Darmowa dostawa od 70 PLN! :)
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Kawa affogato, czyli szybki deser z kawą i lodami

2021-12-03
Kawa affogato, czyli szybki deser z kawą i lodami

Zbliża się ku nam powoli zima, która mamy nadzieję, że przyniesie nam wszystkim wiele pięknych okazji do śnieżnych doznań. A co jeżeli chcielibyśmy pójść pod prąd i pomyśleć o słonecznych wakacjach? Żeby Was dobrze zainspirować, postanowiliśmy słoneczną Italię wyczarować już teraz, w formie deseru. Kawa affogato brzmi kusząco, prawda?

 

Oczywiście musimy przyznać, że kawa mało, kiedy smakuje tak, jak espresso wypite przy ulicznym stoliku włoskiej kawiarni. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby oczekiwanie na możliwość upragnionego wyjazdu we włoską podróż osłodzić sobie włoskim deserem!

 

Co prawda Włochy kojarzą nam się głównie z gęstym, mocnym espresso, ale wiemy dobrze, że włoskie desery, a w szczególności rzemieślnicze gelato cieszą się nie mniejszą popularnością niż intensywny napar. Połączenie ich w zachwycające cafe affogato wydaje się więc naturalnym następstwem!

 

 

Deser nie tylko na lato, czyli espresso z lodami

 

Czym tak właściwie jest espresso affogato? Wyobraźcie sobie słoneczne popołudnie na rozgrzanym do czerwoności włoskim placu. Siadacie przy kawiarnianym stoliku, a po chwili kelner kładzie przed Wami niską szklankę o szerokiej podstawie. W szklance czekają już dwie gałki waniliowych lodów, powoli topiących się w promieniach słońca.

 

 

Ale! To nie koniec. Kelner sięga po filiżankę espresso i kieliszek likieru, które przyniósł razem z lodami i... wylewa ich zawartość na zmrożone gałki lodów. Gorąca kawa roztapia lody, a słodki likier wiąże całość w kawowo-śmietanowy deser o konsystencji, której trudno się oprzeć. Brzmi wspaniale, prawda?

 

To właśnie affogato! Deser ten bierze swoją nazwę od włoskiego słowa „utopione”, które jak łatwo się domyślić odnosi się do lodów zanurzonych w mieszance kawy i likieru.

 

 

Przygotuj włoski deser we własnym domu!

 

Czy musimy jednak wyjeżdżać do dalekich Włoch, aby spróbować tego przysmaku? Bynajmniej! Kawa affogato to przepis, który szybko i łatwo przygotujecie we własnym domu, a jeżeli zatroszczycie się o składniki wysokiej jakości, takie jak kawa z manufaktury i rzemieślnicze lody, to doskonały smak gwarantowany!

 

 Kod rabatowy dla czytelników

 

 

PRZECZYTAJ TEŻ: Kawa po włosku. Jak pije się kawę w słonecznej Italii?

 

 

Kawa affogato - przepis, który podbije Wasze serca

 

Jak się zabrać za przyrządzanie tego przepisu? Przede wszystkim trzeba zaplanować, jakich składników użyjemy. Co wchodzi w skład affogato? Kawa, lody i likier. Nic prostszego prawda? Otóż nie do końca!

 

 

Kawa

 

Kawa to oczywiście nasza specjalność, więc tutaj doradzimy Wam wprost. Potrzebujemy ziarna wypalonego nieco ciemniej, takiego które w espresso da nam nieco stonowanej goryczy i czekoladowości, która będzie wiodła prym w smaku naszego deseru.

 

W związku z tym sugerujemy Wam nasz Honduras SHG w ciemnym paleniu. Jest to kawa, która zapewni Wam odpowiednio zbalansowane doznania smakowe.

 

 Kawa Honduras SHG

Kawa Honduras SHG, zapewni Wam odpowiednio zbalansowane doznania smakowe

 

 

Likier

 

Co do likieru również mamy dla Was precyzyjną poradę. Ubiegłej jesieni na łamach bloga przedstawiliśmy przepis na domowy likier kawowy. Możecie oczywiście użyć zamiast niego swojego ulubionego likieru, ale zaufajcie nam, im więcej własnoręcznie przygotowanych składników, tym większa satysfakcja z ostatecznego produktu!

 Likier kawowy w kieliszku

My użyliśmy gęsty likier kawowy z mlekiem

 

PRZECZYTAJ TEŻ: Jak zrobić likier kawowy? Poznaj nasz sprawdzony przepis!

 

 

Lody

 

Co z lodami? Możemy zaproponować Wam nasz przepis na domowe lody kawowe.  Jeżeli chcecie od razu skorzystać z gotowego wyrobu, to rzemieślnicza produkcja lodów zdaje się ostatnio przeżywać w naszym kraju renesans, w związku z czym z pewnością uda się Wam znaleźć w Waszym mieście manufakturę produkującą naturalne lody wysokiej jakości.

 

Kawa affogato w swojej najbardziej tradycyjnej wersji zakłada użycie lodów waniliowych, ale w tym wymiarze możecie eksperymentować. Zalecamy jednak, aby były to lody oparte na śmietanie, ponieważ sorbety nie dadzą nam gęstej tekstury, która jest ważnym elementem tego deseru.

 

 Lody śmierankowe

 Ważnym elementem tego deseru jest, aby lody nie zawierały sorbety ponieważ nie dadzą nam gęstej tekstury 

 

Przepis:

  1. Do ostudzonej filiżanki włóżcie dwie gałki lodów
  2. Zaparzcie jedną filiżankę espresso na każdą szklankę lodów którą chcecie podać
  3. Polejcie lody przygotowanym espresso
  4. Dodajcie wybranego likieru

 

 

I gotowe! Można jeść zanim się roztopi, można chwilę zaczekać, zależnie od preferencji. My wolimy chwilę zaczekać, tak aby wszystkie składniki połączyły się w jednolity, gęsty, śmietankowo-kawowy mus ;-).

 

 Gotowa kawa Affogato

Deser śmietankowo-kawowy gotowy do spożycia :) 

 

 

Jak podawać kawę affogato?

 

W wypadku większości deserów kawowych, roztopienie czy też wymieszanie składników to etap niezbędny dla właściwego połączenia smaku, jednak nieszczególnie zachwycający w wymiarze estetycznym. Kawa affogato to jednak trochę inna sprawa.

 

Dzięki prostocie składników, etap roztopienia i wymieszania daje tutaj kuszący nie tylko smakowo, ale też wizualnie efekt! W związku z tym polecamy niskie, przejrzyste naczynia, które pozwolą obserwować feerię czekoladowych barw, którymi mieni się ten deser!

 

My najbardziej lubimy podawać go w niskich, szerokich szklankach, tak aby móc wygodnie dopić płynne pozostałości deseru, natomiast jeżeli takimi nie dysponujecie, to sprawdzą się oczywiście klasyczne pucharki do lodów, czy też zwykłe miseczki.

 

 

To prosty pomysł na efektywny deser - przekonajcie się sami!

 

 

Jakkolwiek do wakacji pozostało nam jeszcze sporo czasu, to już możecie cieszyć się ich przedsmakiem. Jeżeli przygotujecie affogato, to przy odrobinie wyobraźni, nasze polskie wiosenne słońce może przywieść na myśl upragnione toskańskie upały ;-)

 

Jak zawsze zachęcamy Was do podzielenia się efektami Waszych prób z naszym przepisem. Chętnie dowiemy się jakiej kawy zdecydowaliście się użyć i jak zadziałała ona w połączeniu z lodami.

 

Nie mamy pewności czy wypada tak drastycznie zmieniać włoskie przepisy kulinarne, ale chodzi nam po głowie zastąpienie w tym przepisie lodów waniliowych miętowymi, z kawałkami czekolady. Ktoś się odważy, zanim my spróbujemy?

 

 

W naszym sklepie czekają na Was świeżo palone ziarna!

 

Niezależnie od tego czy Wasza ulubiona kawa to mocno mleczne latte, gęste intensywne espresso, czy może lekki, odświeżający przelew, zapraszamy Was do naszego sklepu internetowego, gdzie znajdziecie świeżo palone ziarna i wszystkie niezbędne do parzenia akcesoria.

 

A także baristów, gotowych posłużyć radą co do tego jakie ziarno sprawdzi się do przygotowania deseru, a jakie do eksperymentów w dripperze ;-).

 

Przejście na sklep

 

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2021
Zaufane Opinie IdoSell
4.95 / 5.00 115 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-07-12
Jak zawsze - eskpresowa wysyłka i nawet najmniejszych problemów z realizacją zamówienia. Świetna komunikacja kolejnych stadiów realizacji - tak trzymać!
2024-07-08
PRZESYŁKA DOTARŁA BARDZO SZYBKO,WSZYSTKO OK
pixelpixel