Brak produktów
Pochodzenie: Brazylia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1300...
Pochodzenie: Kolumbia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1900...
Zwycięzca cuppingu! Pochodzenie: Salwador – Ameryka Środkowa Wysokość...
Pochodzenie: Azja, Ameryka Południowa, Ameryka Środkowa Gatunek: 80%...
Opublikowany
2020-08-12 19:16:50
Kategorie
Przepis na smak
Środek lata bywa ciężkim okresem dla kawoszy. Z jednej strony, do Europy docierają wtedy zazwyczaj pierwsze w danym roku ziarna ze zbiorów na plantacjach afrykańskich. To owocuje wspaniale intensywnymi i słodkimi kawami kenijskimi, czy też dostojnymi Etiopiami o nutach earl-greya. Kto jednak ma ochotę na operowanie wrzątkiem, kiedy temperatura za oknem wydaje się być porównywalna z tą w czajniku? Czy kawa mrożona to gra warta zachodu?
Oczywiście że tak! Istnieje kilka sposobów, dzięki którym można cieszyć się kawowymi smakami, nie zmuszając się do picia wrzących naparów.Jak zrobić kawę mrożoną? Postaramy się przybliżyć Wam dzisiaj kilka sposobów na to jak przygotować w domu kawę na zimno, aby uzyskać w niej jak najintensywniejszy smak.
Ziarna kawy, jak wszyscy wiemy, aby stały się naparem, muszą zostać zmielone, a następnie zaparzone. Pod wpływem zalania (bądź w wypadku metod przelewowych, przelania) zmielonych ziaren wrzątkiem następuje proces nazywany ekstrakcją, podczas którego wypalone ziarno kawowca „oddaje” wodzie zawarte w sobie substancje odpowiedzialne za smak. Wydaje się więc, że aby uzyskać kawę mrożoną musimy najpierw ją zaparzyć, a następnie ochłodzić dodając lodu, bądź też umieszczając ją w lodówce. Czy aby na pewno? Jak zrobić mrożoną kawę?
Pierwszy przepis, który opiszemy jest nieco czasochłonny, ma natomiast jeden ogromny plus - nie potrzebujemy do niego żadnych „profesjonalnych” akcesoriów.
Do przygotowania tej kawy będziemy potrzebować:
i do dzieła! Od razu ostrzegamy - to prawdziwa bomba kofeinowa!
Przeczytaj także: Jak pić espresso? I po co woda do espresso? Odpowiadamy!
Ostrzegamy jednak, że z uwagi na wydłużony proces ekstrakcji taka kawa zawiera znacznie więcej kofeiny niż ta parzona wrzątkiem. Lepiej więc delektować się nią przed południem, a później przetestować jeden z naszych dwóch pozostałych przepisów.
Nie każdy ma czas na 24 godzinną kontemplację powolnej kawowej ekstrakcji - to jasne :-). Jak więc zrobić kawę mrożoną szybko, a przy tym z dodatkiem ulubionych słodyczy? W tym wypadku również posłużymy się ciemniej paloną kawą, tak aby skontrastować intensywną słodycz dodatków. Co powiecie na klasyczną Kolumbię?
Do przygotowania tej kawy będziemy potrzebować:
Oczywiście nie zabraknie propozycji dla kawoszy z problemami z przyswajaniem laktozy oraz dla wegan. Lekka kawa mrożona bez mleka to jeden z naszych faworytów na letnie dni! W tym przepisie pojawią się już pewne elementy metod alternatywnych, ale spokojnie, wyjaśnimy wszystko krok po kroku!
Do przygotowania tej kawy będziemy potrzebować:
Przede wszystkim upalne sierpniowe popołudnie! :-) Ale jeżeli chcielibyście czymś zbalansować intensywność czarnej kawy z powyższego przepisu, to zapraszamy do sprawdzenia naszych przepisów na szybkie ciasta kawowe.Wymagają one jednak nieco więcej sprawności kulinarnej :) niż kawa mrożona. Przepis na ciasto siłą rzeczy musi być przecież trochę bardziej skomplikowany ;) Wszystko jest w nich również rozpisane krok po kroku, i da się je po paru próbach doprowadzić do perfekcji. Testowaliśmy na sobie!
Przeczytaj także: Tiramisu - przepis na ciasto, które wzbudzi zachwyt Twoich gości
Wszystkie wspomniane dzisiaj przepisy zajmują trochę więcej czasu niż tradycyjne zaparzenie kawy. Może się to wydawać ich minusem, ale zachęcamy do spojrzenia na to z innej strony. Taki rytuał, który będziemy stopniowo z czasem „dostrajać” do naszych oczekiwań umożliwia aktywny relaks, który pozwala na znacznie trwalsze uwolnienie głowy od gonitwy myśli niż zwykła drzemka.
No i zawsze można to zrobić w gronie znajomych, przygotowując np. ten sam przepis na różnych kawach z naszego asortymentu, aby porównać ich charakterystyki, i wybrać swoją ulubioną!
Kawa mrożona dostarcza też upragnionej schłodzonej kofeiny, bez której w letnim home office ani rusz! Dajcie znać, który przepis na kawę mrożoną najbardziej przypadł Wam do gustu, żebyśmy wiedzieli nad którym z nich dalej dla Was pracować!