Darmowa dostawa od 50 PLN! :)
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Czy kawa może się przeterminować? Wyjaśniamy!

2022-01-10
Czy kawa może się przeterminować? Wyjaśniamy!

Rozmawiając z naszymi klientami, często słyszymy pytania o to, czy kawa może się przeterminować. Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Czym miałaby się charakteryzować przeterminowana kawa? Skutki uboczne, które kojarzymy z zepsuciem innych produktów spożywczych na pewno tu nie wystąpią. Nie znaczy to jednak, że kawa jest całkowicie odporna na upływ czasu.

 

Jeżeli kiedykolwiek próbowaliście dowiedzieć się czy kawa ma termin ważności, to zapewne wiecie, że ciężko znaleźć na ten temat jednoznaczne informacje. Kawowi specjaliści nie są nawet zgodni co do tego, po jakim upływie czasu od wypalenia ziarna należy pić kawę! Nic więc dziwnego, że co do tego czy kawa może się zepsuć również nie wypracowano jeszcze konsensusu.

 

Przedstawimy Wam dzisiaj naszą opinię w tym temacie oraz garść porad dotyczących tego jak ustrzec się przed zagrożeniem pozbawionej smaku kawy.

 

 

Czy kawa może się przeterminować?

 

Odpowiedź będzie się nieco różnić w zależności od tego, jaką formę ziaren mamy na myśli.  Kawa ziarnista, ze względu na swoją stałą i zwartą strukturę ma w tej kwestii pewną przewagę nad kawą zmieloną. 

 

 

Termin ważności kawy mielonej

 

Kawa mielona to temat problematyczny z wielu względów. Z naszej strony, jeżeli tylko macie alternatywną możliwość, nie polecamy przechowywania kawy w tej formie. Traci ona intensywność smaku i aromatu zdecydowanie szybciej niż kawa ziarnista, a dodatkowo jest bardziej podatna na działanie czynników zewnętrznych, więc narażamy się na słaby smak, a nawet na gnicie.

 Termin ważności kawy mielonej

Kawa mielona jest podatna na szybszą utratę świeżości, intensywność smaku i aromatu

 

 

Data ważności kawy ziarnistej

 

Zdecydowanie lepiej jest w tej sprawie z kawą ziarnistą. Przy zachowaniu podstawowych środków ostrożności, data ważności kawy ziarnistej to kwestia całkowicie zależna od Waszego uznania. Jedyne co tak naprawdę może się stać, to utracenie intensywności smaku, które jednak można znacznie opóźnić, stosując się do kilku prostych porad, które opiszemy poniżej.

 Termin ważności kawy ziarnistej

Kawa ziarnista może zachować świeżość dłużej, jeśli będziemy stosować się do zasad opisanych poniżej

 

Jako ciekawostkę dodamy Wam, że możecie znaleźć w internecie filmik, jak James Hoffmann testuje kawę z… lat 50 XX wieku! Kawa ta była zapakowana w szczelnie zamkniętym pudełku. Nie polecamy jednak sięgać, aż tak daleko, to już zdrowe może nie być :).

 

Podsumowując: czy można pić kawę po terminie ważności? Odpowiedź w wypadku kawy mielonej jest zdecydowanie prostsza - lepiej po prostu nie ryzykować. Jeżeli chodzi o kawę ziarnistą nie jest to tak jednoznaczne, ale jako fani naparów najwyższej jakości, również odradzamy.

 

 

PRZECZYTAJ TEŻ: Świąteczny piernik z kawą - przepis, który musicie wypróbować!

 

 Kod rabatowy dla czytelników

 

 

Czy kawa może się zepsuć? Najczęstsze przyczyny

 

Zanim przejdziemy do naszych porad, ustalmy sobie pewne ogólne ramy czasowe. Termin ważności kawy mielonej, wedle naszych standardów, to około dwa tygodnie od zmielenia (zakładając, że zmielono ziarno wysokiej jakości, i że przechowuje się je w optymalnych warunkach). Naturalnie mówimy tu o utrzymaniu przyzwoitej jakości smaku. Po tym czasie możecie również pić kawę, jednak będzie ona coraz bardziej dawała po sobie odczuć upływ czasu. A co z całymi ziarnami? Czy kawa może się przeterminować w tym wypadku?

 

Jasno palona kawa ziarnista po około trzech tygodniach od wypalenia zacznie tracić intensywność smaku. Na początku można to kontrować drobniejszym mieleniem lub dłuższym czasem parzenia, ale po upływie czterech tygodni będzie to już bardziej utrudnione.

 

Kawa palona mocniej, czyli taka którą sugerujemy zaparzać w ekspresach automatycznych i kawiarkach utrzymuje się w swoim smakowym „peaku” nieco dłużej, ale też później niż kawa palona jasno pokazuje pełnię swoich możliwości smakowych. W niektórych wypadkach dobrze jest zaczekać nawet do dwóch tygodni od daty palenia.

 

Warto dodać, że niektórzy bariści uważają, że kawa swoją stabilność uzyskuje po upływie około miesiąca. Dlatego polecając kawę do kawiarni, dla uzyskania powtarzalności smaku, właśnie w takim terminie biorą kawę do przyrządzania espresso.

 

Nie poddajmy się zatem nadmiernym skrajnościom. Dobrze zapakowana kawa może swobodnie przetrwać nawet do 3 miesięcy i obdarować nas całkiem wyjątkowymi nutami smakowymi w naszej filiżance. Utrata jej wartości smakowych i zapachowych będzie mieściła się jeszcze w granicach przyzwoitości.

 

 

Historia Cate Blanchett w kawie z Ethiopii

 

Jako ciekawostkę dodamy jeszcze, że ostatnio parzyliśmy kawę z naszej Ethiopii Foge Kanketi. To było opakowanie używane do zdjęć, z kawą paloną 15 września. Było to zatem prawie już 4 miesiące temu. Przyznamy się szczerze, że picie tej kawy zaparzonej w Clever Dripperze był czystą przyjemnością. Nuty smakowe jak brandy, ze słodką owocowością i delikatną mleczną czekoladą. Kawa miała bardzo obniżoną kwasowość, której towarzyszyło aksamitne body z pięknie mieniącym się kolorem naparu. To było doświadczenie mniej więcej jak oglądanie Cate Blanchett dostojnie i z wdziękiem odgrywającej rolę Galadrieli w Hobbicie – nieco starszej już niż najmłodsze aktorki z blockbusterów, a jednak niczym królowa w pełni majestatu nad innymi :).

 

Odrobina teorii za nami, teraz czas na praktyczne porady co do tego jak ustrzec się przed przedwczesną utratą intensywności smaku w Waszych naparach.

 Kawa z clever dripper

Spróbowaliśmy naszej kawy w Clever Dripperze, która leżała w zamkniętym opakowaniu 4 miesiące, to była czysta przyjemność!

 

 

Przechowywanie w szklanym pojemniku

 

Popularnym rozwiązaniem na przechowywanie kawy są ozdobne słoiki z przezroczystego szkła, ze specjalnym zamknięciem niedopuszczającym powietrza do środka naczynia. Rozumiemy powab takich pojemników; cieszą oczy i pozwalają na bieżąco monitorować, ile kawy nam jeszcze zostało.

 

Problem w tym, że mimo że wydają się być wręcz stworzone do takiego zastosowania, to tak naprawdę, bardziej szkodzą one naszym ziarnom niż je chronią. Jeżeli taki pojemnik będzie stać w miejscu, gdzie nawet przez część dnia pada światło słoneczne, to przechowywane w nim ziarna utracą swoją smakową pełnię dużo szybciej niż w wypadku, kiedy pozostawilibyśmy je w oryginalnym opakowaniu.

 

 

Wilgotność

 

To bodaj największy wróg świeżych ziaren. W wypadku kawy mielonej, jeżeli do pojemnika, w którym przechowujemy kawę dostanie się wilgoć w dowolnej postaci, to jest to właściwie wyrok na ich świeżość, a czasem nawet przydatność do spożycia. W tej kwestii całe ziarna nie różnią się wiele od kawy mielonej; wystarczy odrobina wilgoci, aby zagrozić smakowi całego pojemnika ziaren.

 

W większości popularnych rozwiązań przechowywania kawy nie będzie to jednak problem, z którym często się spotykamy, jednak przestrzegamy przed popularnymi w niektórych baristycznych kręgach pomysłami na przechowywanie ziaren w lodówce. Zmiana temperatury w pojemniku, która będzie miała miejsce przy codziennym wyjmowaniu go z lodówki na zewnątrz to pewna droga do zawilgocenia ziaren.

 

Kawa również chłonie zapachy, dlatego możliwe, że wolelibyśmy jednak uniknąć sytuacji, gdy nasza kawa zacznie przejmować zapach zakupionej niedawno i leżakujące w lodówce „wiejskiej” :).

 

 

Wysoka temperatura

To problem zbliżony do tego ze światłem słonecznym, ale jednak warty osobnego rozpatrzenia. Możemy np. trzymać kawę w nieprzezroczystej blaszanej puszce, i o ile będzie ona dobrze chronić nasze ziarna przed światłem, o tyle, jeżeli będzie ona stać blisko kuchenki lub kaloryfera, to również będzie ona narażać kawę na szybszą niż naturalna utratę intensywności.

 

Podsumowując: jeżeli kawę przechowujemy w suchym, zacienionym, chłodnym (ale nie w lodówce!) miejscu, to troski o to czy kawa może się przeterminować nie powinny nam zaprzątać głowy.

 

 

Czy można pić kawę po terminie ważności?

 

I tak i nie. Jeżeli mowa o kawie ziarnistej, to jeżeli była ona przechowywana zgodnie z powyższymi wskazówkami, to najgorsze co może nas spotkać to nieco płaski smak, z wyraźniej zaznaczoną goryczą. Taką kawę można oczywiście pić, ale zalecamy raczej użycie jej do kawowych wypieków, albo do przygotowania płynnych deserów, raczej niż do zaparzania z niej kawy czarnej.

 

W wypadku kawy mielonej, stanowczo odradzamy spożywanie jej po terminie ważności zasugerowanej przez producenta, ale jeżeli nie widzimy na niej żadnych niepokojących znaków (takich jak np. biały nalot), i wiemy, że była dobrze przechowywana, to nie powinna nam zaszkodzić.

 

 Kawa do ciasta

Kawa po terminie ważności sprawdzi się do kawowych wypieków! 

 

 

PRZECZYTAJ TEŻ: Kawa po irlandzku. Przepis, którego musicie spróbować w domu!

 

Dłuższa świeżość Waszej kawy? To możliwe!

 

Ostateczną odpowiedzią na pytanie czy kawa może się przeterminować okazało się więc klasyczne to zależy. „Przeterminowana” kawa poza wyjątkowymi sytuacjami nie zagraża naszemu zdrowiu w takim stopniu jak nadgnite owoce, czy też przeterminowany nabiał, ale jeżeli cenimy sobie wysoką klasę smaku w naszych naparach, to powinno lepiej jej unikać.

 

Nie oznacza to oczywiście, że każdą „starszą” kawę w naszych zapasach należy wyrzucić; istnieje wiele sposobów na wykorzystanie takich ziaren, czy to przy okazji pieczenia, czy przy okazji przygotowywania dekoracji na świąteczny stół.

 

A jeżeli chcecie spróbować zawsze świeżo wypalonych ziaren z wszystkich stron świata, to zapraszamy Was do naszego sklepu internetowego, gdzie poza kawami znajdziecie również herbaty, rzemieślnicze łakocie i świąteczne zestawy prezentowe.

 Przejście na sklep

 

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2022
Zaufane Opinie IdoSell
4.96 / 5.00 53 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-03-07
Wszystko świetnie, kawa przepyszna, szybka realizacja! Polecam!
2024-03-05
Obsługa zamówienia super !
pixel