Nieco kawowych podstaw odnośnie tego czym różnią się poszczególne rodzaje kaw przyda się każdemu. Rozszyfrujmy co stoi za popularnymi nazwami - Americano, espresso czy latte.
Mleczne serca, łabędzie i rozety wydają się wymagać mistrzowskich umiejętności. Nie jest to może całkiem łatwe, ale dziś właśnie pokażemy Wam jak zrobić wzorek na kawie!
Opowiemy Wam więc dzisiaj o tym co my określamy jako kwaśność i kwasowość, czy aby na pewno warto za wszelką cenę tego smaku unikać, a jeżeli już, to w jaki sposób.
Nie samą kawą żyje... kawosz! Przynajmniej w naszej tarnowskiej manufakturze. Dzisiaj przyjrzymy się więc temu jakie rodzaje herbat znajdziecie w naszej ofercie.
Wyglądem przypomina mały czajniczek, kojarzy się nam ze słoneczną Italią i pozwala nam przygotować pyszny napar. Tak w skrócie można opisać kawiarkę. Jest bardzo popularnym urządzeniem do parzenia kawy. Przyjrzyjmy się jej bliżej.
Arabica czy Robusta - którą wybierać? - to dylemat, przed którym stają nie tylko kawosze, ale i pracownicy palarni wybierający ziarna do wypalenia. Która z nich dominuje? Co trzeba o nich wiedzieć?
W chłodniejszych miesiącach, kiedy za oknem było jeszcze ciemno, a i tak trzeba było walczyć z „ulubionym” przedmiotem. Nasi nauczyciele na takie lekcje nie raz przychodzili z kubkiem parującej kawy. Nic dziwnego, że wydaje się ona idealna jako prezent na dzień nauczyciela!
Jak dobrać najlepsze mleko do kawy? I czy faktycznie jest ono niezbędne do przygotowania smacznego naparu?
Cukier wzbudza wiele kontrowersji. Czy słodzenie kawy jest czymś dobrym czy raczej to profanacja tego wyśmienitego napoju? Odpowiadamy!
Czy pracownicy manufaktury zawsze mają czas na misterne metody przelewowe? Bardzo byśmy sobie tego życzyli, ale nieubłagane grafiki nie zawsze na to pozwalają. Nie chcąc jednak rezygnować z wysokiej klasy naparów, o to jaka kawa do ekspresu jest najlepsza zapytaliśmy naszych baristów.
Kiedy pomyślimy o dobrej kawie, większości z nas przychodzi na myśl wielki kawiarniany ekspres, ale w mało której kuchni znalazłoby się jednak miejsce na taki sprzęt. I tutaj z pomocą przychodzą alternatywne metody parzenia kawy!
Odwrócona osmoza? Opracowywanie własnego profilu mineralnego wody? Analizowanie tabelek danych na stronie lokalnego dostawcy wody? Dziś podzielimy się z Wami tą wiedzą!
Kawa w Turcji to jeden z kluczowych elementów kultury kulinarnej, a metody zaparzania, które się stamtąd wywodzą znacznie odbiegają od tego, do czego jesteśmy przyzwyczajeni w naszym kręgu kulturowym. Zobaczcie sami!
Czy młynek może mieć wpływ na smak kawy? Oczywiście! Zatem na co zwrócić uwagę przy jego wyborze? Zobaczcie!
Czy przyprawy do kawy to świętokradztwo, czy sposób na nowe, unikalne doświadczenia smakowe? Jakich przypraw używać? Zobaczcie sami!