Darmowa dostawa od 70 PLN! :)
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Ziarnista kawa Panama Boquete - poznajcie recenzję ekspertów Darvea!

2021-09-20
Ziarnista kawa Panama Boquete - poznajcie recenzję ekspertów Darvea!

Komu w drogę temu... kawa! Dzisiejszy odcinek naszej ziarnistej podróży zaprowadzi nas do małego kraju w Ameryce Środkowej, gdzie uprawiane są obecnie jedne z najbardziej pożądanych ziaren na świecie. Jaki to kraj? W naszym młynku czeka już kawa Panama Boquete, więc odpowiedź może być tylko jedna!

 

Kiedy zaczynaliśmy zagłębiać się w temat kawy wysokiej jakości, najbardziej intrygujące wydawały nam się kawy afrykańskie. Wyraźnie odmienne w smaku od klasycznego ziarna brazylijskiego, powiązane z mitologicznym początkiem kawowej historii, wzbudzały szczególne zainteresowanie, i legendarne w pewnych kręgach reakcje „to w ogóle nie smakuje jak kawa!”

 

Z biegiem lat zaczynaliśmy interesować się też innymi kawowymi regionami. Odległa Azja, kraje Ameryki Południowej, aż po omawianą dziś Amerykę Środkową - wszystkie te regiony mają do zaoferowania wyjątkowe smaki, które po pewnym czasie spędzonym nad kubkiem z własnoręcznie zaparzaną kawą zaczynają się nam automatycznie kojarzyć z danym krajem.

 

Gdzie w tej historii znajduje się Panama? Na samym szczycie! Co dość ironiczne, zważając na to, że kawa w Panamie uprawiana jest na stosunkowo nisko położonych stokach ;-). Kawa panamska to wyjątkowo młody fenomen w baristycznym świecie, ponieważ międzynarodowe uznanie zdobyła dopiero w 2004 roku! Od tego czasu Panama jest jednak uważana za jeden z najciekawszych „originów”, a tamtejsze ziarna osiągają rekordowe ceny na aukcjach. Jak do tego doszło?

 

PRZECZYTAJ TEŻ: Kawa Honduras Caballero Marcala. Poznajcie bliżej ten wyjątkowy smak z Ameryki Środkowej!

 

 

 

Panama Boquete - wysokiej jakości kawa z ekologicznej plantacji

 

Kawa zaczęła być uprawiana w Panamie od końcówki XIX wieku, kiedy to została tam sprowadzona przez przybyszy z Europy. Region, w którym założono pierwsze farmy leży na zachodnim krańcu państwa, i jest to dolina o nazwie Chiriqui, czyli „dolina księżyca”. To z tego regionu, do dziś, dociera do nas najlepsza kawa z Panamy!

 

Panama Boquete, którą znajdziecie w naszej ofercie, uprawiana jest właśnie we wspomnianej dolinie. Co jednak zadecydowało o tym, że kawa z tego kraju jest tak bardzo ceniona przez specjalistów? Odpowiedź jest naprawdę zaskakująca! Za sukces panamskiej kawy odpowiada bowiem głównie... kawa z Etiopii!

 

 

Gesha - afrykański gość w Środkowej Ameryce

 

Kiedy w latach 60-tych panamscy farmerzy zmagali się z chorobami dotykającymi krzewy kawowca, podjęto próbę zasadzenia na panamskich farmach kawy z sadzonek sprowadzonych z Etiopii, w nadziei, że okażą się one odporne na lokalne choroby.

 

Plan niestety powiódł się tylko połowicznie, między innymi dlatego, że sprowadzone sadzonki należały do gatunku najlepiej rozwijającego się na wysokościach powyżej 2000 m.n.p.m., a w Panamie kawę uprawia się znacznie niżej. Krzewy co prawda oparły się chorobom i obrodziły owocami, natomiast ich smak był na tyle niezadowalający, że przez lata mieszano je z ziarnami z pobliskiej Kostaryki i sprzedawano jako blendy, raczej niż kawy single origin.

 

Wszystko zmieniło się, kiedy w 2004 roku początkująca wtedy farma pod nazwą Finca Esmeralda zaprezentowała ziarna uzyskane z wyodrębnionych, odkrytych na nowo krzewów gatunku sprowadzonego pięćdziesiąt lat wcześniej z Etiopii. Profil smakowy Geshy, bo tak nazywa się ten gatunek, okazał się prawdziwym hitem i do dziś kawa uprawiana na tej farmie uważana jest za jedną z najlepszych na świecie, a bariści-championi regularnie używają jej starując w najbardziej prestiżowych konkursach.

 

 

Kod rabatowy dla czytelników

 

 

Słodycz z ziołowym aromatem - zobacz, jak kawa Panama Boquete wypada w naszym teście!

 

Czego możecie się spodziewać, jeżeli w Waszym kubku znajdzie się kawa Panama Boquete? Zacznijmy od samego początku! Już aromat suchy, czyli ten który czujemy od razu po zmieleniu ziaren wyróżnia się na tle ziaren bardziej tradycyjnych. Nie ma tu intensywnej czekolady, ziemistości, czy też nut korzennych. Czuć delikatny aromat miodu i słodkich ziół.

 

Zaparzona kawa raczy nas podobnym aromatem, w którym na pierwszy plan wybijają się nuty kwiatowe. W smaku poczujemy przede wszystkim ziołowość, nuty miodowe oraz subtlenie balansującą całość goryczkę. W połączeniu z lekkim, herbacianym body naparu, daje to w efekcie przyjemnie odświeżające wrażenie, zdecydowanie odmienne od klasycznych kaw południowo-amerykańskich. Kawa Panama Boquete to ziarno, o którym wiele można powiedzieć - przekonajcie się sami!

 Test kawy panama Boqete

 Nuty smakowe jakie można wyczuć w Panama Boquete to nuty kwiatowe, ziołowe, miodowe oraz subtelnie balansującą całość goryczkę

 

Kawa Panama Boquete. Ocena naszego eksperta

 

Dla kogo ta kawa będzie najlepsza? Jej smak jest na tyle zbalansowany, że powinna zasmakować każdemu, natomiast zdecydowanie najwięcej satysfakcji da kawoszowi, który lubi przyrządzać kawy samodzielnie, i umie operować metodami alternatywnymi, które pozwalają mu na dostosowanie naparu do własnych upodobań.

 

Nasza kawa Panama Boquete jest palona w stopniu średnim. Dlatego doskonale nada się pod espresso. Raczej czarne, ale są fani łączenia jej smaku z mlekiem.

Można ją również będzie zaparzyć w dripie, który pozwoli nam uzyskać lekkie, herbaciane body, podkreślając tym samym najciekawsze smakowe cechy tego ziarna.

Kawa Panama Boquete smakowo odróżnia się od naparów, do których przywykliśmy, jednak uważamy, że jest ona na tyle uniwersalna, że dobrze sprawdzi się jako codzienny poranny przelew. Jeżeli nie jesteście pewnie czy Wam posmakuje, kupcie małą paczkę na próbę, a potem wróćcie po więcej ;-).

 

 Panama idealna pod espresso

Panama Boquete idealnie nadaje się pod espresso, ale są fani łączenia jej smaku z mlekiem

 

 

PRZECZYTAJ TEŻ: Domowe lody kawowe - przepis, który ochłodzi Was w upały!

 

 

Kawa Boquete - napój, którego musi spróbować każdy kawosz

 

Jak widzicie, garść ziaren i kubek aromatycznego naparu po raz kolejny zainspirowały nas do podróży w głąb historii kolejnego kawowego regionu. Kawa z Panamy to nadal dosyć świeży temat, w związku z czym możemy spodziewać się, że w ciągu najbliższych lat uprawiane tam ziarna będą stawać się coraz popularniejsze, i miejmy nadzieję coraz łatwiej dostępne w Europie.

 

Tymczasem zapraszamy Was do naszego sklepu internetowego, gdzie jak zawsze czekają na Was akcesoria do zaparzania, rzemieślnicze łakocie, wykwintne herbaciane mieszanki oraz zawsze świeżo wypalona kawa. Panama, Etiopia, Indie - czego dusza zapragnie!

 

A jeżeli nie macie pewności, które ziarno będzie dla Was najlepsze, to polecamy naszego bloga, gdzie systematycznie opisujemy kawy single origin z naszej oferty. Możecie też napisać bezpośrednio do nas, zawsze chętnie opowiemy o naszych ziarnach!

 

Przejście do sklepu

 

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2021
Zaufane Opinie IdoSell
4.94 / 5.00 202 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-11-05
Realizacja bez zastrzeżeń.
2024-10-23
jak zawsze niezawodni :)
pixelpixel