Espresso martini - przepis na kawowy drink na każdą okazję!
Niezależnie od tego czy udało Wam się tego lata spędzić kilka dni na gorącym wybrzeżu, nasza dzisiejsza propozycja sprawi, że poczujecie powiew wakacyjnego luzu w każdych warunkach! O czym mowa? Dziś przygotujemy espresso martini - przepis na udany, nie tylko letni wieczór!
Kawa to nie tylko napary i wypieki! Kawowy drink to coraz częściej spotykana w barach propozycja, i nie jest to dla nas zaskoczeniem. Połączenie barmańskich umiejętności z wysokiej jakości kawą potrafi dać naprawdę wyśmienite efekty.
Opracowanie własnych przepisów daje co prawda najwięcej satysfakcji (o czym wie każdy home-barista, któremu udało się w końcu „ustawić” kawę!), ale wyjście od klasyków przygotowanych przez profesjonalistów w niczym nam nie ujmuje. Przekonacie się sami, przygotowując martini espresso! Przepis powstał w latach ’80, ale nadamy mu trochę tarnowsko-rzemieślniczego twistu!
Będzie to co prawda nasz barmański debiut (przynajmniej na łamach bloga ;-)), ale zaufajcie nam, podstawowe umiejętności baristyczne, uważna lektura przepisu i dla chcącego nic trudnego. Martini espresso z naszego przepisu wyjdzie każdemu!
Martini espresso - niezwykłe połączenie kawy i alkoholu
Zanim przejdziemy jednak do naszego dzisiejszego przepisu, garść świeżej barmańsko-baristycznej historii. Przenosimy się do deszczowego Londynu, mniej więcej pod koniec lat osiemdziesiątych. Barman Dick Bradsell leniwie przeciera kieliszki w oczekiwaniu na pierwszych klientów. Nagle, do baru wpada młoda modelka (wedle późniejszych zapewnień Bradsella jedna z tych najbardziej wtedy popularnych).
Kobieta prosi barmana o rozbudzającego drinka. Ten rozglądając się po swoim barze wpada na genialny w swojej prostocie pomysł. Kombinacja lodu, wódki, świeżo zaparzonego espresso, kawowego likieru i syropu cukrowego okazuje się strzałem w dziesiątkę! Drink espresso martini początkowo był co prawda nazywany po prostu espresso vodka lub pharmaceutical stimulant, jednak przyznacie, że nazwa, pod którą znamy go dziś jest najbardziej elegancka z tej trójki ;-).
PRZECZYTAJ TEŻ: Jak zrobić kawę bez ekspresu? Poznajcie alternatywne metody parzenia kawy!
Espresso martini - przepis na kawowy drink z likierem
Czytając o okolicznościach powstania bohatera naszego dzisiejszego wpisu, czujni czytelnicy mogli zauważyć pewną nieścisłość. Czy w drinku o tej nazwie nie powinno być... likieru Martini? Otóż, wbrew pozorom, nie! Martini w nazwie odnosi się wyłącznie do charakterystycznych kieliszków, w których zazwyczaj podaje się słynny likier. W zamyśle autora to właśnie w nich podawane powinno być espresso martini.
Wiemy już, że Martini nie będzie niezbędne. W jakie składniki musimy się jednak zaopatrzyć? Niektóre z nich trzeba przygotować co najmniej dzień wcześniej, więc radzimy zaplanować sobie całość z odpowiednim zapasem czasowym. Możecie skorzystać z rzemieślniczych odpowiedników, ale przygotowanie wszystkiego od podstaw z pewnością da Wam jakość i satysfakcję.
Składniki:
- 100ml wódki
- 50ml świeżo zaparzonego espresso
- 50ml likieru kawowego z naszego przepisu
- 10ml syropu kawowego, który również możecie przygotować sami
- mocno zmrożony lód
- Zaczynamy od umieszczenia dwóch kieliszków do Martini w lodówce na kilkanaście minut, tak żeby przy podaniu drinka były już przyjemnie chłodne
- Zaparzamy espresso (możecie użyć ziarna, które akurat macie w ekspresie, albo skorzystać z naszej sugestii pod przepisem).
- Jeżeli syrop kawowy przyrządzaliśmy tuż przed przygotowaniem drinka, czekamy aż ostygnie i wtedy do shakera wlewamy wszystkie składniki i dodajemy garść lodu. Jeżeli nie macie shakera, można skorzystać ze zwykłego słoika, tylko upewnijcie się wcześniej, że po zakręceniu nie przecieka!
- Mocno potrząsamy, tak długo aż ścianki naczynia staną się całkowicie zimne
- Wlewamy do schłodzonych kieliszków przez sitko, tak aby w szkle znalazł się sam płyn z delikatną pianką na wierzchu
- Opcjonalnie można przystroić drinka kilkoma ziarnami kawy położonymi na piance
I gotowe! Pozostaje oczywiście kluczowe pytanie - jakiej kawy użyć do przygotowania espresso będącego podstawą naszego espresso martini? Przepis, który Wam zaproponowaliśmy zadziała z wszystkimi mocno i średnio-mocno palonymi kawami z naszej oferty, jednak polecamy Wam wypróbować klasyczną Columbię Excelso, której wyrazisty smak wspaniale zwiąże wszystkie składniki w imponującą całość.
Columbia Excelso ma wyrazisty smak, który wspaniale zwiąże wszystkie składniki w imponującą całość waszego espresso martini
Z jakimi przekąskami podawać kawowy drink?
Wykwintny drink aż prosi się o równie wyrafinowane dodatki! Jeżeli chcecie miło zaskoczyć swoich gości kawowymi przysmakami w wielu wydaniach, to mamy dla Was kilka propozycji deserów pasujących do espresso martini. Przepis na udane spotkanie nie jest, jak widzicie bardzo trudny, ale dosyć czasochłonny ;-).
Jeżeli nie straszne Wam cukiernicze wyzwania, polecamy Wam tort dacquoise, który chwilę temu prezentowaliśmy na naszym blogu. Francuski przysmak z bezą, masą kawową i orzechami świetnie współgra z goryczkowym espresso martini. Przygotowanie obu tych delikatesów jednego dnia to prawdziwy kawowy maraton, ale dla takiej mety naprawdę warto!
Jeżeli wolelibyście jednak coś nieco prostszego, to polecamy Wam jeszcze świeży przepis na domowe lody kawowe. Chłodny deser przyjemnie zbalansuje rozgrzewającego drinka, szczególnie jeżeli przygotowywać będziecie go w lecie. A może zdecydujecie się na bardziej bezpośrednie połączenie i kawowe lody polejecie espresso martini? Przepis, jak wszystkie na naszym blogu, jest otwarty na eksperymenty!
PRZECZYTAJ TEŻ: Kawa w Turcji. Zobaczcie, jak pije się ten napój w Kraju Półksiężyca
Drink espresso martini to przepis na udany wieczór!
Alkoholowe koktajle na bazie kawy to temat, którym zajmujemy się na razie hobbystycznie, więc jeżeli macie swoje sprawdzone tricki to dajcie znać, chętnie przetestujemy!
A na zakończenie zapraszamy Was do naszego sklepu internetowego, gdzie znajdziecie świeżo wypalone ziarna (niezbędne do naszego dzisiejszego przepisu jak i do okiełznania pourlopowej codzienności ;-)), akcesoria do parzenia kawy i rzemieślnicze czekolady, które dobrze sprawdzą się, jeżeli jesteście raczej zwolennikami gotowych łakoci.