Zgaga po kawie. Dlaczego powstaje i jak jej uniknąć?
Codzienna filiżanka kawy powinna być wyłącznie przyjemnością. Niestety rzeczywistość nierzadko okazuje się być zupełnie inna. Dosyć częstą dolegliwością, z którą zmaga się szerokie grono osób jest zgaga po kawie. Czy jest się o co martwić? I jak sobie z nią radzić? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedzi poniżej!
Wypijacie kawę z duszą na ramieniu, bo wiecie, że może to oznaczać rychłe pojawienie się dolegliwości żołądkowych? Zgaga po kawie nie należy wcale do rzadkich przypadłości. Dowiedzcie się o niej więcej!
Zgaga po kawie. Dlaczego się pojawia?
Zgaga, to nieprzyjemne pieczenie w okolicach przełyku i mostka. Dolegliwości tej towarzyszą jeszcze inne symptomy, takie jak kwaśne odbijanie czy cofanie się treści żołądkowej.
Jest to jedna z najczęstszych przypadłości dotyczących układu trawiennego. Jeżeli występuje ona sporadycznie, na przykład po spożyciu obfitego posiłku, to nie ma większych powodów do zmartwień. Kiedy zgaga towarzyszy Wam nieustannie i znacznie utrudnia normalne funkcjonowanie, to na pewno warto się temu przyjrzeć.
Nie myl zgagi z refluksem
Refluks żołądkowo-przełykowy (GORD) a zgaga to dwie kompletnie różne, lecz powiązane ze sobą dolegliwości. To drugie to objaw cofania się kwaśnej treści z żołądka do przełyku, które powoduje ból lub pieczenie o różnym nasileniu w górnej części brzucha. GORD to natomiast przewlekła, cięższa odmiana refluksu. Jednym z objawów może być właśnie częste pojawianie się zgagi.
Jaki jest związek między kawą a zgagą?
Badania pokazują, że po spożyciu kawy organizm stymuluje wydzielanie gastryny, czyli hormonu, który jest produkowany przez komórki ściany żołądka. Hormon ten z kolei pobudza produkcję kwasu żołądkowego. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania procesów trawienia, jednak w nadmiarze drażni receptory czuciowe błon śluzowych górnej części układu pokarmowego. Kwaśne pH może w konsekwencji powodować pojawienie się nieprzyjemnego czucia pieczenia w przełyku, mostku czy nadbrzuszu.
Jak twierdzi dietetyk Michał Wrzosek, kwestia oddziaływania kofeiny na układ trawienny jest sporna: – Z jednej strony niektóre badania wskazują na działanie przeciwzapalne kawy, które prowadzi do poprawy stanu przewodu pokarmowego, z drugiej praktyka kliniczna i inne badania skłaniają się ku zalecaniu chorym unikania kofeiny.
Po spożyciu kawy organizm stymuluje wydzielanie gastryny, czyli hormonu, który jest produkowany przez komórki ściany żołądka. Hormon ten z kolei pobudza produkcję kwasu żołądkowego, którego nadmiar może powodować problem ze zgagą.
Przeczytajcie także: Kawa a wrzody. Czy można pić małą czarną, mając chorobę wrzodową?
Jak uniknąć zgagi od kawy?
Zgaga od kawy jest niewątpliwie uciążliwą przypadłością. Codzienna filiżanka kawy przestaje być przyjemnością, a staje się przyczyną bólu i dyskomfortu. Często kawosze są wręcz zmuszeni do zaprzestania picia tego aromatycznego napoju. Dotyczy Was problem, jakim jest zgaga po kawie, ale opcja wykluczenia tego napoju ze swojej diety nie wchodzi w grę? Jeśli nadal zamierzacie każdego dnia delektować się filiżanką kawy, to koniecznie zastosujcie się do wymienionych poniżej zaleceń, by choć w małym stopniu zneutralizować nieprzyjemne pieczenie.
Rodzaj kawy może mieć znaczenie
Niektórzy badacze są zdania, że wydzielanie kwasu żołądkowego jest zależne od sposobu palenia ziaren kawy. Według ich raportów kawa mocno palona słabiej wpływa na stymulację kwasu żołądkowego.
Zgaga najrzadziej występuje, gdy pijemy kawę zbożową – zawiera ona bowiem bardzo małe ilości kofeiny. Największą zawartość tego związku zawiera natomiast kawa rozpuszczalna, które jest najchętniej wybieranym gatunkiem kawy wśród Polaków.
Chcecie ustrzec się zgagi? Starajcie się wybierać kawy ziarniste o niższej kwasowości – do takich należy na przykład 100% arabica.
100% arabiki o niskiej kwasowości, to najlepszy wybór dla mających problemy ze zgagą
Czy zgaga po kawie z mlekiem jest rzadsza? Zdania są podzielone
Przez pewien czas popularne było stwierdzenie, że zgaga od kawy występuje znacznie rzadziej, jeśli do małej czarnej zostanie dodane mleko lub śmietanka. W ten sposób kwaśne pH kawy miałoby zostać zneutralizowane.
Najnowsze doniesienia naukowców obalają tę tezę. Okazuje się, że winna może być kazeina – podstawowe białko mleka, które ma wpływ na wydziałanie kwasu żołądkowego. „Zabielenie” kawy może nie tylko nie pomóc, a wręcz zaszkodzić – zgaga może bowiem uderzyć ze zwiększoną mocą.
Przeprowadzone w Tajwanie badanie pokazało, że picie kawy lub herbaty nie jest powiązane z objawami refluksu ani choroby refluksowej przełyku – niezależnie od obecności takich dodatków jak mleko czy cukier.
Przeczytajcie także: Biegunka po kawie - dlaczego się pojawia i czy jest się czym martwić?
Jak NIE pić kawy?
I choć wiele spraw na linii kawa – zgaga nadal pozostaje nierozwiązanych, jedno jest pewne: kawy nie należy pić na pusty żołądek. Najczęściej ten czarny napój jest spożywany tuż po przebudzeniu, w wielkim pośpiechu, a temperatura płynu jest tak wysoka, że aż parzy w usta. To błąd – i to duży.
Jeśli pijecie kawę na czczo, to ryzyko podrażnienia błony śluzowej żołądka znacznie wzrasta. Dzień zaczynajcie od śniadania, dopiero potem kawa. Nigdy w odwrotnej kolejności.
Jedno jest pewne, zanim zaczniemy pić poranną kawę, należy zjeść śniadanie
Dobra dieta to podstawa
Może się okazać, że to wcale nie kawa jest przyczyną zgagi, ale nieodpowiednia dieta. Tłuste, ciężkie potrawy sprzyjają występowaniu uczucia bólu i pieczenia. Zrezygnujcie ze smażonych dań na rzecz tych gotowanych na parze. W swojej diecie nie zapominajcie także o ciągłym nawadnianiu się – picie wody jest tutaj kluczowe.
Najlepsze sposoby na zgagę po kawie
Wypiliście kawę, a nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku znowu się pojawiło? Podpowiadamy, co można robić, by choć trochę sobie pomóc!
Moc ziołowych naparów
W uzdrawiające właściwości ziół wierzono od setek lat. W przypadku zgagi polecane jest picie przede wszystkim herbatki imbirowej lub tej z dodatkiem kminku. Inne rekomendowane zioła to: anyżek, koper włoski czy prawoślaz lekarski.
Herbatka imbirowa lub z dodatkiem kminku
Domowe antidotum
Wśród polecanych kuracji na zgagę można znaleźć przepis na pewien napój, który ma za zadanie zminimalizować odczuwany dyskomfort. Aby go przygotować, potrzebujecie szklankę ciepłej wody, pół łyżeczki sody oczyszczonej i kilka kropli soku z cytryny. Zmieszajcie wszystko i wypijcie, a po paru minutach uciążliwe dolegliwości zelżeją.
Szklanka ciepłej wody z sodą oczyszczoną i sokiem z cytryny, to domowe antidotum na dolegliwości ze zgagą
Sięgnij po leki
Jeśli domowe sposoby nie przynoszą ulgi, a zgaga staje się nieznośna, to możecie sięgnąć po dostępne bez recepty leki, które zobojętniają sok żołądkowy. Nie należy stosować ich jednak codziennie, ponieważ mogą mieć negatywny wpływ na organizm.
Trzeba pamiętać, że najważniejsza jest tutaj profilaktyka. Jeśli kawa wypita nawet w małych ilościach Wam nie służy, to być może warto z niej choć na jakiś czas zrezygnować – w końcu zdrowie jest wartością nadrzędną.
Jeśli kawa wypita nawet w małych ilościach Wam nie służy, to być może warto z niej choć na jakiś czas zrezygnować – w końcu zdrowie jest wartością nadrzędną
Przeczytajcie także: Czy picie kawy podczas wybielania zębów jest dozwolone?
Niech zgaga nie odbierze Wam przyjemności z picia kawy!
Związek między zgagą, a kawą to zagadnienie, które budzi masę wątpliwości nawet wśród naukowców. Najlepiej skonsultować je z lekarzem – tylko specjalista będzie w stanie stwierdzić, czy to właśnie ten napój faktycznie jest przyczyną Waszego złego samopoczucia.
Jeśli okaże się, że wina nie leży po stronie ziaren kawy i bez wyrzutów sumienia możecie pozwolić sobie na kolejną filiżankę małej czarnej , to koniecznie zdecydujcie się na mieszanki dostępne w naszym asortymencie – kawy dostępne w sklepie Darvea są naprawdę pyszne!