Darmowa dostawa od 70 PLN! :)
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Kawa Arabica czy Robusta? Poznajcie różnice między nimi!

2021-09-14
Kawa Arabica czy Robusta? Poznajcie różnice między nimi!

Mityczne „100% Arabica” przez wiele lat wydawało się być prostym wskaźnikiem tego, że mamy do czynienia z kawą wysokiej jakości. Sprawa jest jednak bardziej skomplikowana niż mogłoby się wydawać. Arabica czy Robusta  - którą wybierać? - to dylemat, przed którym stają nie tylko kawosze, ale i pracownicy palarni wybierający ziarna do wypalenia. Która z nich dominuje? Co trzeba o nich wiedzieć?

 

Arabica i Robusta to dwa najpopularniejsze gatunki kawy. Naukowcy szacują, że takich gatunków istnieje obecnie około 100, natomiast ze względu na odporność na choroby i walory smakowe to właśnie te dwa tytułowe są obecnie najczęściej spotykane na uprawach przeznaczonych do regularnego spożycia.

 

 

Stenophylla - nowa nadzieja na kawowym horyzoncie

 

Nie oznacza to jednak, że inne gatunki umykają uwadze badaczy i producentów. Z uwagi na szacowany wzrost temperatury w ciągu najbliższych kilkudziesięciu lat, specjaliści zaczęli zajmować się gatunkiem o nazwie Stenophylla. Ten gatunek, wedle wstępnych ustaleń, posiada wszelkie walory smakowe, które kojarzymy z Arabiką, natomiast można go uprawiać w znacznie wyższych temperaturach.

 

Obecnie temat jest bardzo świeży, więc polecamy Wam bacznie obserwować jego rozwój - możemy być świadkami kawowej historii! Kiedy tylko będzie wiadomo coś więcej, damy Wam znać. Sami chętnie spróbowalibyśmy tej bohatersko znoszącej upały odmiany!

 

PRZECZYTAJ TEŻ: Spożycie kawy na świecie. Statystyki są zaskakujące!

 

 Kod rabatowy dla czytelników

 

 

Arabica i Robusta - poznajcie najpopularniejsze gatunki kawy

 

Patrząc na dotychczasową historię kawy, przez znaczną jej większość, jeśli ktoś pisał „kawa”, to miał na myśli gatunek „Arabica”, a Robusta była zawsze spychana na drugi plan. To druga odmiana ponadto, to jak się okazuje wynalazek ostatnich kilkudziesięciu lat! Oczywiście z botanicznego punktu widzenia, wyewoluowały one zapewne w podobnym czasie, w szeroko pojętej Afryce Wschodniej.

 

Rozróżnienie, którym posługujemy się dzisiaj powstało jednak dopiero po Drugiej Wojnie Światowej, kiedy przemysł kawowy podnosił się po zapaści wywołanej międzynarodowym konfliktem. Tym co zainteresowało producentów w Robuście była jej zwiększona wytrzymałość na choroby, insekty oraz trudne warunki klimatyczne.

 

 

Co różni te gatunki z punktu widzenia producenta?

 

Niewielkie krzewy które zazwyczaj widzimy na zdjęciach przedstawiających kawowce to najczęściej Arabica. A Robusta? Różnice w samej wielkości mogą być zaskakujące, ponieważ krzew Robusty jest średnio o dwa metry wyższy niż Arabiki! Z jednego krzewu Robusty można więc uzyskać więcej owoców niż w wypadku szlachetniejszej Arabiki.

 

Skąd bierze się wyjątkowa odporność Robusty? Krzewy są chronione przez wyższą zawartość kofeiny w ziarnach, która odstrasza insekty, które chętnie żywiłyby się naszym ulubionym krzewem. Ten system ochronny ma jednak bezpośredni wpływ na właściwości naparu, który przygotowujemy potem z jej ziaren.

 

Zostawmy więc teraz parcele i spróbujmy odpowiedzieć sobie na pytanie „arabica czy Robusta?” z punktu widzenia kawosza, którego interesuje przede wszystkim smak i pobudzające działanie kawy ;-).

 

 

Kawa Arabica a Robusta - różnice między nimi

 

No dobrze, a co powyższe różnice oznaczają dla fana kawy mieszkającego tysiące kilometrów od najbliższej kawowej plantacji? Czy dobra kawa to faktycznie musi być 100% Arabica? Czy Robusta słusznie uznawana jest za „tę gorszą”? Przekonajmy się!

 

 

Kawa Arabica

 

Statystyczne ziarno Arabiki zawiera niemal dwa razy więcej cukrów i dwa razy mniej kofeiny niż analogiczne ziarno Robusty. Te dwa czynniki bezpośrednio przekładają się na właściwości naparu przygotowanego z tych ziaren. Arabika będzie delikatna w smaku, kusząca owocowymi aromatami, a przy tym znacznie mniej pobudzająca niż napar przygotowany na ziarnach z jej siostrzanego krzewu.

 

 Zielone ziarna kawy Arabica

Zielone ziarna Arabiki zawiera niemal dwa razy więcej cukrów i dwa razy mniej kofeiny niż analogiczne ziarno Robusty 

 

 

Kawa Robusta

 

Robusta, jak sama nazwa wskazuje to ziarno nastawione na wytrzymałość, a nie subtelności ;-). Zazwyczaj będzie ona bardziej gorzka, jednowymiarowa w smaku, a przy tym wyraźnie wzmacniająca podwyższoną zawartością kofeiny. Robusta może mieć w swoich ziarnach nawet dwukrotnie więcej kofeiny niż Arabika!

Wracając do goryczy, to nie ma się jednak co jej tak bardzo obawiać, ponieważ w większości wypadków występuje ona w mieszankach. Tam swoją mocą zatem dopełnia arystokraczny wdzięk Arabiki!

Kawa z Robustą, zwiększa również ilość cremy w kawie – czyli popularnego wianuszka pianki, który przykrywa z wierzchu przygotowany napar.

 Zielone ziarna kawy Robusta

Ziarna Robusty różnią się kształtem od Arabiki. Są zazwyczaj mniejsze, ale jak wspomnieliśmy wyżej mają więcej więcej kofeiny niż Arabika!

 

 

Arabica czy Robusta - która kawa jest lepsza?

 

Jak często to bywa w wypadku pytań o to, która kawa jest lepsza, warto zadać sobie pytanie o kontekst i to, czego szukamy w kawie. Jeżeli spytacie farmera, który może stracić owoce całej swojej rocznej pracy ze względu na niespodziewaną chorobę, na którą zapadają krzewy Arabiki, to zapewne jako lepszą określi on wytrzymałą Robustę.

 

Jeżeli spróbowalibyście dwóch różnych naparów przygotowanych wyłącznie na ziarnach Arabiki i tylko na ziarnach Robusty, to jesteśmy prawie pewni, że wskazalibyście Arabikę jako ziarno, które wolicie pić. Czasami pośród kawoszy można usłyszeć opinię, że Arabikę wybiera się dla smaku, a Robustę dla pobudzenia.

Naszym skromnym zdaniem, gdyby wziąć pod uwagę całość czynników, to wybralibyśmy Arabikę jako tą „lepszą”.

Nie zdarza się raczej, żeby do alternatywnie parzonych za pomocą metod przelewowych kaw, stosować Robustę. Chociaż pojawiają się coraz bardziej szlachetne odmiany tego gatunku, zatem może się to zmieniać.

 

 

Nie taka Robusta gorzka jak ją malują!

 

My jednak uważamy, że nikt nie powinien być zmuszany do takich wyborów, a to czy w naszej filiżance znajduje się Arabica czy Robusta nie musi przesądzać o jakości naszego naparu.

 

W związku z tym gwarantujemy Wam, że wszystkie nasze mieszanki z dodatkiem Robusty są opracowane w taki sposób, który pozwala na przygotowanie wyraźnie pobudzającego naparu, który pijemy jednak z przyjemnością, a nie z obowiązku ;-).

 

W naszej ofercie znajdziecie kawy z dodatkiem Robusty jak np. Smak Podróży czy Aktywny Poranek. Możecie również sprawdzić jak smakuje sama tylko Robusta kupując np. India Cherry AA.

 

Te mieszanki dobrze sprawdzą się jako podstawy do kaw mlecznych, lub po prostu jako codzienne poranne kawy, które dadzą Wam energię na początku dnia. A jeżeli w filiżance kawy szukacie wykwintnej delikatności raczej niż ładunku energetycznego, to nasza oferta specialty pęka w szwach!

 

 Mieszanki kawy darvea  z robustą Te trzy kawy idealnie nadają się do kaw mlecznych

 

PRZECZYTAJ TEŻ: Czym jest kawa premium i dlaczego warto ją wybrać?

 

 

Kawa Arabica czy Robusta? Oba gatunki zapewnią Wam wyjątkowe kawowe doznania!

 

Oczywiście najważniejszą kwestią w doborze kawy jest to, żeby Wam ona smakowała, tak więc teoretyczne rozważania nad zawartością cukrów i kofeiny w ziarnie nie muszą zaprzątać Wam głowy. Wybierzcie po prostu z naszej oferty ziarno, którego profil smakowy najbardziej Wam odpowiada - pod każdą kawą z naszej oferty podpisujemy się z dumą!

 

Jeżeli chcecie zapoznać się z tą ofertą, to zapraszamy Was na stronę naszego sklepu, gdzie czeka na Was szeroki wybór kawowych akcesoriów, wysokiej jakości mieszanki herbaciane oraz zawsze świeżo wypalona kawa. Arabica czy Robusta - z DARVEA to wybór wyłącznie intensywności pobudzenia, bo wszystkie kawy przechodzą tak samo rygorystyczne testy smakowe!

 

 Przejście na sklep

 

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2021
Zaufane Opinie IdoSell
4.94 / 5.00 190 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-10-15
Dostawa przebiegła sprawnie.
2024-10-10
Rewelacja!Błyskawiczną realizacja zamówienia, przesympatyczne i niezwykle życzliwe podejście do klienta,pyszna kawa.
pixel