, które wzbudzi zachwyt Twoich gości
Rewelacyjny i rewolucyjny sposób na ochłodzenie się
Wszystkie wspomniane dzisiaj przepisy zajmują trochę więcej czasu niż tradycyjne zaparzenie kawy. Może się to wydawać ich minusem, ale zachęcamy do spojrzenia na to z innej strony. Taki rytuał, który będziemy stopniowo z czasem „dostrajać” do naszych oczekiwań umożliwia aktywny relaks, który pozwala na znacznie trwalsze uwolnienie głowy od gonitwy myśli niż zwykła drzemka.
No i zawsze można to zrobić w gronie znajomych, przygotowując np. ten sam przepis na różnych kawach z naszego asortymentu, aby porównać ich charakterystyki, i wybrać swoją ulubioną!
Kawa mrożona dostarcza też upragnionej schłodzonej kofeiny, bez której w letnim home office ani rusz! Dajcie znać, który przepis na kawę mrożoną najbardziej przypadł Wam do gustu, żebyśmy wiedzieli nad którym z nich dalej dla Was pracować!