Najczęściej kupowane

Promocje

SHG, HB, AA czyli deliberacje kawosza nad etykietami

Opublikowany 2019-03-22 12:56:47
Kategorie O kawie

SHG, HB, AA czyli deliberacje kawosza nad etykietami

Jeśli poranny śpiew kosa, wrzaskliwe pianie koguta lub inny, równie pomysłowy sygnał budzika nie robi na Was wrażenia, za to na równe nogi zrywa Was o świcie cudowny szum, bulgot i parskanie ekspresu, to niewątpliwie należycie do grona zapalonych kawiarzy. Jaką kawę lubicie pić o poranku?

 

Tradycjonaliści kontra poszukiwacze nowych wrażeń w smaku kawy

Mimo że każdy miłośnik kawy ma swój ulubiony sposób jej parzenia i podawania, większość smakoszy chętnie eksperymentuje z naparami, wykorzystując coraz szerzej dostępne akcesoria: różnego rodzaju ekspresy, kawiarki, dzbanki czy tygielki. Zdecydowanie rzadziej natomiast sięgamy po nowy gatunek kawy, kontentując się sprawdzoną marką. Ponieważ zwykle nie jesteśmy ekspertami, jak na przykład bariści, obawa przed rozczarowaniem sprawia, że nieufnie podchodzimy do nowych propozycji. Nie trzeba jednak mieć rozległej wiedzy o ziarnach kawowca, by choć od czasu do czasu skusić się na małą zmianę smaku.

 

Tajemnice etykiety kawy

Kupując nieznany gatunek kawy na miejscu w palarni, często mamy możliwość przed zakupem poznać zapach i wygląd świeżo palonych ziaren, a czasem możemy nawet skosztować smaku naparu. Jednak zamawiając ziarna przez Internet musimy dokonać wyboru jedynie na podstawie informacji zawartych na opakowaniu lub w opisie, a te często bywają dla zwykłego kawiarza niejasne.

Najbardziej podstawowym kryterium oceny jakości i smaku ziaren – zarówno szlachetnej arabiki, jak i mniej wymagającej robusty – jest oczywiście miejsce uprawiania kawowców. W tym wypadku decyduje indywidualny gust kawosza, który zwykle dobrze wie, czy preferuje kawę z Etiopii, Brazylii, Indii, Meksyku czy innego kraju. Kawowce sadzi się bowiem w ponad 70 regionach strefy tropikalnej między północnym zwrotnikiem Raka a południowym zwrotnikiem Koziorożca.

Najwięcej kłopotu sprawiają jednak literowe oznaczenia towarzyszące nazwie konkretnej kawy, na przykład AA czy HB. Cóż oznaczają te tajemnicze znaki? Okazuje się, że są to dość proste określenia jakości i wielkości ziaren, nietrudne do zapamiętania.

  • AA – to ziarna o rozmiarach  większych niż przeciętne, a znawcy zwykle zgadzają się ze stwierdzeniem, że większe ziarna mają bogatszy smak i wyrazistszy aromat. Takie ziarna znaleźć można na przykład w kawie Darvea Burundi AA, czy Darvea Kenia AA;

  • Supremo i Excelso (głównie w oznaczeniach kawy kolumbijskiej) – to ziarna nieco mniejsze od AA, lecz wciąż  o ponadprzeciętnej wielkości i doskonałym smaku, jak na przykład w kawie Darvea Columbia Excelso;
  • HB (Hard Beans – twarde ziarna) lub HG (High Grown – wysoko uprawiana) – takimi symbolami określa się ziarna z plantacji  położonych na wysokości 1000-1500 m.n.p.m. Są one cięższe i gęstsze w swej strukturze, co daje wyrazisty smak naparu  – na przykład kawy Darvea Peru HB;
  • SHB (Strictly Hard Beans - wyłącznie twarde ziarna), SHG (Strictly High Grown – wyłącznie wysokie uprawy) lub w kawach meksykańskich określenie „Altura" – oznacza kawę pochodzącą z plantacji położonych co najmniej 1500 metrów nad poziomem morza. Ziarna takich kawowców uważane są za najszlachetniejsze, ponieważ uprawia się je w czystym środowisku, niemal bez użycia oprysków (kawowce rosnące wyżej są bowiem mniej narażone na występowanie chorób i pasożytów, a dodatkowo dojrzewanie owoców przebiega znacznie wolniej niż na niżej położonych plantacjach, dlatego ziarna kawy SHB czy SHG mają wiele czasu, aby w pełni rozwinąć smak). Do takich kaw zalicza się na przykład Darvea Salvador SHG, Darvea Nicaragua SHG czy Darvea Mexico Altura;
  • SSB i SB (Strictly Soft Bean – wyłącznie miękkie ziarna) to ziarna pochodzące z upraw na wysokości 700-1000 m.n.pm. Są one lekkie i szybciej dojrzewają, co sprawia, że napar jest mniej kwaskowaty, a smak znacznie uboższy niż w przypadku kaw HB i SHB.

 

Inna kawa na każdą porę dnia?

Kilka podstawowych informacji wystarczy zatem, abyśmy, dokonując zakupu nawet przez Internet, świadomie wybrali coś ciekawego spośród szerokiej oferty świeżo palonych ziaren z różnych części świata. Zdecydowanie warto bowiem pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa, by odkryć bogactwo ziaren kawowca, dzięki którym o każdej porze dnia możemy raczyć się nieco innym aromatem i smakiem kawy.

Udostępnij ten wpis