Jak zrobić kawę bez ekspresu? Poznajcie alternatywne metody parzenia kawy!
Kiedy pomyślimy o dobrej kawie, większości z nas przychodzi na myśl wielki kawiarniany ekspres. Takie maszyny wymagają co prawda sporo wprawy w obsłudze, ale umiejętnie użyte faktycznie zaparzają wspaniałą kawę. W mało której kuchni znalazłoby się jednak miejsce na taki sprzęt. I tutaj z pomocą przychodzą alternatywne metody parzenia kawy!
Oczywiście dla niektórych dobrym rozwiązaniem mogą być ekspresy automatyczne, ale jeżeli chcecie, aby Wasz kawowy zestaw był mobilny, i pozwalał na więcej eksperymentów, to zdecydowanie lepiej sprawdzą się alternatywne metody parzenia kawy.
Kawa bez ekspresu kojarzy się głównie z rozpuszczalną, której jednak jako kawosze z zamiłowania nie możemy Wam polecić (więcej o plusach i minusach takiej kawy możecie przeczytać w naszym artykule o kawie liofilizowanej).
Kawa bez ekspresu też może być smaczna
Metody, które Wam dzisiaj przedstawimy wymagają co prawda nieco przygotowania, ale jeżeli wykorzystacie zasugerowane przez nas przepisy, to po pewnym czasie nie będą Wam one zajmować więcej czasu niż tradycyjna kawa sypana, a smakowo będą wypadać nieporównywalnie lepiej.
Jakie są alternatywne metody parzenia kawy?
Oczywiście nie sposób opisać wszystkie te metody w jednym artykule, dlatego wybraliśmy dla Was te, które sami dobrze znamy, i wiemy, że nie sprawiają problemów początkującym baristom.
Woda to 90% ostatecznego naparu
Zanim zabierzemy się jednak za konkretne opisy, jedna ważna uwaga. Pamiętajcie, że nasz napar to w ponad 90 procentach woda, tak więc skład mineralny, i smak wody, której użyjecie będzie miał znaczny wpływ na ostateczny smak Waszej kawy. Jeżeli macie szczęście, i Wasza kranówka nadaje się do picia, to dla pewności przefiltrujcie ją przez Britę lub Dafi i takiej wody używajcie do parzenia.
Jeżeli jednak smak Waszej kranówki skłania Was do kupowania wody mineralnej, to do parzenia kawy najlepiej nada się woda Kryształ Żywiecki, a z ogólnodostępnych Żywiec Zdrój. Alternatywne metody parzenia kawy mają swoje wymagania, ale zapewniamy Was, że jest to gra warta zachodu!
French Press, tak dobry, że zaparzycie w nim nie tylko kawę
To chyba najbardziej popularna metoda, jeżeli chodzi o alternatywne parzenie kawy. French Press nie wymaga przesadnej dokładności, sprawdzi się w niej większość dobrej jakości ziaren, a przede wszystkim można się jej bardzo szybko nauczyć.
- Do frencha wsypujemy 8g grubo zmielonej kawy.
- Zalewamy 200 mililitrami wody (w wypadku kawy palonej jasno powinien to być wrzątek, a w wypadku palonej mocniej woda o temperaturze ok. 90 stopni).
- Delikatnie mieszamy, a następnie nakładamy górną część urządzenia na dzbanek, przeciskamy tłok tak aby zatrzymał się tuż nad powierzchnią wody i parzymy przez około 3 minuty (im dłużej będziemy parzyć, tym mocniejsza będzie kawa).
- Dociskamy tłok do dna i gotowe!
Kawa z French Pressa ma mocno zaznaczone body, jest intensywna, ale nieco lżejsza niż tradycyjna czarna z ekspresu automatycznego. Zachęcamy Was do zaparzenia w nim ziaren palonych jasno - nie spodziewacie się jak herbaciana może być Wasza kawa!
A propos herbaty - we French Pressie, zaparzycie nie tylko kawę, ale też i herbatę. Sprawdzi się również przy… spienianiu mleka. Taki niepozorny, a tak wiele potrafi!
PRZECZYTAJ TEŻ: Francuska miłość do kawy. Poznaj French Press!
Kawiarka – włoska droga do kawy
Ta metoda reprezentuje bardziej tradycyjne sposoby parzenia kawy, ale świetnie sprawdza się jako zamiennik kawy z ekspresu, więc uznaliśmy, że warto ją tu przedstawić. Kawiarka najlepiej objawi spektrum swoich możliwości, jeżeli dobierzemy do niej kawę paloną mocniej (czyli już np. średnio). Dzieje się tak, ponieważ w założeniu ma to być napar zbliżony do espresso.
- Napełniamy dolną część urządzenia zimną wodą, tak aby woda nie przykryła zaworu na ściance
- Umieszczamy koszyczek tak aby zatkać dolną część i wsypujemy do niego drobno zmieloną kawę. Nie „ubijamy” jej łyżką, ale jeżeli kawa dostała się na brzegi koszyczka, to delikatnie ją stamtąd usuwamy
- Mocno zakręcamy dolną i górną część, a następnie stawiamy na średnim ogniu na około 3 minuty
- Kiedy kawa zacznie wypływać do górnej części, zdejmujemy ją z kuchenki i od razu podajemy
Do dolnej części urządzenia możemy wlać od razu uprzednio zagotowaną wodę (zachowajmy tylko ostrożność z gorącymi częściami). Dzięki temu napar będzie przygotowywał się będzie krócej, a uzyskany smak powinien być bardziej subtelny.
Kawa z kawiarki dobrze sprawdzi się jako „wyjazdowa” wersja espresso, albo też jako podstawa do kaw mlecznych. No i przyjemnie kojarzy się z Włochami, gdzie cały czas jest ona jedną z najpopularniejszych metod domowego przygotowywania kawy ;-).
Kawa z kawiarki to bardzo popularna we Włoszech metoda parzenia kawy
Jeden AeroPress a różne metody parzenia kawy
To popularna plastikowa tuba, która podbiła serca kawoszy na całym świecie. Metody parzenia kawy w AeroPressie są niezliczone, ale zaufajcie nam, tę którą Wam przedstawimy testujemy codziennie od przeszło dwóch lat, i sprawdza się ona z każdą jasno i średnio paloną kawą w naszej ofercie. AeroPress ma wiele zalet, które opisaliśmy m.in. w artykule: Jak parzyć kawę w AeroPressie? Podpowiedzi baristy
A tu przepis na kawę z AeroPressu (metoda odwrócona):
- Umieszczamy tłok w końcówce drugiej części Aero i stawiamy go do góry nogami
- Wlewamy 110g wody (wrzątek do kaw palonych jasno, ok. 90 stopni do kaw palonych mocniej), włączamy stoper i od razu wsypujemy 17g kawy
- Dolewamy kolejne 110g wody (tak aż na wadze pokaże się nam 237g) i energicznie mieszamy
- Koszyczek ze zmoczonym papierowym filtrem (tak aby filtr przywarł do koszyczka) zakręcamy na wierzchu, zdejmujemy AeroPress z wagi
- Ostrożnie dociskamy tłok, tak aby pozbyć się powietrza z komory, w której parzy się nasza kawa
- Przykładamy kubek na wierzch AeroPressu i zdecydowanym ruchem, cały czas przytrzymując tłok odwracamy całość tak aby AeroPress stał na wierzchu kubka
- Kiedy stoper pokaże 1:45, zaczynamy przeciskać, tak aby skończyć w 2:15
- Ostrożnie przenosimy Aero nad kosz i odkręcamy koszyczek, tak żeby móc wypchnąć zużyty filtr i kawę
Przygotowywanie kawy w Aero może się na początku wydawać nieco skomplikowane (nie bez powodu zaparzacz ten doczekał się własnych zawodów!), ale po pewnym czasie wejdzie Wam to w nawyk, i sami zaczniecie wyczuwać co można w tej metodzie zmienić, aby napar bardziej odpowiadał Waszym upodobaniom. Dłuższy czas parzenia? Inny stosunek kawy do wody? Inna temperatura wody? Zdecydujcie sami!
Drip, Chemex i pozostałe akcesoria
Poza wymienionymi powyżej metodami jest jeszcze szereg innych akcesoriów, które pozwolą zaparzyć Wam wyjątkowy napar bez ekspresu do kawy. Należą do nich m.in. dripper oraz chemex.
Długo by o nich pisać, w tym celu przygotowaliśmy odrębne artykuły – oto one:
Zarówno drip jak i chemex to również klasyka parzenia kawy metodami alternatywnymi.
Dobry młynek do kawy to podstawa
Jeżeli nie macie w domu miejsca na ekspres, to alternatywne sposoby parzenia kawy są świetnym rozwiązaniem, ale musicie pamiętać o jednej bardzo ważnej rzeczy, a konkretnie młynku.
Świeżo mielona kawa to podstawa smacznego naparu niezależnie od metody, ale w wypadku metod alternatywnych jest to szczególnie istotne, ponieważ bezpośrednio wpływa na intensywność smaku. Oczywiście nie musicie od razu kupować popularnego młynka Comandante!
Na naszej stronie znajdziecie młynek ręczny Hario, który świetnie sprawdzi się na początek przygody z metodami alternatywnymi. A jeżeli od subtelnych nut smakowych bardziej cenicie sobie szybkość i wygodę przygotowywania kawy, to możemy ją dla Was zmielić tuż przed wysyłką na naszym przemysłowym młynku - dajcie znać przy zamówieniu!
Ręczne młynki mielą kawę naprawdę dobrze do metod alternatywnych - począwszy od tych podstawowych jak Hario, kończąc na wyspecjalizowanym Comandante, którego cena sięga nawet 1300 PLN
PRZECZYTAJ TEŻ: Jaki młynek do kawy wybrać? Wszystko co musisz wiedzieć o młynkach do kawy
Wypróbujcie alternatywne sposoby parzenia kawy w swoim domu!
Alternatywne metody parzenia kawy mogą się wydawać skomplikowane, ale dla chcącego nic trudnego. Jeżeli zdecydujecie się spróbować swoich sił w tym polu, to zapraszamy Was na naszą stronę, gdzie znajdziecie świeżo paloną kawę i wszystkie niezbędne do parzenia kawy akcesoria. Jest tam też adres, na który możecie do nas napisać, jeżeli potrzebowalibyście szybkiej baristycznej konsultacji ;-).