Mielenie jest jednym z kluczowych punktów na mapie do dobrej kawy. Jak mielić kawę? Poznajcie nasze porady w tym temacie!
Czy zastanawialiście się kiedyś jak można zmielić kawę inaczej niż za pomocą młynka? W artykule opisujemy kilka metod alternatywnych. Zobaczcie sami!
Świeżo palona kawa jest dla wielu z nas synonimem kawy wysokiej jakości. Co jednak dokładnie znaczy „świeżo” i jak długo utrzymuje się ten stan? Czy kawa ziarnista może się zepsuć? Podobnie jak w wypadku wielu innych kwestii w kawowym świecie, opinii na ten temat jest tyle ile specjalistów!
A gdyby tak spróbować wyhodować kawę w domu? Czy uprawa kawy w doniczce jest możliwa? Jak hodować kawę w doniczce? Odpowiadamy!
Czy możliwe jest wypalenie kawy w domu? W jaki sposób to zrobić, żeby uzyskać zadowalający efekt? Czy uzyskamy tak samo dobry profil smakowy w filiżance? Poznajcie tajniki tego procesu!
Aeropress jest obecnie jednym z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych zaparzaczy do kawy na świecie. Pozwala on otrzymać różne smaki kawy — od słodkich herbacianych oraz cytrusowych, po ciężkie, mocno czekoladowe nuty przypominające espresso. Poznajcie jego cechy!
Teraz możecie się cieszyć filiżanką doskonale przygotowanej kawy zarówno w niejednej dobrej kawiarni, ale też i w domu. Wystarczy, że zastosujecie się do naszych rad. Zobaczcie sam jak zostać home baristą!
Skąd pochodzi kawa? Wiele osób nie zastanawia się nad tym zalewając kubek ze zmielonym ziarnem gorącą wodą. Warto poznać kilka historii o tym, które przybliżają genezę odkrycia kawowca
Zastanawiacie się gdzie rośnie kawa? To nie jest takie oczywiste :-). Które kraje są największym jej producentem? Dowiecie się z naszego artykułu.
Początki kawy w Polsce sięgają XVII wieku! Od zarania wzbudzała zainteresowanie oraz kontrowersje. Przyjrzyjmy się bliżej jej miejscu w polskiej historii i kulturze.
Kopi Luwak to kawa, która uznawana jest za najdroższą na świecie. Czy jednak warta jest swojej ceny? Czy proces jej przygotowania nie wzbudza kontrowersji natury etycznej? Dowiedzcie się z naszego artykułu.
Niedawno przy tematach związanych z espresso musnęliśmy trochę podstaw związanych z przygotowaniem prawidłowej kawy oraz kilka informacji o tym jak powinno smakować poprawnie zaparzone espresso. Dzisiaj zajmiemy się omówieniem terminów związanych z opisywaniem smaków wyczuwalnych w kawie.
Każdy chyba z nas słyszał o niej, wielu ją piło a powszechnie wydaje się być kwintesencją jakości kawy w szafce statystycznego gospodarstwa domowego - włoska kawa. Omówimy dlatego kluczowe zagadnienia z nią związane. Zobacz!
French Press – został on wynaleziony we Francji, jednak największą popularność zyskał w Danii oraz Wielkiej Brytanii. Kawa z French Press jest gęsta, intensywna. Czy brzmi to jak coś dla Ciebie? Poznaj French Press!
Dla części kawoszy zbyt intensywne, dla innych to nieodłączny element każdego poranka - espresso. Jak pić ten włoski wynalazek, aby poza zastrzykiem energii delektować się również ciekawym smakiem? Jak pić espresso z przyjemnością, a nie z konieczności?