Kawa z Peru, która pobudzi Twoje zmysły - poznaj naszą opinię o Peru HB
Jakie kawowe cele postawiliście sobie w tym roku? Wśród naszych baristów popularnym jest próbowanie kawy z mniej popularnych originów (krajów pochodzenia ziarna). Czy istnieje kawa poza Brazylią, Kolumbią i Etiopią? Czy kawa z Peru to egzotyczna pamiątka, czy pełnoprawne ziarno z potencjałem? Przekonajmy się!
Kawa z najpopularniejszych krajów ją produkujących, takich jak Brazylia i Etiopia jest powszechnie lubiana nie tylko ze względu na to, jak łatwo jest dostępna. Ziarna z tych krajów mają w większości przypadków zrównoważone, spokojne smaki. Jeżeli tylko wybierzemy takie o właściwym stopniu palenia, sprawdzą się praktycznie we wszystkich popularnych metodach parzenia, od espresso do french pressa.
Takie wysokiej jakości, klasyczne kawy są dobrym rozwiązaniem, jeżeli od naszego naparu oczekujemy po prostu zastrzyku energii, a procenty ekstrakcji i różnice w składzie mineralnym wolimy zostawić baristom. Co jednak, jeżeli mamy ochotę i czas na eksperymenty? Wtedy dobrze spojrzeć w kierunku mniej popularnych kawowych regionów. Jednym z takich będzie Peru!
Kawa z Peru - co trzeba wiedzieć przed jej spróbowaniem
Państwo to, mimo że graniczy z największym producentem i eksporterem kawy na świecie (Brazylią), pozostaje stosunkowo mało popularnym graczem na kawowym rynku. Peru eksportuje rocznie ponad 2.5 miliona 60-kilogramowych worków ziarna, co czyni ten kraj siódmym największym eksporterem na świecie. Jak się zatem okazuje, kawa z Peru to nie najczęściej spotykane ziarno, ale wcale nie tak całkiem rzadkie.
PRZECZYTAJ TEŻ: Czy wiesz, gdzie rośnie kawa? Poznaj tajemnice jej uprawy!
Skąd wzięła się w Peru kawa?
Kawa pojawiła się w Peru w XVIII wieku, nie jest jednak dobrze udokumentowane w jaki sposób. Co ciekawe, było to jedno z pierwszych miejsc w Ameryce Południowej, gdzie zaczęto uprawiać kawę.
Początkowo była ona przeznaczona na rynek wewnętrzny raczej niż na eksport, ale na początku XX wieku, w związku z problemami z dostawami kaw z Indii, kolonialni inwestorzy przeznaczyli sporo funduszy w rozwój peruwiańskiej infrastruktury. Od tego czasu Peru zaczęło się liczyć jako zawodnik rangi międzynarodowej.
Współczesna historia kawowych pionierów
Dwie wojny światowe mocno nadszarpnęły jednak wpływy z eksportu kawy, w związku z czym przemysł kawowy w Peru mocno podupadł. Od lat pięćdziesiątych, praktycznie do późnych dwutysięcznych, produkowana w Peru kawa była znowu konsumowana lokalnie raczej niż eksportowana, a większy nacisk kładziono na objętość wyprodukowanych ziaren, raczej niż na ich jakość.
Przez ostatnią dekadę, dzięki wsparciu międzynarodowych organizacji oraz lokalnych samorządów, udało się stworzyć kooperatywy, które pomagają rolnikom w rozwoju swoich przedsiębiorstw, dzięki czemu kawa z Peru coraz częściej pojawia się w segmencie specialty (jedna z takich to nasza Peru Santa Cruz).
Kawa Peru HB - oto co mówią o niej nasi bariści
Pierwszym co rzuca nam się w oczy, kiedy mamy do czynienia z tą kawą, jest rozmiar ziaren. HB oznacza Hard Beans, czyli ziarna twardsze niż normalnie. Wynika to z tego, że rosną one na określonej wysokości, w tym wypadku powyżej 1 200 m.n.p.m. Kawa HB będzie więc nieco trudniejsza do zmielenia, ale w efekcie da nam przyjemny, pełny napar o wysokim body.
HB oznacza Hard Beans, czyli ziarna twardsze niż normalnie rosnące na większych wysokościach
Kawa Peru HB jest pełna aromatu
Jeszcze przed zmieleniem można wyczuć delikatny czekoladowy aromat, nie tak intensywny jak w wypadku Brazylii, co pozwala spodziewać się nieco subtelniejszych smaków niż w wypadku południowo-amerykańskich klasyków.
Aromat kawy zmielonej potwierdza te intuicje - mamy tu do czynienia raczej z aromatem kruchych czekoladowych wafli, niż z gorzką czekoladą 80%, jak to zazwyczaj bywa w wypadku ziaren z Ameryki Południowej.
Zaparzona kawa ma średnio-intensywny aromat, poza kakao i czekoladą przywodzący też na myśl brązowy cukier i subtelne kwiatowe nuty.
A jak smakuje ta peruwiańska „mała czarna”?
W smaku kawa ma nieco czekoladowej słodyczy i bardzo subtelną, niezalegającą gorycz, co w połączeniu z wysokim body sprawia, że naprawdę przyjemnie się ją pije.
W czym przygotować tę kawę?
W zależności od tego w jakiej metodzie zdecydujecie się ją przygotować, podkreślicie inne jej cechy.
- Espresso – kawa wyjdzie nam z najbardziej intensywnym smaku czekoladowym. Nie jest to zaskoczenie i właśnie pod tę metodę polecamy przede wszystkim tą kawę.
- W dripie wyjdzie nam napar o nieco chudszym body i delikatnym smaku o minimalnej goryczy.
- W Aeropressie podbijemy nieco ekstrakcję, w związku z czym kawa będzie gęstsza, co w połączeniu z czekoladowymi nutami smakowymi da nam wrażenie słodkiego kakao.
- We french pressie uzyskamy jeszcze wyższe body, ale tu trzeba się liczyć z tym, że kawa nie będzie tu już tak klarowna, przez co może się czasem wydać nieco „fusowata”. Plusem jest jednak to, że jest to metoda znacznie łatwiejsza od wspomnianych wyżej, i pozwala na przygotowanie większej objętości kawy na raz.
PRZECZYTAJ TEŻ: Jak parzyć kawę w Aeropressie? Podpowiedzi baristy
Kawa Peru HB. Ocena naszego eksperta
Ze względu na niższą niż zazwyczaj gorycz kawa Peru HB dobrze sprawdzi się w roli „śniadaniowego przelewu”. Średni stopień palenia sprawia, że kawa ma delikatny smak, który zadowoli kawowych sceptyków poszukujących zastrzyku energii.
Co jeszcze powiedzieć o Peru HB? Kawa sprawdzi się również u kawowych fanatyków, którzy potrzebują czasem spokojniejszego smaku dla zresetowania kubków smakowych między kolejnymi eksperymentalnymi obróbkami.
Kawa z Peru dobrze zadziała też jako jedno z ziaren podczas degustacji, szczególnie jeżeli jesteście przyzwyczajeni do bardziej klasycznych smaków. Takie regularnie przeprowadzane degustacje kilku kaw na raz, pozwolą Wam stopniowo odkrywać coraz subtelniejsze nuty.
Kawa Peru HB ma wyższą gorycz niż jasno palone kawy specialty, ale jej czekoladowy - słodki smak zachwyci niejednego miłośnika przelawowej kawy wysokiej jakości.
Skosztuj jednej z najlepszych kaw z Ameryki Południowej
Mamy nadzieję, że udało się nam przekonać Was dziś, że warto czasem zboczyć z utartych kawowych ścieżek. Odmiana od smaków, do których jesteśmy przyzwyczajeni pozwoli nie tylko na poszerzenie swoich sensorycznych horyzontów, ale też na ponowne odkrycie naszych ulubieńców, kiedy już zdecydujemy się na powrót do nich.
Rzadkie smaki z unikalnych regionów
Skąd pochodzi dobra kawa? Peru, Uganda czy Panama nie tylko w niczym nie ustępują najpopularniejszym regionom, a wręcz przeciwnie - mogą zaskoczyć Was smakami, których wcześniej z kawą nie kojarzyliście.
Jeżeli chcecie spróbować unikalnych kaw z innych regionów świata, to zapraszamy na sklep na naszej stronie internetowej. Czekają tam na Was ziarna z całego świata, niezbędne do parzenia akcesoria oraz kontakt do nas, jeżeli chcielibyście nieco sugestii na temat tego jak ten kawowy świat odkrywać!