Brak produktów
Pochodzenie: Brazylia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1300...
Pochodzenie: Kolumbia – Ameryka Południowa Wysokość upraw: 800 – 1900...
Pochodzenie: Azja, Ameryka Południowa, Ameryka Środkowa Gatunek: 80%...
Pochodzenie: Honduras – Ameryka Środkowa Wysokość upraw: 1500 – 2000...
Data palenia 7.06 Kawa specialty...
Opublikowany
2020-12-10 10:28:48
Kategorie
Kawa a zdrowie
Jakiś czas temu w mediach pojawiła się informacja o szkodliwym akrylamidzie, który można znaleźć na przykład w kawie. Spowodowało to niepokój wśród kawoszy – czyżby filiżanka tego aromatycznego napoju mogła mieć szkodliwy wpływ na organizm? Co to jest akrylamid i czy jest się czego bać? Odpowiadamy!
Kawa to składnik naszej codziennej diety, dlatego gdy pojawiają się doniesienia o tym, że jest szkodliwa, powinniśmy nadstawić uszu i zapoznać się z nowinkami. A następnie, zgodnie z zasadą ograniczonego zaufania, zweryfikować wieści w kilku źródłach i upewnić się, czy wszystko, czego się dowiedzieliśmy, to prawda. Jak to jest z akrylamidem w kawie? Sprawdziliśmy w badaniach, a rezultaty naszych poszukiwań znajdziecie poniżej.
Na początek zagłębmy się w specjalistyczną naukową terminologię. Akrylamid to organiczny związek chemiczny z grupy amidów. Od lat 50. XX wieku jest on syntezowany i na szeroką skalę stosowany w przemyśle – wykorzystuje się go na przykład do produkcji farb, lakierów, zapraw murarskich czy klejów.
W przemyśle spożywczym akrylamid odkryto dopiero w 2002 roku – jego obecność w żywności potwierdzili naukowcy ze Szwedzkiej Narodowej Agencji ds. Żywności oraz z Uniwersytetu w Sztokholmie. Powstaje w niej na skutek reakcji Maillarda. To skomplikowana reakcja chemiczna, która zachodzi między aminokwasami i cukrami poddanym obróbce w wysokiej temperaturze, najczęściej powyżej 120°C. Efektem tego procesu jest brązowienie produktów oraz ich charakterystyczny smak i zapach – na przykład aromat przypieczonej skórki od chleba.
Skąd bierze się akrylamid w kawie? Byście mogli w swoim domu cieszyć się filiżanką aromatycznego czarnego płynu, ziarna kawowca najpierw muszą zostać poddane procesowi palenia. Przebiega ono w temperaturach od 180°C do 250°C. Przypomnijmy, że akrylamid pojawia się w temperaturze niższej o nawet 100°C.
Akrylamid pojawia się w kawie podczas jej palenia - na skutek reakcji Maillarda
Przeczytajcie także: Kawa w ciąży. Wszystko, co musisz o tym wiedzieć!
Informacja o obecności akrylamidu w żywności, w tym także w kawie, wstrząsnęła znaczną częścią społeczeństwa. Czy to możliwe, że regularne picie kawy zagraża zdrowiu? Czy filiżanka ulubionego napoju może przestać być formą relaksu, a stanie się niebezpieczną trucizną? Poniżej znajdziecie odpowiedź na pytanie o to, czy akrylamid w kawie jest czymś, czego należy się bać.
W 1996 roku Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem wydała oświadczenie, że akrylamid jest rakotwórczy wobec zwierząt. Chwilę później pojawiły się liczne spekulacje, że jego szkodliwe działanie można zaobserwować także u ludzi.
Rakotwórcze działanie akrylamidu zostało potwierdzone na szczurach, którym podawano dawkę substancji od tysiąca do nawet 100 tysięcy razy wyższą niż ta, którą przyjmujemy w swojej diecie. Aby odtworzyć to badanie, człowiek musiałby regularnie wypijać dziennie 60 000 kubków kawy.
W pracy „Toksyczność akrylamidu i jego metabolitu – glicydamidu" wydanej przez wydział Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytety Łódzkiego możemy znaleźć takie wnioski: Kancerogenne działanie akrylamidu zostało wykazane w badaniach na zwierzętach. W odniesieniu do ludzi oceny narażania narażenia na akrylamid dokonuje się poprzez pomiar adduktów, czyli specyficznych związków powstałych w wyniku połączenia akrylamidu z hemoglobiną lub DNA. Badania epidemiologiczne nie dostarczyły jeszcze niepodważalnych dowodów, że akrylamid przyjmowany z dietą może inicjować powstawanie nowotworów u ludzi.
Naukowcy wyliczyli, że bezpieczny poziom akrylamidu wynosi od 0,2 do 10 mg/kg masy ciała na dzień. Tak więc bezpieczna dzienna dawka dla osoby dorosłej, która waży 80 kg, wynosi od 16 do 800 mg dziennie. Naturalna kawa parzona zawiera średnio 179 µg /kg akrylamidu. W przeliczeniu 300 ml czarnej kawy zawiera 2 µg tej substancji. To naprawdę niewiele.
Jedna filiżanka kawy zawiera jedynie około 2 mikrogramy akrylamidu czyli 8000 razy mniej niż minimalna dopuszczalna dawka dzienna dla osoby dorosłej
Przeczytajcie również: Kawa a chore serce. O czym musisz pamiętać?
Niemal wszystkie gatunki kawy zawierają akrylamid. Wyjątkiem jest ta zielona, która nie została poddana obróbce termicznej. W przypadku kawy udowodniona jest zależność, że ilość akrylamidu osiąga największą wartość w pierwszej minucie palenia, a następnie spada. Wniosek z tego jest taki, że kawa jaśniej palona ma więcej akrylamidu niż ta ciemno palona.
Zdecydowanie najwięcej akrylamidu zawiera kawa rozpuszczalna. Produkowana jest ona z najgorszej jakości ziaren i aby ukryć jej mankamenty, ziarna wypala się w temperaturze 250°C w bardzo krótkim czasie. Kawa instant osiąga stężenie nawet 470 µg/kg.
A kawa zbożowa? Akrylamid w największym stężeniu znajdziesz w tym właśnie substytucie kawy. Akrylamid w kawie zbożowej może osiągać wartość nawet 8000 µg/kg, jeśli w swoim składzie zawiera ona prażoną cykorię.
Wiecie już, czym dokładnie jest akrylamid. Kawa dobrej jakości, taka jak ze sklepu Darvea, okazuje się mieć całkiem niewielką zawartość tego związku chemicznego. Jak wypada ona w porównaniu z innymi produktami spożywczymi, po które najczęściej sięgamy w ciągu dnia?
Naukowcy ustalili, że większość akrylamidu, jaką przyjmujemy, pochodzi z żywności przetworzonej i tej kupowanej w barach szybkiej obsługi. Posiłki przygotowywane w domu zazwyczaj zawierają mniejszą ilość tej substancji.
Głównym źródłem akrylamidu w diecie jest świeże pieczywo (70–430 μg/kg), które jest regularnie spożywane każdego dnia. Rekordziści pod względem zawartości akrylamidu to przekąski ziemniaczane, a konkretnie chipsy i frytki. W przypadku tych pierwszych jest to 50 – 3500 μg/kg, a drugich 170 – 2287 μg/kg.
Chipsy, frytki, to ziemniaczane przekąski, które mają najwięcej akrylamidu. Sporo zawiera go również pieczywo
Przeczytajcie także: Kawa a wątroba — sprawdź, jak mała czarna wpływa na ten ważny organ!
Niech Was, kawoszy, nie przestraszą doniesienia związane z substancją, jaką jest akrylamid. Co prawda jest to związek niebezpieczny, jednak jego zawartość w kawie jest stosunkowo niska. Chcecie wyeliminować go z diety? Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż odstawienie kawy będzie rezygnacja z frytek czy chipsów – to tłuste, słone przekąski, które i tak mają negatywny wpływ na zdrowie. Nawet Agencja Żywności i Leków sugeruje, by ilość akrylamidu w diecie ograniczyć poprzez eliminację tych właśnie produktów.
Ulżyło Wam i naszła Was ochota na filiżankę małej czarnej? Koniecznie wybierzcie kawę jak najlepszej jakości. Zbożowym substytutom i kawie instant mówimy stanowcze nie – nie tylko ze względu na akrylamid. Na szczęście w ofercie sklepu Darvea znajdziesz mieszanki najwyższej jakości kaw ziarnistych. Nasze ziarna sprowadzamy z całego świata, a potem palimy w lokalnej manufakturze w Tarnowie – wszystko po to, byście mogli cieszyć się pysznym smakiem kawy bez obaw o swoje zdrowie!