Kawa z mlekiem czy bez? Podpowiadamy, jakie mleko do kawy jest najlepsze!
Jeżeli należycie do tych kawoszy, wedle których dobra kawa nie może obejść się bez mleka, to zapewne wiecie, że mleko mleku nie równe! Od tego jakie mleko do kawy dobierzemy zależy nie tylko smak naszego naparu, ale również konsystencja jak i aspekt wizualny. Jak dobrać najlepsze mleko do kawy? I czy faktycznie jest ono niezbędne do przygotowania smacznego naparu?
Picie kawy z mlekiem to tradycja, której początki sięgają końca XVII wieku. Wedle podań, pierwszą historyczną postacią, która upodobała sobie takie połączenie był Johan Nieuhof, ambasador Holandii w Chinach.
Można się domyślać, że w tamtych czasach, kiedy technologia uprawy, wypalania i parzenia kawy była jeszcze w początkowym stadium rozwoju, na dodatek mleka decydowano się nie tylko ze względu na osobiste preferencje, a raczej przez to, że ówczesnej kawie daleko było do subtelności smaku. Mleko pozwalało więc na czerpanie pobudzających korzyści z aromatycznego naparu, jednocześnie obniżając odczucie goryczy.
Współcześnie kawa z mlekiem to wybór dyktowany wyłącznie preferencją smakową, ponieważ dobrze zaparzona czarna kawa, przygotowana na wysokiej jakości ziarnie z rzemieślniczej manufaktury wcale nie musi być gorzka, a wręcz przeciwnie, może charakteryzować się herbacianą lekkością i owocowym posmakami. Czy warto więc decydować się na dodatek mleka?
Kawa z mlekiem czy bez - jak lepiej ją pić?
Jako pracownicy palarni kawy zdajemy sobie sprawę z tego, ile wysiłku włożonego jest w produkcję ziarna w całym łańcuchu produkcyjnym, od zasadzenia krzewu na odległej farmie, aż do wypalenia go pod czujnym okiem naszego roastera.
Jeżeli decydujecie się więc na kupno takiej kawy, gorąco zachęcamy Was do spróbowania jej jako czarnej, zanim zdecydujecie się na dodanie mleka lub cukru. Możecie być zaskoczeni jak wielowymiarowy i delikatny smak kryją w sobie niepozorne ziarna!
Kawa czarna jest również nieco zdrowsza niż kawy mleczne. Mleko do spieniania powinno mieć zazwyczaj podwyższoną zawartość tłuszczu, co wiąże się z podwyższoną kalorycznością naszego naparu. Czarna kawa jest również napojem wegańskim, a wegańskie alternatywy dla mleka sprawdzające się przy przygotowywaniu kawy są niestety produktami trudno dostępnymi w naszym kraju.
PRZECZYTAJ TEŻ: Czy kawa odwadnia? Wpływ kawy na odwodnienie organizmu
Najlepsze mleko do kawy - czym się charakteryzuje?
To między innymi od tego jakie mleko do kawy dobierzecie zależy, czy Wasze cappuccino, latte czy też flat white wzbiją się na poziom zbliżony temu znanemu z kawiarni. Nie przesadzamy! Dobre mleko to jedna z najbardziej newralgicznych kwestii w prowadzeniu kawiarni specialty.
Tylko co to znaczy dobre? Jeżeli macie szczęście mieszkać w okolicy, w której macie dostęp do wyrobów lokalnej mleczarni, to na pewno warto spróbować z oferowanym przez nią mlekiem. Wspieranie rodzimych producentów i pyszna kawa w jednym? Czego chcieć więcej!
Na co zwrócić uwagę wybierając mleko do kawy?
Niezależnie jednak od tego czy mleko kupować będziecie kupować mleko z takiego przedsiębiorstwa, czy też po prostu z marketu, dwie zasadnicze kwestie, na które powinniście zwrócić uwagę to zawartość tłuszczu i białek.
Są to zazwyczaj ściśle powiązane ze sobą czynniki, tak więc mleko o wyższej zawartości tłuszczu będzie zazwyczaj zawierało więcej białek. I to takie mleko najlepiej sprawdzi się w kawie. Dlaczego jest to takie istotne?
Mleko odtłuszczone słusznie wydaje się zdrowszą alternatywą, jednak, jeżeli użyjemy go do przygotowania kawy, to po pierwsze zamiast nadać jej kremowej, gęstej tekstury może ono rozwodnić nasz napar, a po drugie, ze względu na obniżoną zawartość białek będzie się ono dużo trudniej spieniać.
Mleko o dużej zawartości tłuszczu lepiej się spienia dlatego najlepiej sprawdzi się w kawie, ponieważ nie rozwodni ono naszego naparu
Czy jedno mleko sprawdzi się we wszystkich metodach?
Jeżeli chodzi o sam skład chemiczny, to jeśli uda Wam się zdecydować jakie mleko do kawy najbardziej Wam odpowiada, to tak, sprawdzi się ono zarówno przy spienianiu maszynką, French Pressem jak i dedykowaną dyszą od ekspresu ciśnieniowego.
Zastanawiając się jakie mleko do ekspresu dobrać, pamiętajcie o jednym - przede wszystkim musi ono być chłodne! Prawda ta sprawdza się zarówno w przypadku spieniania kawy w ekspresie automatycznym jak też i w profesjonalnej dyszy ekspresu kolbowego.
Chłodne mleko lepiej „przyswaja” pęcherzyki powietrza do spieniania i pomoże nam jednocześnie utrzymać właściwą jakość mleka, podczas przechowywania (chyba, że zużyjemy od razu całe opakowanie, to nie mamy wtedy już czego przechowywać :).
Dobrze, żeby po spienieniu osiągnęło ono finalnie, temperaturę około 65 stopni. W przypadku ekspresów automatycznych może być to niestety trudne do uzyskania.
Chłodne mleko, w przypadku spieniania w dyszy ekspresu kolbowego, a nawet ochłodzony wcześniej w lodówce dzbanek, w którym będziemy je spieniać umożliwi nam dłuższe spienianie gorącą parą, a tym samym jeszcze trwalszą pianę. Wyborne cappuccino jest już zatem na wyciągnięcie ręki!
Chłodne mleko pozwoli nam na dłuższe spienianie gorącą parą
PRZECZYTAJ TEŻ: Podpowiadamy, jakie akcesoria do kawy warto mieć, a co można odpuścić
Jakie mleko do kawy zamiast krowiego?
A co, jeżeli mamy ochotę na kawę z mlekiem, ale chcemy zrezygnować z produktów odzwierzęcych w naszej diecie lub cierpimy na nietolerancję laktozy? Na szczęście na rynku jest coraz więcej rozwiązań!
- Mleko sojowe - popularne rozwiązanie wśród wegan. Takie mleko bardzo dobrze się pieni, jednak ma charakterystyczny, ziemisty smak, przez co zdecydowanie wpływa na ostateczny smak kawy i nie każdemu przypadnie do gustu
- Mleko owsiane - polecane przez polskich kawowych championów! Pieni się co prawda nieco słabiej niż sojowe, ale za to ma dużo bardziej neutralny smak. Doda Waszej kawie nieco naturalnej słodyczy. Obędzie się bez cukru!
- Zamienniki mleka krowiego dedykowane dla baristów - ta opcja wymaga nieco więcej wysiłku, ponieważ te produkty nie są jeszcze powszechnie dostępne w naszym kraju. Jeżeli uda Wam się jednak dostać np. szwedzkie Oatly i nie przerazi Was jego cena (12 PLN za litr), to warto spróbować.
Postawcie na odpowiednie mleko do kawy, aby cieszyć się jej wyjątkowym smakiem!
Widzicie, że nie jest tak łatwo odpowiedzieć jakie mleko do kawy jest najlepsze. Wierzymy jednak, że wskazówki o których Wam dzisiaj opowiedzieliśmy pomogą Wam znaleźć najlepsze rozwiązanie dla Waszych domowych kaw mlecznych.
Niezależnie jednak od tego czy kawa kojarzy Wam się z mocnym, intensywnie goryczkowym espresso, czy też z delikatnym latte, zapraszamy Was na naszą stronę, gdzie czekają na Was świeżo wypalone ziarna pod każdą znaną nam metodę przygotowywania kawy. Dajcie znać, jeżeli potrzebujecie baristycznej konsultacji przy doborze najlepszej kawy do Waszej domowej kawiarni ;-).