Darmowa dostawa od 50 PLN! :)
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Kawa po bawarsku przygotowana w ten sposób smakuje najlepiej!

2021-11-10
Kawa po bawarsku przygotowana w ten sposób smakuje najlepiej!

Do Twojej kawowej rutyny wkradła się nuda? Chcesz przygotować deserowy napar i nie boisz się eksperymentowania z nietypowymi dla kawy dodatkami? Jeżeli tak, to świetnie trafiłeś! Kawa po bawarsku którą dzisiaj przygotujemy świetnie sprawdzi się jako lżejszy, letni deser w formie odświeżającego naparu.

 

W letnim sezonie bariści często zaczynają eksperymentować z ochładzającymi i odświeżającymi wersjami naszego ulubionego naparu. Cold brew i drip na lodzie to oczywiście pierwsze nasuwające się na myśl rozwiązania. Ale co w sytuacji, gdy schłodzenie nie jest już głównym pragnieniem a jesienny wiaterek zrywa coraz to kolejne liście z drzew? Pójdźmy w tej sytuacji krok dalej, i przygotujmy coś bardziej dostosowanego do takich warunków a jednocześnie oryginalnego i kawowego! Kawa po bawarsku w pierwszej kolejności może skojarzyć się z polaryzującą herbatą z mlekiem, ale spokojnie, nie o tym mowa!

 

Przepis na kawę po bawarsku, który dzisiaj zaprezentujemy nie zawiera mleka, tak więc jest przyjazny dla osób z nietolerancją z laktozy oraz ich wegańskich przyjaciół.

 

 

Kawa po bawarsku - zasmakujcie w tej wyjątkowej kompozycji

 

A czym właściwie jest kawa po bawarsku? Składniki są kwestią sporną, niektórzy twierdzą, że powinna ona być przygotowana przy użyciu cynamonu i bitej śmietany, niektórzy, skupiają się raczej na dodatku cytrusów i czekoladowego syropu. W naszym przepisie uwzględniliśmy głosy z różnych stron i przygotowaliśmy lekką wersję, która dobrze zadziała zarówna na ciepło, jak i w wersji z lodem.

 

PRZECZYTAJ TEŻ: Czy kawa odwadnia? Wpływ kawy na odwodnienie organizmu

 

 Kod rabatowy dla czytelników

 

 

Kawa po bawarsku - przepis, który Was zachwyci

 

To jeden z tych przepisów, gdzie większość składników prawdopodobnie macie w Waszej kuchni zanim jeszcze pomyślicie o przygotowaniu go. Czyli tym razem jest szansa, że będziecie sobie mogli odpuścić rajd między półkami sklepowymi w celu poszukiwania co bardziej wyszukanych składników – więcej czasu dla Was samych ;-).

 

Składniki:

 

  • 40ml espresso albo mocnej kawy parzonej
  • syrop czekoladowy (najlepiej z naszego przepisu!)
  • cytryna lub limonka
  • wiórki czekoladowe

 Składniki do kawy po bawarsku

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy espresso w ekspresie automatycznym lub po prostu mocną kawę w kawiarce

    Espresso z ekspresu

  2. Do niskiej, szerokiej szklanki wlewamy 10ml syropu czekoladowego, a następnie dodajemy zaparzoną kawę i mieszamy

    Czekolada z kawą w szklance

  3. Do uzyskanej mieszanki dodajemy nieco wody. Im więcej dodamy, tym delikatniejszy będzie smak końcowego naparu (możecie też spróbować z wodą gazowaną). Ponownie mieszamy.

  4. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny lub limonki i wkrajamy plasterek wybranego cytrusa, a następnie ścieramy wiórki czekoladowe i posypujemy naszą kawę.

    Kawa po bawarsku gotowa

 

Gotowe! Kawa po bawarsku wyśmienicie smakuje na ciepło. Jeżeli jednak natrafilibyście na ten przepis w lecie i marzy się Wam z 10 stopni mniej, to spróbujcie zaczekać aż nieco przestygnie, a następnie dodajcie do niej silnie zmrożonego lodu (takiego który nie rozpuści się zbyt szybko, zaburzając tym samym proporcje jakie powinna mieć kawa bawarska).

 

Jakiego ziarna użyć, aby kawa po bawarsku smakowała najlepiej? Waszego ulubionego! Jak zwykle, mamy dla Was jednak kilka sugestii.

 

 

Etiopia Sidamo - afrykańska herbaciana cytrusowość i wytrawny posmak

 

Dobrej „Ethi” nigdy za wiele! To ziarno sprawi, że oprócz typowych dla Etiopii nut cytrusów i herbaty w Waszym końcowym naparze dostaniecie nieco więcej czekoladowej goryczki oraz przywodzący na myśl brandy aftertaste. Kawkę możecie nabyć tutaj.

 Kawa Darvea Ethiopia Sidamo

Ethiopia Sidamo - oprócz nut cytrusów i herbaty znajdą się też nuty czekoladowej goryczki oraz przywodzący na myśl brandy aftertaste

 

Costa Rica SHB - subtelna propozycja dla fanów klasyki

 

To kawa, której ostatnio przyglądnęliśmy się nieco bliżej, więc wypatrujcie artykuły na jej temat na blogu! To zbalansowana kawka, którą polecamy fanom klasyki znudzonym zwyczajową Brazylią. Użyta w kawie po bawarsku sprawi, że balans smaku z cytrusów przesunie się w stronę wytrawnej czekolady. Znajdziecie ją tutaj!

 Costa Rica kawa Darvea

 Costa Rica - polecamy fanom klasyki znudzonym zwyczajową Brazylią

 

 

Uganda Kingha Estate Massa - wyjątkowy smak na wyjątkowe okazje

 

Last but not least - kawa specialty. I to nie byle jaka! Ta Uganda to jedno z najsmaczniejszych ziaren z jakimi mieliśmy do czynienia w tym sezonie. Nuty czerwonych jagód i winogron, które wyraźnie wybijają się na czoło jej profilu smakowego stworzą wyjątkową kompozycję z cytrusami i sokiem czekoladowym z przepisu. Musicie tego spróbować! A tutaj macie link do skarbca w którym ją przechowujemy.

 

PRZECZYTAJ TEŻ: Jak zrobić świecę kawową? Mamy dla Ciebie instrukcję!

 

 

Z czym podawać kawę po bawarsku?

 

Napar, który dzisiaj przygotowujemy jest dosyć lekki i wytrawny, w związku z czym dobrze wypadnie w towarzystwie kawowego (jakżeby inaczej ;-)) deseru. W zależności od tego, ile macie czasu i energii, mamy dla Was kilka propozycji.

 

Najszybszy z tych które tutaj wymienimy to gęsty krem kawowy, który możecie podać zarówno sam, jak i wykorzystać potem do przygotowania bardziej „pełnowymiarowego” ciasta. Sprawdzi się również w wersji na zimno!

 

Kolejna propozycja, wymagająca nieco więcej wprawy cukierniczej to tarta kawowa. Tarta przygotowana według naszego przepisu jest mocno czekoladowa, w związku z czym świetnie skontrastuje bardziej cytrusowe nuty jakie ma nasza kawa po bawarsku.

 

Przepis, który jeszcze Wam dodatkowo zaproponujemy to już prawdziwa wyższa szkoła jazdy. Jednak jeżeli poświęcicie na niego czas, to z pewnością zaskarbicie sobie uznanie domowników i gości. Kawowa wuzetka, bo o niej tu mowa, to nie lada wyzwanie - ale po mocnej kawie nie ma rzeczy niemożliwych ;-).

 

 

Wypróbujcie ten słodki specjał kawowy

 

Jeżeli zdecydujecie się przygotować kawę po bawarsku według naszego przepisu, to z pewnością umili Wam ona niejedno wakacyjne spotkanie ze znajomymi. W przepisie zostawiliśmy kilka zmiennych do Waszej decyzji, tak abyście mogli przygotować kawę najlepiej odpowiadającą preferencjom Waszym lub osoby, dla której będziecie ją robić.

 

Chcecie więcej kwasowości? Dodajcie więcej soku z cytrusa i wybierzcie bardziej owocową kawę. Chcecie bardziej intensywnego smaku? Dodajcie nieco mniej wody. Syrop według naszego przepisu również można przygotować na kilka sposobów, więc na tym polu również macie wolny wybór. Pochwalcie się swoimi ulubionymi kompozycjami!

 

A tymczasem jak zawsze zapraszamy Was na stronę naszego sklepu, gdzie czekają na Was świeżo wypalone ziarna i wszelkie akcesoria niezbędne do parzenia kawy. W ostatnim czasie mocno zagęściło się w naszej ofercie specialty, z czego jesteśmy bardzo dumni! Jeżeli chcecie przenieść swoją relację z kawą na wyższy poziom wtajemniczenia, to dajcie znać, doradzimy Wam które akcesoria są niezbędne, i jakie ziarna wybrać, aby jak najszybciej uzyskać wyśmienite rezultaty.

 

Przejście na sklep

 

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2021
Zaufane Opinie IdoSell
4.96 / 5.00 47 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-02-20
Polecam
2024-02-19
Wybrane produkty są zgodne z oczekiwaniami
pixel